Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina pidätti maanpaossa olevien toisinajattelijoiden perheenjäseniä

Pidätysten uskotaan liittyvän presidentti Xi Jinpingiä kritisoineeseen avoimeen kirjeeseen, joka ilmestyi valtioon kytköksissä olevalle uutissivustolle hetkeksi maaliskuun alussa.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
ALY SONG / REUTERS
Kiinan presidentti Xi Jinpingin kuvilla päällystetty rakennus Shanghaissa.
Kiinan presidentti Xi Jinpingin kuvilla päällystetty rakennus Shanghaissa. Kuva: ALY SONG / REUTERS

Kiinan viranomaiset pidättivät viime viikolla kahden maanpaossa olevan toisinajattelijan läheisiä. Viime perjantaina Yhdysvalloissa asuva bloggaaja Wen Yunchao kertoi, että hänen vanhempansa ja veljensä oli pidätetty. Ennen pidätystä poliisi oli kuulustellut ja painostanut heitä kahden viikon ajan. Sunnuntaina myös Saksassa asuva toimittaja Chang Ping kertoi poliisin pidättäneen hänen siskonsa ja kaksi veljeään.

Molempien tapausten uskotaan liittyvän tutkintaan, jota viranomaiset suorittavat presidentti Xi Jinpingille osoitettuun avoimeen kirjeeseen liittyen. Kirje ilmestyi maaliskuun alussa hetkeksi Kiinan valtioon kytköksissä olevalle uutissivustolle. Sen oli allekirjoittanut ”joukko uskollisia puolueen jäseniä”.

Kirjeessä Xitä moititaan itsevaltaisesta vallan haalimisesta ja henkilökultin luomisesta. Sen epäillään ilmestyneen sivustolle palvelinmurron avulla. Ihmisoikeusjärjestöjen arvioiden mukaan Kiinan poliisi on suorittanut tutkinnan aikana jo yli 20 pidätystä.

Chang kertoi maanantaina The Guardianille, että poliisi on vapauttanut hänen siskonsa, mutta veljet ovat yhä viranomaisten hallussa. Vastineeksi veljiensä vapaudesta Changia vaaditaan poistattamaan Deutsche Wellen kiinankieliseltä verkkosivulta juttu, jonka hän kirjoitti toimittaja Jia Jian pidätyksestä.

Jia Jia pidätettiin Pekingin lentokentällä, todennäköisesti epäiltynä yhteyksistä kirjeeseen. Jutussaan Chang kuvaili pidätystä sieppaukseksi ja barbaariseksi rangaistukseksi.

“En ole saanut yhteyttä perheeseeni. Muista lähteistä olen kuullut poliisin kehottaneen heitä vaatimaan minulta, että lopetan kommunistista puoluetta kritisoivien juttujen kirjoittamisen”, Chang kirjoitti China Change -sivustolla, joka keskittyy Kiinan ihmisoikeusasioihin.

Kirjoituksessaan Chang myös vetosi viranomaisiin, jotta nämä lopettaisivat hänen perheensä vainoamisen. Perheellä ei Changin mukaan ole mitään yhteyttä hänen työhönsä tai kirjoituksiinsa.

Bloggaaja ja sananvapauden puolestapuhuja Wen Yunchao kertoi maanantaina The Guardianille, ettei ole kuullut perheestään pidätyksen jälkeen. Wen uskoo viranomaisten yrittävän painostaa häntä tunnustamaan osallisuutensa kirjeeseen. Hän kiistää olleensa osallisena kirjeen kirjoittamisessa tai julkaisemisessa.

”Journalistien perheenjäsenten pidättäminen on yksiselitteisesti kiristämistä. Vaadimme Wenin läheisten välitöntä ja ehdotonta vapauttamista”, kommentoi Robert Mahoney Committee to Protect Journalists -järjestöstä sen julkaisemassa kannanotossa.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat