Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti jättää Sananvapaus-merkit julkaisematta – suunnittelija huolissaan ilmaisunvapauden puolesta

Postimerkkisarjan suunnitellut Ville Tietäväinen harmittelee, ettei sananvapauden juhlavuonna julkaistakaan Sananvapaus-merkkejä.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
POSTI
Ville Tietäväisen suunnittelema postimerkkisarja.
Ville Tietäväisen suunnittelema postimerkkisarja. Kuva: POSTI

Posti tiedotti tänään, että se jättää julkaisematta Ville Tietäväisen suunnitteleman Sananvapaus-postimerkkisarjan. Merkit oli tarkoitus julkaista 6. toukokuuta. Merkkisarja käsittelee viittä runsaasti keskustelua herättävää aihetta – eläinten oikeuksia, tuloeroja, energiamuotoja, kulttuuriarvoja ja maahanmuuttoa.

Tiedotteen mukaan Postin päätös perustuu kuluttajista koostuvan postiraadin palautteeseen. Hämmennystä raadin jäsenissä herättivät eniten maahanmuuttoa ja eläinten oikeuksia käsittelevät merkit. Merkeistä kysyttiin postiraadilta, koska ne olivat herättäneet paljon keskustelua jo ennen julkaisuaan.

Postimerkkitoimikunnan puheenjohtaja Kaj Kulpin mukaan päätös perustuu huoleen vastakkainasettelun kärjistymisestä. Posti ei halua vihapuheen lisääntyvän merkkien julkaisun takia.

”Saimme palautetta, että maahanmuuttomerkin epäiltiin loukkaavan sekä suomalaisia, muslimeita, naisia että maahanmuuttajia. Lisäksi osa vastaajista yhdisti merkin väkivaltaan eli aseen piippuun. Haluamme kantaa vastuumme ja päätimme siksi olla julkaisematta postimerkkiarkkia. Emme halua lisätä turhaa vastakkainasettelua tässä ajassa”, Kulp toteaa.

Merkit suunnitellut Ville Tietäväinen kertoo olevansa yllättynyt merkkien saamasta voimakkaasta palautteesta. Vaikka tarkoitus olikin tehdä merkit juuri suomalaisia puhuttavista aiheista, ei yksikään merkeistä ollut hänestä kantaaottava. Merkkien tarkoitus oli tuoda esille keskustelun molemmat puolet.

Taiteilija otti Postin päätöksen vastaan surullisena ja huolissaan. Hän pelkää ilmaisunvapauden voivan kehittyä suuntaan, jossa yksityisten ja julkisten tahojen on yhä vaikeampaa julkaista ajatuksia tai kannanottoja.

Tietäväinen kertoo ymmärtävänsä Postin esittämät perustelut sikäli, ettei hän tai Posti ole merkeillä halunnut lietsoa vihapuhetta. Hän ei kuitenkaan usko julkaisematta jättämisen hillitsevän kärjistynyttä keskustelukulttuuria.

”Valitettava tosiasia on se, että vihapuhe on olemassa tämän päivän keskustelussa”, Tietäväinen harmittelee.

Taiteilija kertoo, että postimerkkien tekeminen abstraktista aiheesta oli herättänyt etukäteen positiivista huomiota myös kansainvälisesti.

”En tiedä minkälaista huomiota herättää se, että sananvapauden juhlavuonna ei julkaistakaan sananvapauspostimerkkejä.”

Tietäväinen toivoo, että postin päätöksestä voisi seurata myös hyviä asioita – kuten keskustelua sanan- ja ilmaisunvapauden puolesta.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat