Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apinavideo ei ole yksittäistapaus – kiihottaminen kansanryhmää vastaan yleistyi vuonna 2015

Valtakunnansyyttäjän virastoon saapui vuonna 2015 36 rikosta, jossa syytteenä oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Tämä oli 12 kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom

Valtakunnansyyttäjän virastoon saapui vuonna 2015 kaikkiaan 36 asiaa, joiden aiheena oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Samana vuonna poliisi selvitti 45 rikosilmoitusta, jotka koskivat kiihottamista kansanryhmää vastaan. Tämä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila kertoo, että kansanryhmää vastaan kiihottamisen lisääntyminen johtuu joukkoviestimissä esiintyvän vihapuheen lisääntymisestä. Toisaalta myös kansalaiset ilmoittavat aiempaa herkemmin poliisille, milloin törmäävät mielestään rikoksen merkit täyttävään vihapuheeseen.

”Meillä on kaikki keinot kritisoida fiksusti ja asiallisesti. On käsittämätöntä, että ihmiset silti sortuvat asiattomuuksiin, jopa laittomuuksiin”, Mantila toteaa.

Valtakunnansyyttäjänvirastoon tulevat poliisilta ainoastaan joukkotiedotusvälineissä tehdyt kansanryhmää vastaan tehdyt kiihottamisrikokset. Siksi poliisin ja valtakunnansyyttäjän tilastot eroavat toisistaan.

Nettikirjoittajat ovat yleensä tekijöinä valtakunnansyyttäjälle etenevissä jutuissa. Kiihottamista kansanryhmää vastaan esiintyy useimmin sosiaalisessa mediassa ja blogeissa.

”Hankalimpia tapauksia arvioida ovat ne, joissa bloggaaja tai kommenttiketjun aloittaja on niin taitava kirjoittaja, että varsinainen kirjoitus jää juuri ja juuri sananvapauden rajoihin, mutta kommenteissa syytekynnys näyttäisi ylittyvän. Näissä päätekijä pääsisi tavallaan kuin koira veräjästä ja perässähiihtäjät joutuisivat syytteeseen”, Mantila kertoo.

Tässä rikosmuodossa ovat vastakkain toisen oikeus sananvapauteen ja toisen oikeus saada suojaa syrjinnältä ja vihalta. Oikeuksia punnitaan toisiaan vastaan jokaisessa tapauksessa.

”Olen itse tehnyt joitain ratkaisuja, että kirjoittelut ovat olleet sananvapauden rajoissa. Mitä tahansa saa ajatella, mutta mitä tahansa ei saa sanoa julkisesti. Sananvapaus ei ole absoluuttinen oikeus”, Mantila linjaa.

Yleisin rangaistus kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on 2000-luvulla ollut 25-60 päiväsakkoa. Tänään käräjäoikeudessa käsitellyssä apinavideojutussa tekijöille määrättiin rangaistukseksi 40 ja 50 päiväsakkoa. Rangaistus on tavanomainen suhteessa aiempiin tuomioihin.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on rikoslaissa määritelty rangaistukseksi sakkoja tai vankeutta. Vankeutta voi saada korkeintaan kaksi vuotta.

”Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on hyvin vakava rikos, koska se pitää vihamielisyyttä yllä. On valitettavaa, että vihapuheen kirjoittaminen ja tuntemattomaksi jääminen on niin helppoa internetissä”, Mantila arvioi.

Vankeusrangaistuksiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on tuomittu 2000-luvulla erityisen vakavista rikoksista. Ehdollisiin vankeustuomioihin on tuomittu vuonna 2012 Facebookissa väkivaltaa lietsoneiden viestien ja videoiden levittäjiä.

Hovioikeus kovensi ulkomaalaisvastaisen Facebook-ryhmän perustajan aiemmassa käsittelyssä saaman sakkotuomion ehdolliseksi vankeudeksi vuonna 2011. Useita ulkomaalaisvastaisia aineistoja internetissä julkaisseet miehet tuomittiin ehdolliseen ja ehdottamaan vankeusrangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuonna 2009.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat