Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadalaistoimittaja viestitteli Isis-terroristiksi syytetyn kanssa – kieltäytyy luovuttamasta viestejä poliisille

Sananvapausjärjestöt pelkäävät oikeuden päätöksen rajoittavan lehdistönvapautta ja vaikeuttavan toimittajien tiedonsaantia Kanadassa.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
KACPER PEMPEL / REUTERS
Kuva: KACPER PEMPEL / REUTERS

Ontarion osavaltion korkein oikeus päätti viime torstaina, että toimittaja Ben Makuch joutuu luovuttamaan poliisille viestinvaihtonsa Isis-taistelijaksi epäillyn kanssa. Kanadan kuninkaallinen ratsupoliisi RCMP perustelee tarvitsevansa viestit todistusaineistoksi.

Vice Newsin toimittaja Makuch kirjoitti vuonna 2014 kolme artikkelia, jotka pohjautuivat hänen ja Farah Shirdonin välisiin viesteihin Kik-pikaviestipalvelussa. Calgarysta kotoisin olevan Shirdonin epäillään lähteneen Isisin riveihin Syyriaan maaliskuussa 2014. Artikkelien pohjalta Shirdonia syytetään kuudesta terrorismirikoksesta.

Makuch on työnantajansa ja monen sananvapausjärjestön tukemana ilmoittanut, ettei oikeuden päätöksestä huolimatta aio luovuttaa poliisille viestejään. Järjestöjen mielestä päätös horjuttaa tietolähteiden luottamusta medioihin ja tekee journalisteista viranomaisten apulaisia. Vice News voi vielä valittaa oikeuden päätöksestä.

Vice Canadan sisältöjohtaja Patrick McGuire kommentoi, ettei yhtiö hyväksy tuomiota. Hänen mukaansa Vice on julkaissut jo kaiken oleellisen viesteistä, eikä sen hallussa ole ”hyvin tärkeää todistusaineistoa”, johon oikeuden päätöksessä viitataan.

”Vice Newsin ja kaikkien muiden kanadalaisten mediaorganisaatioiden pitää voida työskennellä itsenäisesti, erillään viranomaistyöstä”, McGuire linjaa.

Canadian Journalists for Free Expression -järjestön johtaja Tom Henheffer arvioi oikeuden päätöksen voivan johtaa lehdistön työskentelyn vaikeutumiseen.

”Tämä on äärimmäisen valitettava päätös ja ilmeisen valtava isku lehdistönvapaudelle Kanadassa. Journalistit eivät ole viranomaistyön välineitä ja heidän kohtelemisensa sellaisena on massiivinen virhe”, Henheffer harmittelee.

”Jos journalistit joutuvat toimimaan viranomaisten apulaisina, vaikeutuu heidän mahdollisuutensa saada tietoa tietolähteiltään, olivat ne sitten terroristeja tai eivät.”

Suomessa toimittajien lähdesuojaa ei ole koskaan murrettu oikeudessa. Edellisen kerran lähdesuojan murtamista yritettiin Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynnissä. Syyttäjät kuitenkin luopuivat yrityksestä.

Suomen lain mukaan toimittajan ei tarvitse esitutkinnassa paljastaa tietolähdettään. Poikkeuksena on erityisen törkeiden rikosten tutkinta.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat