Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suojaako sananvapaus nettikommenttia? Testi kertoo, sisältääkö kirjoitus rikollisia piirteitä

Kaikilla on oikeus sananvapauteen. Nettikommentilla voi silti tehdä rikoksen. Testaa päätöspuun avulla, sisältääkö viesti rikollisia piirteitä.

Lehdistönvapaus
 
Helsingin Sanomat

Perustuslain mukaan jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Sananvapauden käyttäminen ei saa kuitenkaan loukata muiden oikeuksia.

Nettiviestit ovat sananvapauden suojaamaa viestintää. Yksittäinen kommentti voi silti täyttää rikoksen tunnusmerkit jonkin muun lain perusteella. Esimerkiksi joukkotuhonnasta puhuminen yksityisessä viestissä yleisellä tasolla on sallittua, mutta joukkotuhontarikoksen suunnittelu on rikoslaissa kiellettyä.

Rajanveto sallitun ja kielletyn viestinnän välillä on vaikeaa ja jokainen tapaus pitää arvioida erikseen.

Testaa päätöspuiden avulla, kolkutteleeko kirjoittamasi tai havaitsemasi viesti sallitun rajoja.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat