Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan kiisteltyä turvallisuuslakia käytettiin toista kertaa mediaa vastaan – valokuvaajalle sakot pidätyskuvista

Viime vuonna voimaan tulleiden lakimuutosten kritisoidaan kaventavan ilmaisunvapautta ja kokoontumisoikeutta.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
SERGIO PEREZ / REUTERS
Mielenosoittajia Madridissa helmikuussa 2016. Järjestäjien ja osallistujien sakkorangaistukset voivat olla enimmillään jopa 600 000 euron suuruisia, jos mielenosoitus järjestetään luvatta parlamentin läheisyydessä.
Mielenosoittajia Madridissa helmikuussa 2016. Järjestäjien ja osallistujien sakkorangaistukset voivat olla enimmillään jopa 600 000 euron suuruisia, jos mielenosoitus järjestetään luvatta parlamentin läheisyydessä. Kuva: SERGIO PEREZ / REUTERS

Baskisanomalehti Argia kertoi viime viikolla valokuvaajansa Axier Lopezin saamista sakoista. Lopezia rangaistiin 601 euron sakoilla, koska hän julkaisi Twitterissä kuvia pidätystilanteesta. Maaliskuussa otetuissa kuvissa poliisit ovat pidättämässä naista, joka ei ollut saapunut oikeudenkäyntiin.

Poliisien kuvaaminen ilman lupaa kiellettiin Espanjassa viime vuonna osana turvallisuuslainsäädäntöön tehtyjä muutoksia. Konservatiivisen hallituksen tekemän uuden turvallisuuslain kriitikot kutsuvat sitä nimellä Ley Mordaza – vaientamislaki.

Turvallisuuslaki kieltää muun muassa alkoholin juomisen julkisella paikalla, luvattomat mielenosoitukset parlamentin läheisyydessä sekä sosiaalisen median käyttämisen luvattomien mielenosoitusten järjestämiseen. Mahdolliset sakkorangaistukset vaihtelevat sadasta eurosta jopa 600 000 euroon.

Lakia ovat kritisoineet monet YK-asiantuntijat, toimittajat ja ihmisoikeusjärjestöt. Oppositiopuolueet ovat luvanneet poistaa lain käytöstä päästessään hallitukseen. Kriitikoiden mielestä laki kaventaa ilmaisunvapautta ja kokoontumisoikeutta.

Kolme toimittajaryhmää kertoi viime joulukuussa haastavansa lain Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. He veivät tuomioistuimeen kolme tapausta, joissa turvallisuuslakia on sovellettu, kertoo The Guardian.

Espanjan toimittajajärjestöjen liitto on tuominnut Lopezin sakottamisen. Järjestön mukaan Lopezin sakot ovat on toinen kerta, kun journalistia on sakotettu turvallisuuslain perusteella.

Axier Lopez ja sanomalehti Argia ovat päättäneet olla maksamatta sakkoja.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat