Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KSML: Viestintäoikeuden professori pitää varusmiesten haastattelukieltoa ongelmallisena

Porin Prikaatin komentaja kielsi Yleisradion toimittajalta varusmiesten mielipiteen kysymisen.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
SAMI KILPIÖ
Varusmiehiä siirtymässä aamiaiselle Santahaminassa elokuussa 2014.
Varusmiehiä siirtymässä aamiaiselle Santahaminassa elokuussa 2014. Kuva: SAMI KILPIÖ

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari pitää ongelmallisena Porin prikaatin komentajan päätöstä kieltää toimittajaa haastattelemasta varusmiehiä, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

Yleisradio uutisoi tiistaina eversti Arto-Pekka Nurmisen evänneen Ylen toimittajan haastattelupyynnön. Toimittaja olisi selvittänyt prikaatin varusmiesten suhtautumista suunnitelmiin hyödyntää varusmiehiä yllätyshyökkäyksen torjuntaan. Nurmisen mukaan asiaa kommentoi vain pääesikunta.

Helsingin yliopiston professori Korpisaari muistuttaa, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan sotilaiden ja varusmiesten sananvapautta voidaan paikoin rajoittaa. Hän korostaa kuitenkin, että rajoitukset koskevat ennemmin sotasalaisuuksia kuin mielipiteiden kysymistä.

”Haastattelukieltoa voidaan toki perustella sillä, että varuskunta on suljettu alue ja sisäänpääsyä rajoitetaan esimerkiksi koulutus- tai harjoitustilanteen vuoksi. Jos haastattelukielto perustuu puhtaasti siihen, ettei haluta varusmiesten kommentoivan, on asia ongelmallisempi”, Korpisaari kommentoi.

Myös varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila hämmästelee Porin prikaatin päätöstä.

”Kyllähän tämä on huolestuttavaa, jos minkäänlaisia kommentteja ei pysty antamaan. Syy kiinnostaa. Mitä pelätään, että varusmiehet sanoisivat?” Laitila kommentoi Yleisradiolle.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat