Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin lehdistönvapaus on muuttunut kymmenessä vuodessa – ääripäinä Suomi ja Eritrea

Toimittajat ilman rajoja mittaa vuosittain maailman maiden lehdistönvapauden tilaa. Pidemmällä aikavälillä tarkastellessa paljastuu, miksi lehdistönvapaus eri maissa kaventuu tai laventuu.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
KURSAT BAYHAN / REUTERS
Mielenosoittaja Turkin suurimman oppositiolehden Zamanin toimituksen edustalla. Poliisi tunkeutui maaliskuussa lehden toimistukseen ja hallitus otti sen haltuunsa.
Mielenosoittaja Turkin suurimman oppositiolehden Zamanin toimituksen edustalla. Poliisi tunkeutui maaliskuussa lehden toimistukseen ja hallitus otti sen haltuunsa. Kuva: KURSAT BAYHAN / REUTERS

Suomi ja Eritrea ovat ääripäitä vuosittain julkaistavassa maailman lehdistönvapausindeksissä. Se on Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain julkaisema vertailu, jossa maailman maat asetetaan keskinäiseen järjestykseen sen perusteella, kuinka vapaasti media voi toimia maassa.

Vuonna 2015 Suomi oli ykkössijalla ja Eritrea viimeisenä sijalla 180. Venäjä tippui neljä sijaa ja Venezuela romahti 20 sijaa. Nousijoita puolestaan olivat muiden muassa Meksiko (neljä sijaa) ja Nepal (15 sijaa).

Ovatko nämä nousut ja laskut yksittäistapauksia vai osa pidempää kehityskulkua? HS tarkastelee edellisen kymmenen vuoden ajalta, mitkä maat ovat nousseet, laskeneet tai pysyneet osapuilleen samalla sijoituksella indeksissä.

Voit tarkastella alla olevasta grafiikasta maita, joissa lehdistönvapaustilanne on muuttunut eniten kymmenessä vuodessa.

Sijoituksia mielenkiintoisempi kysymys on, miksi lehdistönvapaus on näissä maissa lisääntynyt tai vähentynyt. Samat syyt johtivat useissa maissa lehdistönvapauden lisääntymiseen, vähentymiseen tai vallitsevan tilanteen jatkumiseen ennallaan. Esimerkiksi vallankaappaus voi sekä kaventaa että laventaa median toimintamahdollisuuksia. Toisaalta diktatuuri ei välttämättä pahenna jo ennestään huonoa lehdistönvapaustilannetta.

Taloudellisesta tilanteesta tai kehittyneisyydestä ei voi suoraan arvioida, kuinka vapaasti lehdistö voi toimia. Hyvinkin köyhissä maissa kuten Mauritaniassa tai Nigerissä lehdistönvapaus voi kehittyä hyvään suuntaan, ja rikkaissa maissa kuten Japanissa tai Israelissa lehdistönvapaus voi kaventua.

Vuoden tarkastelujaksolla lehdistönvapaus näyttää yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamalta. Pidemmän aikavälin kehityskulun taustalla näyttävät olevan yhteiskunnallisten toimijoiden arvovalinnat. Esimerkiksi Kreikassa ja Unkarissa maiden hallitus on määrätietoisesti heikentänyt maiden lehdistönvapautta, mutta Tunisiassa ja Kirgisiassa lehdistönvapaustilanne on parantunut vallankaappauksen jälkeen.

Suomi on viimeisen kymmenen vuoden ajan on ollut kahdeksan kertaa ykköstilalla. Eritrea on ollut kahdeksan kertaa viimeisenä. Se ei ole ihme, sillä Eritreaa yli 20 vuotta hallinnut presidentti Isaias Afwerki on todennut, että ne jotka ajattelevat Eritrean muuttuvan demokratiaksi voivat ajatella niin toisessa maailmassa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maassa on jopa 10 000 poliittista vankia.

Suomessa lehdistönvapaus toimii sekä lain että käytännön tasolla. Sananvapaus on kirjattu perustuslakiin. Lehdistönvapaus on osa sananvapautta, sillä sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Lehdistönvapaus ei ole absoluuttinen vapaus, vaan lehdistönvapauden rajat määritellään rikoslaissa ja tiedotusvälineitä koskevissa laeissa. Suomesta puuttuvat monet lait, jotka maailmalla estävät toimittajia kirjoittamasta yhteiskunnallisista asioista. Tällaiset lait saattavat kieltää esimerkiksi epäisänmaallisen kirjoittelun tai hallitsijan, poliitikkojen tai virkamiesten toiminnan kritisoimisen.

Suomea on kritisoitu rikoslain kunnianloukkauspykälän että uskonrauhan rikkomispykälän takia. Näiden on katsottu rajoittavan lehdistönvapautta Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa voi keskustella henkilöstä paljon vapaammin kuin Suomessa.

Pääosin Suomessa noudatetaan lehdistönvapauden turvaavia lakeja myös käytännössä. Yksittäisillä toimittajilla voi olla kokemuksia tilanteista, joissa heidän työtään on häiritty tai vaikeutettu viranomaisten taholta.

Viime lokakuussa toimittaja Jari Hanskan pääsy valtiovarainministeriön tiedotustilaisuuteen pyrittiin eväämään luottamuspulaan vedoten. Tällainen on kuitenkin harvinaista. Tavanomaisempaa on, että virkamiehet eivät toimita pyydettyjä tietoja tai asiakirjoja, vaikka niiden salaamiseen ei löydy lain hyväksymiä perusteita.

Demokratisoituminen erottui lehdistönvapautta laventavana tai ylläpitävänä tekijä, kun verrattiin toisiinsa maita, joiden lehdistönvapaustilanne ei ole juuri muuttunut. Suomessa on erittäin vakaa demokraattinen yhteiskunta sananvapaudeltaan heikkeneviin maihin verrattuna. Yhteiskunnallinen sekasorto ja diktatuuri puolestaan erottuivat heikkoa lehdistönvapautta ylläpitävinä tekijöinä.

Lehdistönvapauden kehityksen seuraaminen on tärkeää, sillä lehdistönvapauden kaventuminen on usein merkki siitä, että myös muita ihmisoikeuksia ollaan heikentämässä. Tähän tulokseen ovat tulleet maailman demokratiakehitystä seuraavat tutkimuslaitokset kuten yhdysvaltalainen Freedom House ja 57 maan yhteinen turvallisuustutkimuslaitos OSCE.

Lehdistönvapauden kaventuminen

Lehdistönvapauden kaventumiseen johtavia syitä viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet terrorismin vastainen taistelu, diktatuuri, sensuuri, vallankaappaus, demokratian heikentyminen sekä uskonnolliset ja poliittiset ääriryhmät. Alla olevassa kuvasarjassa voit tarkastella lehdistönvapautta kaventaneita maita syyn mukaan luokiteltuna. Valtion jälkeen suluissa lukee sen sijoitus indeksissä.

Lehdistönvapauden laventuminen

Lehdistönvapauden laventumiseen johtavia syitä viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet vallankaappaus, sisällissodan loppuminen ja demokratisoituminen. Alla olevassa kuvasarjassa voit tarkastella lehdistönvapautta laventaneita maita syyn mukaan luokiteltuna.

Lehdistönvapaustilanteessa ei muutosta

Tasaisen lehdistönvapaustilanteen syitä viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet demokratia, diktatuuri ja yhteiskunnallinen sekasorto. Alla olevassa kuvasarjassa voit tarkastella syyn mukaan luokiteltuna maita, joiden lehdistönvapaustilanne on pysynyt tasaisena viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Suomessa juhlitaan tänä vuonna maailman ensimmäisen julkisuuslain 250-vuotisjuhlaa. Sen kunniaksi Suomeen on saatu myös Unescon maailman lehdistönvapauden päivän konferenssi. Helsingin Finlandia-talossa toukokuun alussa järjestettävään konferenssiin odotetaan satoja osallistujia Suomesta ja ulkomailta. Toimittajat ilman rajoja julkaisee vuoden 2016 lehdistönvapausindeksinsä ennen konferenssia.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat