Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittiläinen sananvapausjärjestö palkitsi neljä ilmaisunvapauden sankaria

Palkittuina syyrialaistoimittaja ja kiinalainen verkkosensuuria vastustava järjestö.

Lehdistönvapaus
 
Riikka Kajander
SEAN GALLAGHER / INDEX ON CENSORSHIP
Voittajat saivat karikatyyriset omakuvat malesialaisen pilapiirtäjä Zulkifee Anwar Haquen piirtämänä. Haqueta uhkaa pahimmillaan 43 vuoden vankeustuomio hänen kritisoituaan maansa hallitusta piirroksissaan.
Voittajat saivat karikatyyriset omakuvat malesialaisen pilapiirtäjä Zulkifee Anwar Haquen piirtämänä. Haqueta uhkaa pahimmillaan 43 vuoden vankeustuomio hänen kritisoituaan maansa hallitusta piirroksissaan. Kuva: SEAN GALLAGHER / INDEX ON CENSORSHIP

Sananvapausjärjestö Index on Censorship jakoi keskiviikkona 16. kertaa ilmaisunvapauspalkinnot neljässä kategoriassa – taiteessa, journalismissa, kampanjoinnissa ja digitaalisessa aktivismissa.

Ilmaisunvapauspalkinnon voittivat syyrialainen toimittaja Zaina Erhaim, jemeniläinen katutaiteilija Murad Subay, kiinalainen verkkosensuuria vastustava järjestö GreatFire ja pakistanilainen nettiaktivistiryhmä Bolo Bhi.

Zaina Erhaim on yksi harvoista Syyrian Aleppossa työskentelevistä naistoimittajista. Hän on kouluttanut satoja syyrialaisia toimittajia, joista suurin osa on naisia. Vuonna 2015 julkaistiin hänen dokumenttinsa ”Syria’s Rebellious Women”, joka kertoo Syyriaa auttavista naisista maan historian pimeimpinä aikoina.

Murad Subay maalaa graffiteja ottaakseen kantaa maansa epäkohtiin. Töissään hän kritisoi muun muassa Jemenin sisällissotaa ja hallinnon korruptiota. Viranomaiset ovat usein rajoittaneet Subayn työtä tai maalanneet hänen töidensä päälle.

GreatFire -sivusto taistelee Kiinan verkkosensuuria vastaan auttaen kiinalaisia kiertämään maan hallituksen toteuttamaa verkkosensuuria. GreatFire tarjoaa työkaluja vapaaseen internetin käyttöön ja sosiaalisessa mediassa julkaisemiseen.

Bolo Bhi on naisten johtama nettiaktivistiryhmä, joka kampanjoi Pakistanin verkkosensuuria vastaan. Ryhmä on järjestänyt useita kampanjoita ja verkkoturvallisuuskursseja, julkaissut tutkimuksia ja taistellut maan hallinnon läpinäkyvyyden puolesta.

”Voittajat ovat ilmaisunvapauden sankareita, jotka ansaitsevat maailmanlaajuista huomiota. He, kuten muutkin ehdokkaat, kohtaavat valtavia henkilökohtaisia ja poliittisia esteitä taistelussaan vapaan itseilmaisun puolesta”, sanoi Index on Censorship -järjestön toimitusjohtaja Jodie Ginsberg.

Voi lukea lisää muista ilmaisunvapauspalkintoehdokkaista täältä.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat