Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unesco palkitsee korruptiopaljastuksia tehneen tutkivan journalistin

Azerbaidžanilainen Khadija Ismayilova ei pysty vastaanottamaan palkintoa tänään Finlandia-talossa, koska kärsii kotimaassaan kiistanalaista vankeustuomiota.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
Charley Gallay / Getty Images
Azerbaidžanilainen tutkiva journalisti Khadiya Ismayilova Kaliforniassa vuonna 2012.
Azerbaidžanilainen tutkiva journalisti Khadiya Ismayilova Kaliforniassa vuonna 2012. Kuva: Charley Gallay / Getty Images

YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco palkitsee tänään tiistaina azerbaidžanilaisen tutkivan journalistin Khadiya Ismayilovan Guillermo Cano -sananvapauspalkinnolla. Palkintoseremonia pidetään tänään Helsingin Finlandia-talossa osana maailman lehdistönvapauden päivän konferenssia.

Ismayilova on freelance-toimittaja, joka tunnetaan erityisesti Azerbaidžanin hallituksen kritisoimisesta. Radioasema Radio Free Europessa hän paljasti useita todisteita maan presidentin Ilham Aliyevin ja tämän lähipiirin korruptiosta.

Ismayilova pidätettiin joulukuussa 2014 syytettynä työtoverinsa yllyttämisestä itsemurhayritykseen. Vaikka työtoveri myöhemmin luopuikin syytteistä, Ismayilova pidettiin vangittuna. Syyskuussa 2015 hänet tuomittiin seitsemän ja puolen vuoden vankeuteen kavalluksesta ja veropetoksesta. Hänen asianajajansa mukaan syyttäjä ei pystynyt todentamaan väitettyjä rikoksia.

Monet ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty International, Human Rights Watch ja Toimittajat ilman rajoja pitävät syytteitä tekaistuna ja vaativat Ismayilovan vapauttamista.

Jo ennen pidätystään Ismayilova kärsi vuosia erilaisesta häirinnästä ja uhkailusta. Vuonna 2011 häntä kiristettiin seksivideolla, joka oli piilotettu hänen makuuhuoneeseensa. Ismayilovaa vaadittiin lopettamaan hallituksen arvostelu. Kun hän kieltäytyi, video julkaistiin internetissä.

Ismayilova jatkoi paljastusten tekemistä ja on vankeutensa aikanakin syyttänyt maan vankiloita laittomuuksista ja korruptiosta.

”Khadija Ismayilova todella ansaitsee tämän palkinnon. Olen iloinen, että hänen rohkeutensa ja ammattimaisuutensa tunnustetaan”, palkintoraadin puheenjohtaja Ljiljana Zurovac kertoi. Raati koostui kahdestatoista tunnetusta toimittajasta ympäri maailmaa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maan lehdistönvapausindeksissä Azerbaidžan on sijalla 163.

Guillermo Cano -palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Viime vuonna sen sai syyrialainen ihmisoikeusaktivisti Mazen Darwish, joka Ismayilovan tapaan kärsi vankilatuomiota palkinnon myöntämisen aikaan. Darwish vapautettiin viime vuoden elokuussa.

Palkinto on nimetty kolumbialaisen toimittajan Guillermo Cano Isazan mukaan. Cano murhattiin vuonna 1986 hänen aloitettuaan El Spectador -lehdessä kampanjan, joka tähtäsi huumekartellien vaikutusvallan vähentämiseen maan politiikassa.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat