Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palvelunestohyökkäykset uhkaavat uutissivustoja – Google tarjoaa suojaa ilmaiseksi

Googlen toimialajohtaja kertoo yhtiön tarjoavan uutissivustoille apuaan, koska se haluaa turvata ihmisten tiedonsaannin.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
PETER POWER / REUTERS
Kuva: PETER POWER / REUTERS

Teknologiayhtiö Google on tämän vuoden helmikuusta lähtien tarjonnut uutissivustoille ilmaista suojaa palvelunestohyökkäyksiltä. Project Shield -niminen palvelu suojelee sivustoja hyödyntämällä samaa teknologiaa ja infrastruktuuria, jolla Google suojaa myös omia palveluitaan.

Palvelunestohyökkäyksessä kohteena olevalle sivustolle ohjataan niin paljon liikennettä, että sen palvelin ruuhkautuu. Tällöin sivuston käyttämisestä tulee todella hidasta tai yhteyttä ei pysty ollenkaan muodostamaan.

Hyökkääjä käyttää usein ympäri maailmaa sijaitsevia tietokoneita, jotka on kaapattu tai saastutettu haittaohjelmalla. Saastuneen tietokoneen käyttäjä ei usein edes tiedä laitteensa saastumisesta.

Project Shield kuljettaa kaiken sivustolle tulevan liikenteen Googlen pilvipalvelun läpi. Se suodattaa pois liikenteen, jonka se tunnistaa palvelunestohyökkäykseksi.

Googlen toimialajohtaja Eero Korhonen kertoo Project Shieldin saaneen alkunsa yhtiön Google Ideas -ajatushautomosta, joka nykyään käyttää nimeä Jigsaw. Heiltä kysyttiin: ”Miten pieniä uutistoimijoita voitaisiin suojella palvelunestohyökkäyksiltä?”

Hyökkäykset ovat monissa maissa tyypillinen ongelma uutissivustoille, varsinkin jos nämä kirjoittavat vaikkapa ihmisoikeusrikkomuksista tai korruptiosta.

”Palvelunestohyökkäys on halpa ja helppo tapa hiljentää äänet ennen kaikkea alueilla, joissa tarinankertominen on erittäin riskialtista”, Korhonen kertoo.

Uutispalveluihin kohdistuvia hyökkäyksiä esiintyy ajoittain myös Euroopassa. Maaliskuussa laaja palvelunestohyökkäys ruuhkautti useiden suurten ruotsalaislehtien verkkosivut.

Google Ideas tuli lopulta siihen tulokseen, että Googlen laajaa infrastruktuuria voisi hyödyntää sivustojen suojaamiseen aiheuttamatta yhtiölle haittaa.

Project Shield ei kuitenkaan suojaa hakkeroinnilta eli tietomurroilta, jotka voivat esimerkiksi paljastaa nimettömän lähteen henkilöllisyyden murtautumalla toimittajan sähköpostiin. Tietomurrot ovat kuitenkin huomattavasti harvinaisempia ja vaikeammin toteutettavissa kuin palvelunestohyökkäykset.

Korhosen mukaan Project Shieldin ilmaisuus pohjautuu Googlen arvoihin. Kaupallisten intressien sijaan palvelu toteuttaa yhtiön omakseen kokemaa missiota, tiedonvälitystä.

”Koemme Googlen jakavan uutistoimijoiden kanssa osan arvoista, koska vapaa pääsy tiedon äärelle on meille hakukoneena äärettömän tärkeää.”

”Juuri silloin kun uutissivustoilla on joku iso uutinen ihmiset haluavat tulla lukemaan ja ne eivät saa olla nurin. Normaalisti hyökkäys tapahtuu silloin kun on jotain kerrottavaa. Tämä on kaiken ydin”, Korhonen kertoo.

Uutissivustot koosta riippumatta voivat saada palvelun käyttöönsä nopeasti, täyttämällä lomakkeen Project Shieldin sivuilla. Lomakkeen täyttämisestä kuluu Korhosen mukaan vain muutama päivä siihen, kun sivusto on suojattu, jos se täyttää kriteerit. Muuta palvelun käyttöönotto ei vaadi.

Korhonen kertoo Googlen karsivan tarkistuksessa pois esimerkiksi sivustot, joiden uutisointi keskittyy vihanlietsontaan tai jotain ihmisryhmää vastaan. Myös valtion rahoittamat uutissivustot yhtiö rajaa pois.

”Katsomme että toimijat käyttäytyvät uutistoimijan tavoin, eli ovat objektiivisia kerronnassaan”, Korhonen selittää.

Tähän mennessä palvelua käyttää Korhosen arvion mukaan hieman alle sata pientä tai keskisuurta uutissivustoa. Käyttäjiltä saatu palaute on ollut vain positiivista.

Sivustot ovat kertoneet, etteivät käytännössä enää huomaa hyökkäyksiä Project Shieldin käyttöönoton jälkeen. Korhosen mukaan vain poikkeuksellisen suuret hyökkäykset näkyvät sivustoille, mutta ne pysyvät silti toiminnassa.

Palvelunestohyökkäyksiä käytetään myös muita tahoja kuin uutissivustoja vastaan. Niillä voidaan esimerkiksi haitata liiketoimintaa tai vahingoittaa julkishallinnon infrastruktuuria.

Myöhään eilisiltana kahdeksaa valtion sivustoa vastaan hyökättiin. Tänä aamuna sivut toimivat taas normaalisti.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

RIIKKA KAJANDER
”Näin kannamme kortemme kekoon, edistämme sananvapautta ja tuemme journalismia”, kertoo toimialajohtaja Eero Korhonen Googlen halusta auttaa journalisteja.
”Näin kannamme kortemme kekoon, edistämme sananvapautta ja tuemme journalismia”, kertoo toimialajohtaja Eero Korhonen Googlen halusta auttaa journalisteja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat