Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meksikossa murhattiin jo kuudes toimittaja tänä vuonna

Yli 20 vuotta pitkän uran toimittajana tehnyt Manuel Santiago Torres González ammuttiin hänen ollessaan kävelemässä kotiinsa viime lauantaina.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
ELIANA APONTE / REUTERS
Kuva: ELIANA APONTE / REUTERS

48-vuotiaasta Manuel Santiago Torres Gonzálezista tuli viime lauantaina kuudes Meksikossa tänä vuonna murhattu toimittaja. Freelancerina useille medioille työskennellyttä Torres Gonzálezia ammuttiin päähän hänen olleessaan kävelemässä kotiinsa lauantai-iltapäivänä Veracruzin osavaltiossa.

Yli 20 vuotta pitkän uran toimittajana tehnyt Torres González oli erikoistunut raportoimaan oikeudenkäynneistä sekä poliisin ja rikollisjengien yhteenotoista. Hän työskenteli myös kotikaupunkinsa Porta Rizan kaupungin hallinnossa.

Meksikon itärannikolla sijaitsevalla Veracruzin osavaltiolla on maine huume- ja ihmissalakuljetuksen keskittymänä. Sitä pidetään toimittajille erityisen riskialttiina alueena viime vuosina tapahtuneiden murhien takia. Sananvapausjärjestö CPJ:n mukaan vuodesta 2010 lähtien osavaltiossa on tapettu ainakin 14 journalistia. Lisäksi ainakin kolmen tiedetään kadonneen.

Edellinen toimittaja tapettiin helmikuussa, kun aseistettu ryhmä kaappasi rikostoimittaja Anabel Flores Salazarin hänen kotoaan. 32-vuotiaan Salazarin ruumis löytyi päivää myöhemmin sidottuna ja puolialastomana Veracruzin naapuriosavaltiosta Pueblasta.

“Veracruzin toimittajat joutuvat elämään jatkuvissa poikkeusoloissa. Toivomme kaikkien lehdistönvapauden kannattajien tukevan Meksikon toimittajia ja tuomitsevan tämän tappavan väkivallan kierteen, kommentoi Emmanuel Colombié, Toimittajat ilman rajoja -järjestön Latinalaisen Amerikan osaston johtaja.

Sananvapausjärjestöjen mukaan pitkään riehunut huumesota on tehnyt Meksikosta yhden maailman vaarallisimmista paikoista toimittajille. Toimittajia uhkaavat ja painostavat sodan molemmat osapuolet, viranomaiset ja järjestäytynyt rikollisuus. Murhatut toimittajat ovat usein tutkineet rikollisuutta, korruptiota tai muita väärinkäytöksiä.

Sananvapausjärjestöt ovat toistuvasti vaatineet maan viranomaisilta toimia toimittajien turvallisuuden parantamiseksi ja murhien selvittämiseksi. Maailman lehdistönvapausindeksissä Meksiko on sijalla 149/180.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat