Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapaus­järjestö ei saanut YK-statusta – Venäjä ja Kiina vastustivat

YK:n kansalaisjärjestökomitea hylkäsi Committee to Protect Journalists -järjestön hakemuksen neuvoa-antavaksi kansalaisjärjestöksi.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
Matti Remes / Lehtikuva
Jäsenvaltioiden lippuja YK:n päämajan edustalla New Yorkissa.
Jäsenvaltioiden lippuja YK:n päämajan edustalla New Yorkissa. Kuva: Matti Remes / Lehtikuva
Fakta

Näin YK:n kansalaisjärjestökomitea äänesti

Suluissa on äänestäneen valtion sijoitus Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä, jossa on yhteensä 180 maata.

Puolesta

 Uruguay (23)

 Yhdysvallat (41)

 Mauritania (48)

 Kreikka (89)

 Israel (101)

 Guinea (102)

Vastaan

 Etelä-Afrikka (39)

 Nicaragua (75)

 Venezuela (139)

 Pakistan

 Venäjä (148)

 Burundi (156)

 Azerbaidžan (163)

 Kuuba (171)

 Sudan (174)

 Kiina (176)

Ei äänestänyt

 Intia (133)

 Turkki (151)

 Iran (169)

YK:n kansalaisjärjestökomitea hylkäsi torstaina lehdistönvapautta valvovan Committee to Protect Journalists -järjestön hakemuksen neuvoa-antavaksi kansalaisjärjestöksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdeksästätoista maasta koostuva komitea äänesti CPJ:n hakemusta vastaan äänin 10–6. Vastustajien joukossa olivat muun muassa Venäjä ja Kiina.

Monet länsimaiset diplomaatit, kuten hakemuksen puolesta äänestänyt USA:n suurlähettiläs Samantha Power, kiirehtivät tuomitsemaan päätöksen. Hän sanoi maan aikovan hakea päätökseen muutosta talous- ja sosiaalineuvostossa. Neuvosto koostuu 54 maasta, joista yksi on Suomi.

Committee to Protect Journalists on New Yorkista käsin toimiva voittoa tavoittelematon järjestö, joka keskittyy lehdistönvapauden ja ilmaisunvapauden edistämiseen maailmanlaajuisesti. Sen työ perustuu tutkimukseen, jota se tekee hyökkäyksistä lehdistön edustajia vastaan.

CPJ:n hakemusta vastustaneista maista Kiina, Azerbaidžan ja Kuuba kuuluvat maihin, jotka järjestö on listannut kymmenen eniten sensuuria harjoittavan maan joukkoon.

Järjestöä vuodesta 2006 johtanut Joel Simon kommentoi kansalaisjärjestökomitean äänestyksen tulosta tuoreeltaan ”kafkalaiseksi”.

"Pieni ryhmä maita, joilla on surkeat näytöt lehdistönvapaudesta, käyttävät byrokraattista viivytystaktiikkaa sabotoidakseen yrityksiä tuoda niiden harjoittamaa vallan väärinkäyttöä esille”, Simon sanoi.

Talous- ja sosiaalineuvoston neuvoa-antava eli konsultatiivinen asema on myönnetty yli 4 000 kansalaisjärjestölle. Status oikeuttaa järjestöjä osallistumaan ja puhumaan neuvoston kokouksissa ja sen alaisissa elimissä, kuten ihmisoikeuskomissiossa. Järjestöt voivat myös antaa lausuntoja, jotka käännetään YK:n virallisille kielille ja jaetaan eteenpäin YK:n dokumentteina.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat