Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filippiinien tuleva presidentti uhkailee maansa toimittajia: ”Korruptoituneet tapetaan”

Rodrigo Duterte lupaa, että toimittajia ei vahingoiteta, jos he eivät tee mitään väärää.

Lehdistönvapaus
 
Riikka Kajander
STRINGER REUTERS
Kovista puheistaan tunnettu Rodrigo Duterte on vannonut palauttavansa Filippiineille kuolemanrangaistuksen.
Kovista puheistaan tunnettu Rodrigo Duterte on vannonut palauttavansa Filippiineille kuolemanrangaistuksen. Kuva: STRINGER REUTERS

Filippiinien tuleva presidentti Rodrigo Duterte sanoi tiistaina, että korruptoituneet toimittajat on oikeutettua tappaa. Duterte puhui toimittajille uutiskonferenssissa Davaon kaupungissa Filippiineillä.

Maan pääkaupungissa Manilassa ammuttiin toimittaja viime viikon perjantaina. Kun Dutertelta kysyttiin tiistaina, kuinka lehdistönvapautta voidaan suojella tapauksen jälkeen, hän kommentoi, etteivät murhatut toimittajat ole syyttömiä kohtaloonsa, vaan he ovat tehneet jotain väärää.

”Monet toimittajat ovat kunnollisia, mutta on turha väittää, että kaikki olisivat. Vaikka olet toimittaja, et voi välttyä salamurhalta, jos olet paskiainen.”

Eilisessä lehdistötilaisuudessa Duterte myös vislasi naistoimittajalle, kun hän oli esittämässä kysymystään presidentille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan filippiiniläiset lehtitalot ovat tänään tuominneet Duterten kohutut puheet toimittajien korruptoituneisuudesta ja heidän murhaamisestaan ”tyrmistyttävinä”.

Filippiinien kansallinen journalistiliitto reagoi nopeasti presidentin puheisiin. ”Mikään ei oikeuta toimittajien murhaamista”, liiton johtaja Ryan Rosuaro kertoi tiedotteessaan.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on kehottanut filippiiniläistä mediaa boikotoimaan Duterten lehdistötilaisuuksia, kunnes hän on esittänyt julkisen anteeksipyynnön murhaamispuheistaan.

Duterte voitti presidentinvaalit toukokuussa. Hän aloittaa presidenttikautensa 30. kesäkuuta.

Duterte on tullut tunnetuksi populistina, jolla on räikeät puheet. Hänen kansansuosionsa perustuu suurelta osin kovaotteiseen rikollisuuden vastaiseen politiikkaan, jota ihmisoikeusjärjestö Amnesty on arvostellut ihmisoikeuksien vastaiseksi. Dutertea on kutsuttu ”Filippiinien Trumpiksi” ja ”rankaisijaksi”.

Filippiinit on yksi vaarallisimmista maista toimittajille. Journalistiliiton mukaan 174 toimittajaa on murhattu Filippiineillä vuodesta 1986 lähtien.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat