Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Toivottavasti sinut raiskataan” – näin Punaisen Ristin vapaaehtoisia solvataan

”Suvakkihuora” on haukkumasana, jonka SPR:n vapaaehtoiset kuulevat nykyisin usein. Vapaaehtoinen Mia Peltovuoma kertoo, miltä nimittely tuntuu.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
SPR:n vapaaehtoinen kertoo saamastaan palautteesta - viestien rajuus tuli yllätyksenä
SPR:n vapaaehtoinen kertoo saamastaan palautteesta - viestien rajuus tuli yllätyksenä
Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisena yli 20 vuotta toiminut Mia Peltovuoma kirjoitti maaliskuussa Facebookiin vapaaehtoistyöstä. Videolla hän kertoo kirjoituksesta saamastaan palautteesta.

Facebookista löytää helposti ryhmiä, joissa Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia kutsutaan suvakkihuoriksi. Heitä uhkaillaan ja heitä kohtaan toivotaan silmitöntä väkivaltaa. Boikottiryhmiin kuuluu tuhansia ihmisiä ja niissä pakolaisten vastaanottokeskuksia ylläpitävää SPR:ää syytetään ulkomaalaisten auttamisesta.

Saman asian huomasi kevättalvella Lahteen viime vuonna muuttanut SPR:n vapaaehtoinen Mia Peltovuoma, 45. Hänestä tuntui, että moni hänen omista Facebook-kavereistaankaan ei ymmärrä, mitä avustusjärjestön 40 000 vapaaehtoista tekevät.

Maaliskuisena iltapäivänä matkallaan töistä kotiin hän kirjoitti tekstin otsikolla Pieni tarina suvakkihuorasta. Facebook-päivitys kertoi Peltovuoman omasta vapaaehtoisurasta SPR:n ensiapu-, ystäväpalvelu- ja keräystoiminnassa.

Peltovuoma kertoo tekstissään muun muassa lähteneensä monta kertaa muutaman tunnin varoitusajalla etsimään kadonnutta (suomalaista) sateiseen maastoon tunneiksi tai jopa päiviksi.

Ystäväpalvelussa hän on opetellut jopa uusia tapoja kommunikoida voidakseen toimia ystävänä näkö- ja kuulovammaisille. Hän on päivystänyt ensiapuryhmän vapaaehtoisena yleisötapahtumissa.

Peltovuoma on oman työnsä ohella auttanut palkatta yksinäisiä, hädänalaisia ja vähävaraisia suomalaisia vapaaehtoisena jo miltei 30 vuotta.

Vastaanottokeskustoiminnassa hän ei ole ollut vielä mukana.

Jokaisen itseensä viittaavan sanan Peltovuoma korvasi tekstissään sanalla suvakkihuora.

”Hänellä oli ennen toisenlainen nimi. Hänen tekemisiään arvostettiin, ymmärrettiin hänen tekevän pyyteettömästi hyvää. Kaikille ketkä apua tarvitsevat – ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, kansallisuuteen katsomatta”, hän kirjoitti tekstin loppupuolella.

Kirjoitus oli alunperin tarkoitettu vain Peltovuoman kavereiden nähtäville. Kun tuttu hänen vanhasta kotikaupungistaan Kuusamosta halusi jakaa sen myös omille kavereilleen, Peltovuoma vaihtoi asetuksen julkiseksi.

Ensimmäisen jaon jälkeen kirjoitus levisi nopeasti, ja lopulta sitä jaettiin yli 3 000 kertaa.

Haastattelussa noin kuukausi tekstin kirjoittamisen jälkeen Peltovuoma kertoo saaneensa nopeasti paljon vihaisia viestejä Facebookissa, yhteensä yli seitsemänkymmentä. Myös vihasivustot yrittivät pian ottaa hänet hampaisiinsa.

SPR:stä käytyjä nettikeskusteluja nähneenä vihaiset reaktiot eivät tulleet Peltovuomalle yllätyksenä. Se kuitenkin yllätti, että huomattava osa vihaviesteistä tuli keski-ikäisiltä naisilta.

”Rumimpia viestit olivat juuri keski-ikäisiltä naisilta. Siellä oli tekstiä, että toivotaan eri tavoilla raiskausta tai tappamista”, Peltovuoma kertoo.

Samanlaista kommentointia nousi esille myös julkisissa Facebook-ryhmissä, joissa ihmiset kirjoittivat väkivaltatoiveita omilla nimillään myös kaikkien nähtäville.

Jotkut epäilivät Peltovuoman tarinaa sepitetyksi ja uskoivat hänen olevan viestintäalan ammattilaisten luoma hahmo – kirjoitusvirheineen päivineen.

Peltovuoma kertoo, että päällimmäiseksi tunteeksi vihaisista ja panettelevista viesteistä jäi suru. Hän ihmettelee ihmisten kyynisyyttä.

”Miksi ihmiset haukkuvat, solvaavat ja toivovat vaikka mitä vapaaehtoisille, jotka auttavat muita pyyteettömästi ilman palkkaa? Jos ajattelee, että mitä kaikkea pyöritetään vapaaehtoisvoimin, kuten vaatekeräyksiä ja ruokajonoja.”

”Ei minua häiritse, jos ihmiset, jotka ei ole minulle tärkeitä, sanoo ikäviä asioita itsestäni. Mutta kun se liittyy asiaan, joka on ollut minulle iso juttu jo kymmeniä vuosia, vapaaehtoisuus ja Punainen Risti, niin se kuitenkin satuttaa.”

Peltovuoma uskoo ihmisten tietämättömyyden olevan osin tahallista ja osin tahatonta – joiltain ihmisiltä vain puuttuu tietämys SPR:n suomalaisten hyväksi tekemästä työstä. Moni myös pelkää uusia asioita ja on lisääntyneiden pakolaismäärien myötä ottanut kohteekseen Punaisen Ristin.

”SPR on otettu tähän kohteeksi, kun se on helppo. Jos ei sitä olisi, ottaisivat varmaankin jonkun muun maalin.”

Pahimman vihatulvan laannuttua Peltovuoma alkoi saada myös positiivista palautetta. Moni vapaaehtoistyöntekijä kertoi samastuneensa Peltovuoman kirjoitukseen.

”Paljon tuli sellaista: ’Toinen suvakkihuora täällä hei’ – myös miehiltä.”

Yksi viesteistä tuli ystäväpalvelussa toimineelta vapaaehtoiselta. Yksinäisten vanhusten ystävänä vuosikymmeniä toiminut nainen kertoi, ettei enää uskalla kertoa ihmisille olevansa SPR:n vapaaehtoinen.

Peltovuoma kertoo yllättyneensä, miten moni häntä sanoi viestissään rohkeaksi.

”Viesteistä sai kuvan, että tällaista ulostuloa on odotettukin. Ja eihän minulla ollut kirjoittaessa mitään ajatusta laittaa sitä julkisuuteen”, hän kertoo.

Peltovuoma kertoo vapaaehtoisten pitävän ääntä tekemästään hyvästä harvoin, eikä hänkään tarkoittanut tarinaansa julkisuuteen. Järjestön keskustoimiston ja piirien tiedotus toiminnasta riittää.

”Muutaman muun vapaaehtoisen kanssa on puhuttu, että meille kyllä riittää se, kun lähtee mummon luota, vankilavierailulta tai sairaalasta, niin autettu ihminen kiittää käynnistä tai hymyilee meille. Se on meille se palkinto.”

Peltovuoma sanoo, ettei hän tai muutkaan vapaaehtoiset tarvitse tunnustusta tekemästään työstä. Hän myös kieltäytyy arvottamasta vapaaehtoistyötä muiden harrastusten, kuten urheilun, yläpuolelle.

”Harrastus se on siinä missä mikä tahansa muukin. Miksi ihmiset ylipäätään harrastaa? Saadakseen hyvän mielen.”

Eniten Peltovuoma kertoo ilahtuneensa pitkästä viestistä, jonka lähetti vanhempi pohjoissuomalainen mies. Mies kertoi olleensa aiemmin kriittinen Punaista Ristiä kohtaan, mutta muuttaneensa mieltään luettuaan Peltovuoman kirjoituksen.

”Hän myönsi, että pala kurkussa ja kyynel silmässä luki sitä minun tekstiä. Ennen kirjoittamista ajattelin: Jos yksikin ihminen alkaisi ajatella toisella tavalla, se on saavuttanut tavoitteensa.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

RIIKKA KAJANDER
Mia Peltovuoma kirjoitti maaliskuussa Facebookiin vapaaehtoistyöstä kertovan tekstin, jota jaettiin lyhyessä ajassa yli 3000 kertaa.
Mia Peltovuoma kirjoitti maaliskuussa Facebookiin vapaaehtoistyöstä kertovan tekstin, jota jaettiin lyhyessä ajassa yli 3000 kertaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat