Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisilta tuhansia poistopyyntöjä Googlen hakutuloksista – omien tietojen julkaisu kaduttaa

Suomalaiset pyytävät tietosuojavaltuutetulta viikottain oikaisua Googlen kielteisiin poistopäätöksiin.

Lehdistönvapaus
 
Riikka Kajander
DADO RUVIC / REUTERS
Internetin hakukoneilta on voinut toukokuusta 2014 lähtien pyytää omien tietojen poistamista hakutuloksista.
Internetin hakukoneilta on voinut toukokuusta 2014 lähtien pyytää omien tietojen poistamista hakutuloksista. Kuva: DADO RUVIC / REUTERS

Tästä on kyse

 EU-tuomioistuin linjasi toukokuussa 2014, että ihmisillä on oikeus pyytää internetin hakukoneilta heitä koskevien tietojen poistamista.

 Googlen ja muiden hakukoneiden on poistettava pyynnöstä harhaanjohtavaa, vanhentunutta ja virheellistä tietoa.

 Mikäli hakukone ei suostu poistamaan tietoja voi asiasta valittaa oman maan tietosuojavaltuutetulle.

 Suomessa tietosuojavaltuutettu on huomauttanut Googlea parikymmentä kertaa hakutulosten poistamiseksi.

 Jos Google ei tietosuojavaltuutetun selvityspyynnöstä huolimatta poista linkkiä, voi päätöksestä valittaa hallinto-oikeuteen. Tällä hetkellä hallinto-oikeudessa käsitellään noin viittä tällaista tapausta.

Eurooppalaisilla on ollut kahden vuoden ajan mahdollisuus pyytää tietojen poistoa hakukonepalveluista, kuten Googlesta.

Taustalla on Euroopan unionin tuomioistuimen linjaus, jonka mukaan ihmisellä on oikeus tulla unohdetuksi, kun tieto ei enää pidä paikkaansa tai se on muuttunut epäolennaiseksi.

Googlen verkkolomakkeella voi jättää pyynnön poistaa omia tietoja hakukoneen tuloksista. Lomakkeeseen kirjataan URL-osoite ja syy siihen, miksi linkki tulisi poistaa. Osoitteita voi pyytää poistamaan kerralla useampia.

Google on käsitellyt pyynnöt tapauskohtaisesti kunkin maan lakia noudattaen. Esimerkiksi suomalaiset linkit poistuvat Googlen suomenkieliseltä hakukoneelta, ei maailmanlaajuisesti.

Suomesta Google on vastaanottanut 5 760 poistopyyntöä, jotka ovat liittyneet lähes 19 000 URL-osoitteeseen. Noin 44 prosenttia osoitteista on poistettu Googlen hakutuloksista.

Jos Google ei suostu tietojen poistoon, voi tällöin vaatia oikaisua oman maan tietosuojavaltuutetulta.

Suomen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoo, että oikaisupyyntöjä Googlen kielteiseen poistopäätökseen tulee viikoittain. Kahden vuoden aikana noin sata henkilöä on ottanut yhteyttä valtuutettuun.

”Yhteydenottoja tulee aivan tavallisilta ihmisiltä. Yleisin poistopyyntö koskee henkilökohtaisia tietoja, joita henkilö on itse julkaissut, ja se on alkanut kaduttamaan.”

Googlen poistetuimmat osoitteet koskevatkin Facebookin sivustoon liittyviä hakutuloksia.

Poistopyyntöjä tekevien joukossa on Aarnion mukaan esimerkiksi elinkeinoharjoittajia, jotka ovat antaneet asiakkaiden arvioida liiketoimintaansa, mutta kokevat arvostelut virheellisiksi. Yhteydenottoja tulee myös rikollisilta, jotka haluavat rikostietojaan poistettavaksi.

Monissa tapauksissa tietosuojavaltuutettu punnitsee, onko hakija sellaisessa yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa, että suurella yleisöllä on oikeus häntä koskevien tietojen saamiseen.

Ranskan tietosuojavaltuutettua vastaava virasto CNIL määräsi maaliskuussa Googlelle 100 000 euron sakon, sillä se ei suostunut piilottamaan hakutuloksia maailmanlaajuisesti.

”Olemme eri mieltä määräyksen kanssa niin lain puolesta kuin periaatteen tasolla. Noudatamme niiden maiden lakeja, joissa toimimme. Mutta jos Ranska ulottaa lakinsa globaaleiksi, niin kauanko kestää, kunnes muutkin maat alkavat vaatia omien lakiensa noudattamista maailmanlaajuisesti”, kirjoitti Googlen lakiasiainjohtaja Kent Walker Le Monde -sanomalehdessä julkaistussa kirjoituksessa.

Teksti on julkaistu englanniksi yhtiön käyttöehtoihin ja lakiasioihin liittyvässä blogissa.

Googlen avoimuusraporttia voi tarkastella täällä.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat