Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump jatkaa porttikieltojen jakamista toimittajille – mustalle listalle pääsee helposti

Tuleva presidenttiehdokas on syyttänyt mediaa vääristelystä koko vaalikampanjansa ajan.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
NANCY WIECHEC REUTERS
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpilla on huonot välit moneen amerikkalaismediaan.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpilla on huonot välit moneen amerikkalaismediaan. Kuva: NANCY WIECHEC REUTERS

Republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump kertoi viime viikolla estävänsä The Washington Post-lehden toimittajilta pääsyn kampanjatilaisuuksiinsa.

Syyksi välirikkoon The Washington Postin kanssa Trump mainitsi ”epätarkan uutisoinnin”. Lehti oli kirjoittanut Trumpin kommenteista, joilla hän tuntui liittävän presidentti Barack Obaman Orlandon joukkosurmaan.

Arvostettu lehti oli uusin lisäys Trumpin mustalla listalla. Trump on aiemmin evännyt pääsyn tilaisuuksiinsa jo yli kymmeneltä uutismedialta.

Epäsuotuisat mielipiteet tai negatiivinen suhtautuminen Trumpin presidentinvaalikampanjaan voivat riittää syyksi toimittajien pääsyn eväämiseen.

Porttikieltoja on jaettu esimerkiksi seuraavista syistä:

The Des Moines Register: väärä mielipide

Tärkeässä Iowan esivaaliosavaltiossa toimiva lehti jäi kampanjatilaisuuksien ulkopuolelle julkaistuaan pääkirjoituksen, jonka mukaan Trumpin tulisi luopua ehdokkuudesta.

The Huffington Post: viihteellisyys

Republikaaneja usein kritisoivan uutissivuston ja blogiyhteisön The Huffington Postin toimittajilla ei ole ollut pääsyä tilaisuuksiin sen jälkeen, kun se suututti Trumpin siirtämällä kaikki tämän kampanjaan liittyvät jutut sivuston viihdeosastolle.

Politico: kampanjapäällikön kritisointi

Politiikkaan keskittyvän uutissivuston toimittajalta estettiin pääsy Trumpin lehdistötilaisuuteen maaliskuussa tämän kirjoitettua Trumpin kampanjapäälliköstä Corey Lewandowskista. Lewandowski oli maaliskuussa epäiltynä naistoimittajan pahoinpitelystä vaalitilaisuuden yhteydessä.

Lewandowski erotettiin tehtävästään maanantaina.

Univision, Telemundo, Fusion: maahanmuuttopolitiikka, oikeuskiista

Latinalaisamerikkalaisista ja maahanmuutosta tiukkaan sävyyn puhuneen Trumpin suhteet Yhdysvaltain espanjankielisiin medioihin ovat viileät.

Yhdysvaltain suurimman espanjankielisen televisiokanavan Univisionin juontaja Jorge Ramos poistettiin viime vuonna Trumpin lehdistötilaisuudesta tämän kysyttyä ehdokkaan maahanmuuttopolitiikasta.

Trump haastoi Univisionin aiemmin oikeuteen kanavan kieltäydyttyä esittämästä Trumpin omistamaa Miss USA -kauneuskilpailua. Kanava perui lähetyksen Trumpin lausuttua näkemyksiään meksikolaisista maahanmuuttajista.

Univisionin lisäksi myös espanjankielisten Telemundon ja Fusionin toimittajia estetään usein pääsemästä Trumpin tilaisuuksiin.

Osa toimittajista joutuu osallistumaan Trumpin kampanjatilaisuuksiin yleisön joukossa ilman lehdistölle myönnettäviä etuoikeuksia. Lehdistötilaisuuksiin Trumpia loukanneilla medioilla ei ole pääsyä.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat