Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltalaisjärjestön kehittämä ohjelmisto pyrkii hävittämään terrorismisisällön netistä

Teknologiayhtiöiden mielestä vaarallisen sisällön määritteleminen on hankalaa.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
DADO RUVIC / REUTERS
Ääriliikkeet kuten ISIS käyttävät tehokkaasti sosiaalista mediaa värväystoiminnassaan ja propagandassaan.
Ääriliikkeet kuten ISIS käyttävät tehokkaasti sosiaalista mediaa värväystoiminnassaan ja propagandassaan. Kuva: DADO RUVIC / REUTERS

Yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon järjestö Counter Extremism Project (CEP) ilmoitti viime perjantaina kehittäneensä ohjelmiston, jonka avulla esimerkiksi sosiaalisen median palvelut voivat löytää ja poistaa ääriliikkeiden propagandan sivustoiltaan.

Järjestö ilmoitti ohjelmiston olevan saatavilla pian sen jälkeen, kun presidentti Barack Obama sanoi terroristien propagandan olevan tuhoisaa ja helposti tavoitettavissa. Obama puhui propagandan vaaroista 12. kesäkuuta tapahtuneen Orlandon joukkosurman jälkeen.

Ohjelmiston pääkehittäjä on Dartmouth College -yliopistossa tietotekniikkaa opettava professori Hany Farid.

Faridin mukaan tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi, koska tällöin ”ääriliikkeiden olisi hankala käyttää internetiä ja sosiaalista mediaa värväämiseen, varainhankintaan, propagandaan ja väkivaltaan yllyttämiseen.”

Aiemmin Farid kehitti yhteistyössä Microsoftin kanssa photoDNA -kuvantunnistussovelluksen taistelemaan lapsipornosisältöjä vastaan. Vastaavanlaisia järjestelmiä on maailmalla paljon, ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi tekijänoikeudella suojatun materiaalin tunnistamiseen.

Uusi ohjelmisto käyttää tätä teknologiaa tunnistamaan internetissä kiertäviä terrorismiin yllyttäviä sisältöjä. Haitalliset sisällöt kerätään järjestön ylläpitämään tietokantaan. CEP toivoo muiden järjestöjen ja yritysten ottavan osaa tietokannan kehittämiseen.

Järjestön johtaja Mark Wallace toivoo, että ohjelmiston avulla voidaan poistaa esimerkiksi ISIS:n teloitusvideoita, kuvia taistelijoista ja lipuista sekä jopa äänitiedostoja.

Sosiaalisen median palvelut kuten Facebook, Google ja Twitter eivät ole vielä ilmaisseet kiinnostustaan palvelun käyttöön. Sen sijaan teknologiayritykset ovat epäilleet ohjelmiston toimivuutta.

Vaarallisen internetsisällön kriteerejä on hankala määritellä. On mahdollista, että ohjelmiston avulla voitaisiin poistaa myös journalistista tai tutkijoiden käyttämää sisältöä.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä myös monet valtiot voisivat väärinkäyttää mahdollisuutta hallita internetin sisältöjä.

Farid itse kuvailee teknologiaa kaksiteräiseksi miekaksi. Hänen mielestään on hyvä, että asiasta käydään keskustelua.

”Mikä lasketaan ja mitä ei lasketa vihapuheeksi ja väkivaltaan yllyttämiseksi? Mikä on vaarallista ja mikä vain toisinajattelua?”

Counter Extremism Project perustettiin syyskuussa 2014, ja se taistelee ääriliikkeitä vastaan häiritsemällä niiden rahaliikennettä sekä ajamalla tiukempia terrorisminvastaisia lakeja.

Järjestön johtaja Mark Wallace on toiminut aiemmin Yhdysvaltain YK-suurlähettiläänä.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat