Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğania Klonkkuun verrannut turkkilaismies sai ehdollisen vankeustuomion

Tuomittu aikoo valittaa tuomiosta, koska Erdoğan ei ollut vertailuhetkellä vielä presidentti.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
Lehtikuva & MGM
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei juuri siedä kritiikkiä. Jo kahta miestä on syytetty presidentin vertaamisesta taruhahmo Klonkkuun.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei juuri siedä kritiikkiä. Jo kahta miestä on syytetty presidentin vertaamisesta taruhahmo Klonkkuun. Kuva: Lehtikuva & MGM

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania Klonkkuun verrannut turkkilaismies Rifat Çetin on tuomittu vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomioistuin Antalyassa lykkäsi tuomion täytäntöönpanoa viidellä vuodella, mutta poisti myös samalla Çetinin huoltajuusoikeuden. Pisin mahdollinen presidentin loukkaamisesta annettava tuomio on neljä vuotta vankeutta.

Sanomalehti Hürriyetin mukaan Çetin latasi vuonna 2014 Facebookiin kuvan, jossa hän vertaili Erdoğanin ja taruhahmon yhdennäköisyyttä.

Klonkku esiintyy J.R.R. Tolkienin kirjoissa sekä niistä tehdyissä elokuvissa. Klonkku on mahtisormuksen turmelema, pimeissä luolissa elelevä olento, joka Taru sormusten herrasta -tarinassa kuitenkin auttaa kahta hobittia, Frodoa ja Samia, matkalla Mordoriin.

Tuomittu Çetin kertoi BirGün -lehdelle valittavansa tuomiosta, koska Erdoğan ei ollut vielä presidentti hänen jakaessaan kuvan. Erdoğan toimi silloin Turkin pääministerinä.

Viime vuonna turkkilainen virkamies Bilgin Çiftçi sai syytteen samankaltaisen kuvan jakamisesta. Çiftçin tapauksessa tuomioistuin joutui pohtimaan, onko Klonkku pohjimmiltaan hyvä vai paha hahmo. Çiftçi erotettiin tapauksen jälkeen työstään.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat