Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapauspalkinnon saanut Snowden hävisi kanteen Norjaa vastaan

Norjassa palkittu tietovuotaja Edward Snowden toivoi takuita siitä, ettei häntä maahan saapuessaan luovutettaisi Yhdysvaltoihin.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
ANDREW KELLY / REUTERS
Tietovuotaja Edward Snowdenia syytetään vakoilusta ja valtionsalaisuuksien varastamisesta.
Tietovuotaja Edward Snowdenia syytetään vakoilusta ja valtionsalaisuuksien varastamisesta. Kuva: ANDREW KELLY / REUTERS

Norjalainen tuomioistuin on päättänyt hylätä tietovuotaja Edward Snowdenin kanteen, jolla tämä haki Norjan valtiolta suojaa ottaakseen vastaan hänelle myönnetyn sananvapauspalkinnon, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kansainvälisen kirjailijajärjestö PENin Norjan osasto myönsi maaliskuussa Snowdenille ilmaisunvapauden edistämisestä myönnettävän Ossietzky -palkinnon. Palkinto luovutetaan 18. marraskuuta.

Snowden nosti huhtikuussa Norjan oikeusministeriötä vastaan kanteen, jolla hän halusi etukäteen estää Norjaa vastaamasta yhdysvaltalaisviranomaisten esittämiin luovutuspyyntöihin.

Oslolainen tuomioistuin linjasi, että Norjan rikollisten luovuttamista koskevat lait pätevät vain henkilöihin, jotka ovat jo maassa ja joista on esitetty luovutuspyyntö.

Snowdenin asianajaja kertoi, ettei voimassaolevaa luovutuspyyntöä ole, mutta uskoi Yhdysvaltojen esittävän sellaisen heti Snowdenin vieraillessa Norjassa.

Snowdenille myönnettiin viime vuonna Norjassa Bjørnson -palkinto ilmaisunvapauden edistämisestä, mutta hän ei saapunut paikalle vastaanottamaan sitä. Tänä vuonna hän on ehdolla myös Norjassa jaettavan Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Vakoilusta ja valtionsalaisuuksien varastamisesta Yhdysvalloissa syytetty Snowden on asunut maanpaossa Venäjällä vuodesta 2013 saakka.

Kotimaassaan Snowden voisi joutua kymmeniksi vuosiksi vankeuteen.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat