Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahdelle Luxleaks-vuotajalle ehdolliset vankeustuomiot

Tietovuoto paljasti Luxemburgin suuryrityksille myöntämät edulliset verosopimukset. Kyseessä oli suurin verovälttelyä koskeva skandaali ennen Panaman papereita.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
VINCENT KESSLER / REUTERS
Viranomaiset saattoivat Antoine Deltouria (keskellä) oikeudenkäynnin jälkeen huhtikuussa.
Viranomaiset saattoivat Antoine Deltouria (keskellä) oikeudenkäynnin jälkeen huhtikuussa. Kuva: VINCENT KESSLER / REUTERS

Tuhansia asiakirjoja vuotaneille Pricewaterhouse Coopers -tilintarkastusyhtiön ranskalaisille työntekijöille annettiin ehdolliset vankeustuomiot keskiviikkona Luxemburgissa, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Antoine Deltouria ja Raphael Haletia syytettiin varkaudesta sekä ammatti- ja liikesalaisuuden rikkomisesta. Osallisuudesta syytettynä oli myös toimittaja Edouard Perrin, joka teki vuonna 2012 ranskalaiselle tv-kanavalle ohjelman vuodettuihin tietoihin perustuen.

Deltour sai vuoden ehdollisen tuomion sekä 1 500 euron sakot ja Halet yhdeksän kuukauden tuomion ja 1 000 euron sakot. Syytteet Perriniä vastaan hylättiin.

Tuomitut kertoivat valittavansa tuomiosta.

Luxemburgista vuodetut 30 000 sivua asiakirjoja julkaistiin vapaaseen käyttöön vuonna 2014.

Asiakirjat paljastivat, että Luxemburg on houkutellut kansainvälisiä suuryrityksiä edullisin verosopimuksin. Verosopimuksista hyötyivät muun muassa Apple, Ikea ja Deutsche Bank.

Myös suomalaisyritykset ovat käyttäneet Luxemburgin tarjoamia verodiilejä hyväkseen.

Paljastukset pakottivat EU:n ottamaan tiukemman linjan suuryritysten verosuunnitteluun. Muun muassa Luxemburgin entinen pääministeri ja valtiovarainministeri, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ajanut veronkierron vastaista direktiiviä.

Luxemburgin verosopimuksia tutkinut kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ jatkoi paljastuksia tänä vuonna niin sanotuilla Panaman papereilla.

ICIJ:n johtaja Gerard Ryle sanoi, että annetut Luxleaks-tuomiot muodostavat huolestuttavan ennakkotapauksen tietovuotajille.

”Heitä olisi pitänyt kiittää yritysten verovälttelyn tuomisesta yleisön tietoisuuteen, eikä raahata oikeuteen ja rangaista.”

 

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat