Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurin osa journalistien murhista jää selvittämättä – testaa, tunnetko lehdistönvapauden uhat maailmalla

Lähes 900 toimittajaa on tapettu viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen Henri Koponen
OMAR SOBHANI / REUTERS
Afganistanin kansallisarmeijan sotilaat kantoivat afgaanitoimittaja Zabihullah Tamannan arkkua Kabulissa 7. kesäkuuta. Tamanna kuoli tulituksessa yhdessä yhdysvaltalaisen kuvajournalistin David Gilkeyn kanssa.
Afganistanin kansallisarmeijan sotilaat kantoivat afgaanitoimittaja Zabihullah Tamannan arkkua Kabulissa 7. kesäkuuta. Tamanna kuoli tulituksessa yhdessä yhdysvaltalaisen kuvajournalistin David Gilkeyn kanssa. Kuva: OMAR SOBHANI / REUTERS

Yhdysvaltalaisen Committee to Protect Journalists -järjestön mukaan lähes 900 toimittajaa on tapettu viimeisen kymmenen vuoden aikana.

CPJ on tilastoinut toimittajien kuolemia vuodesta 1992 saakka.

Tilastoissa näkyvät ainoastaan työnsä vuoksi tapetut toimittajat. Todellinen tapettujen määrä on todennäköisesti korkeampi, koska usein esimerkiksi murhien motiiveja on hankala varmistaa.

(Juttu jatkuu grafiikan alla)

Vaarallisimpia maita toimittajille ovat olleet Irak, Syyria ja Filippiinit.

Irakissa on tapettu ainakin 174 toimittajaa, joista suurin osa menetti henkensä vuosina 2003–2007 Irakin sodan ollessa kiivaimmillaan.

Syyria, jossa on tapettu 95 toimittajaa, on johtanut vuosittaista tilastoa vuonna 2011 alkaneesta sisällissodasta lähtien.

Viime vuosina erityisesti Irakin ja Syyrian alueella toimiva terroristijärjestö Isis on ottanut toimittajat kohteekseen. Järjestö tyytyi ensin sieppauksiin ja lunnaiden vaatimiseen, mutta siirtyi sittemmin kidutuksiin ja teloituksiin.

Filippiineillä on CPJ:n tilastojen mukaan tapettu 77 toimittajaa. Maa ei kärsi sodista tai merkittävistä konflikteista, mutta politiikasta tai rikoksista kirjoittamisen katsotaan siellä olevan sen verran vaarallista, että toimittajat saavat laillisesti kantaa asetta.

Filippiinien presidentiksi valittu Rodrigo Duterte sanoi toukokuussa, että murhatut toimittajat ovat saattaneet ansaita kohtalonsa.

”Monet toimittajat ovat kunnollisia, mutta on turha väittää, että kaikki olisivat. Vaikka olet toimittaja, et voi välttyä salamurhalta, jos olet paskiainen,” Duterte sanoi lehdistötilaisuudessa.

Valtaosa maailmalla murhattujen toimittajien tapauksista jää selvittämättä.

CPJ julkaisee Impunity Index -tilastoa, jossa vertaillaan maita sen mukaan, kuinka usein murhaajat välttävät rangaistuksen. Tilastossa on vain 34 journalistien murhatapausta, joissa kaikki syylliset on tuomittu.

Huonoiten oikeusjärjestelmä on toiminut Somaliassa, Irakissa, Syyriassa, Filippiineillä ja Etelä-Sudanissa.

Noin 96 prosenttia murhatuista toimittajista on paikallisia. Politiikan ja korruption käsitteleminen ovat yleisimpiä syitä tulla tapetuksi.

Erilaiset poliittiset ja aseelliset ryhmät ovat epäiltyjä syyllisiä lähes puolessa murhatapauksista. Neljännes murhista tapahtuu hallinnon, viranomaisten ja armeijan toimesta.

Testaa HS:n lehdistönvapausvisassa, kuinka hyvin tunnet toimittajiin ja lehdistöön kohdistuvat uhat:

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat