Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaiset nettiaktivistit haluavat helpottaa valtion verkkosensuurin kiertämistä

Kiinan suuren palomuurin ohittaminen on mahdollista, mutta nykyisin vain pieni osa kiinalaisista löytää tiensä ulkomaisille sivustoille.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
Kim Kyung-hoon / Reuters
Puolisotilaalliset vartijat seisoivat toukokuussa Tiananmenin aukiolla Pekingissä. Tiananmenin verilöylyä koskevien sivujen näkyminen esimerkiksi Google-haun tuloksissa on estetty Kiinassa.
Puolisotilaalliset vartijat seisoivat toukokuussa Tiananmenin aukiolla Pekingissä. Tiananmenin verilöylyä koskevien sivujen näkyminen esimerkiksi Google-haun tuloksissa on estetty Kiinassa. Kuva: Kim Kyung-hoon / Reuters

Kiinan harjoittamaa nettisensuuria vastustava aktivistiryhmä Great Fire ilmoitti tiistaina käynnistäneensä palvelun, joka tekee pääsyn valtion estämille nettisivustoille helpommaksi. Asiasta kertoi verkkolehti China Digital Times.

Tuhannet nettisivustot ja sosiaalisen median palvelut, kuten Google, Facebook ja Twitter, ovat Manner-Kiinassa valtion hallinnoiman niin sanotun suuren palomuurin takana. Nettisensuuri estää myös isoimpien ulkomaisten medioiden seuraamisen.

Palomuurin kiertäminen on mahdollista, joskin vaivalloista.

Virtuaalisen erillisverkon (virtual private network, vpn) avulla voi luoda yhteyden ulkomaiseen palvelimeen, jolloin Kiinan sisällä estetyt sivustot saadaan toimimaan.

Kiina on kuitenkin aktiivisesti pyrkinyt estämään vpn-palveluiden käyttöä korottamalla palomuuria. Vain murto-osalla kiinalaisista on pääsy sensuroimattomaan internetiin.

Aktivistien kehittämä sivusto testaa vpn-palveluiden nopeutta ja luotettavuutta Kiinassa ja välittää toimivimpia palveluita kiinalaisille netinkäyttäjille.

Aktivistiryhmän perustajan, salanimellä toimivan Charlie Smithin, mukaan palvelun tavoitteena on muuttaa kiinalaisten netinkäyttöön liittyvä vaikenemisen kulttuuri.

”Jotkut vpn-palveluntarjoajat kehottavat asiakkaitaan pysyttelemään hiljaa. Me rohkaisemme kaikkia jakamaan tietoa niille, jotka voisivat hyötyä näistä palveluista.”

Smithin mukaan viranomaiset tietävät joka tapauksessa vpn-palveluiden käytöstä ja toimivien palveluiden salaaminen hyödyttää vain sensuroivien viranomaisten työtä.

Salanimillä toimivan ryhmän verkkosivusto Greatfire.org on tilastoinut Kiinan verkkosensuuria vuodesta 2011 alkaen. Aktivistit ovat muun muassa auttaneet Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kiinankielistä sivustoa kiertämään hallinnon asettamia estoja.

Ryhmä palkittiin huhtikuussa sananvapausjärjestö Index on Censorshipin palkinnolla huhtikuussa.

Freedom House -järjestön viimevuotisessa raportissa Kiina oli internetin kannalta maailman vähiten vapaa maa.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat