Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erotettu venäläistoimittaja: Näin Kreml kesytti viimeisen kriittisen uutismedian

Mediayhtiön uutistoimisto ja sanomalehdet kirjoittivat Putinin lähipiiristä, Ukrainasta ja veronkierrosta.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
SPUTNIK / REUTERS
Presidentti Vladimir Putinia kritisoivalla medialla on Venäjällä hankalaa. Suurimmat mediayhtiöt ovat valtiolle uskollisia.
Presidentti Vladimir Putinia kritisoivalla medialla on Venäjällä hankalaa. Suurimmat mediayhtiöt ovat valtiolle uskollisia. Kuva: SPUTNIK / REUTERS

Venäläisen RBC-mediayhtiön entinen toimittaja Roman Badanin kertoi eilen ensimmäistä kertaa julkisuudessa, kuinka hänet ja kaksi muuta toimittajaa, mukaan lukien päätoimittaja, erotettiin yhtiön omistajaan kohdistetun painostuskampanjan seurauksena. Asiasta kertoi uutispalvelu Reuters.

Uutistoimistossa työskennellyt Badanin, yhtiön päätoimittaja Elizaveta Osetinskaya ja lehtitoimittaja Maxim Solyus erotettiin toukokuun 13. päivänä. Useita muita toimittajia erosi tämän seurauksena.

RBC:llä oli maine viimeisenä suurena mediayhtiönä, joka uskalsi julkaista tarinoita Venäjällä tulenaroista aiheista. Uutiset käsittelivät usein presidentti Vladimir Putinia ja tämän lähipiiriä sekä venäläisten joukkojen läsnäoloa Ukrainassa.

Yhtiön omistaja, miljardööriliikemies Mikhail Prokhorov joutui viranomaisten painostuksen kohteeksi toimittajien kirjoitettua huhtikuussa Putinin lapsuudenystävän omistuksista veroparatiiseissa.

Välittömästi tarinan julkaisun jälkeen poliisiviranomaiset tekivät veroratsian Prokhorovin Onexim-yhtiön toimistoon. Badaninin mukaan myös Prokhorovin alaisuudessa olleet johtajat joutuivat etsintöjen, rikossyytteiden ja mielenilmausten kohteiksi.

Badanin kertoi myös, että RBC:n toimittajat saivat useita uhkaavia viestejä. Venäläinen nationalistiryhmä järjesti useita mielenosoituksia yhtiön toimiston edustalla, syyttäen toimittajia länsimaisen propagandan levittämisestä.

Viime viikolla RBC:n johto nimitti erotettujen toimittajien tilalle kaksi Venäjän uutistoimisto Tassin entistä työntekijää, Elizaveta Golikovan ja Igor Trosnikovin.

Uudet päätoimittajat kutsuivat yhtiön työntekijät kokoukseen, jossa esiteltiin uusi, Kremlille myönteisempi linja. Yksi paikalla olleista työntekijöistä nauhoitti keskustelun ja lähetti sen uutissivusto Meduzalle.

”Jos joku luulee, että voi julkaista ihan mitä tahansa, niin hän on väärässä”, Trosnikov sanoi kokouksessa.

”On olemassa rajoituksia. Jos joku uskoo, ettei niitä ole, kannattaa mennä kirjoittelemaan Facebookiin.”

RBC:n pääjohtaja Nikolai Molibog kehotti keskustelun vuotanutta, vielä tunnistamatonta toimittajaa eroamaan.

”Ne kollegamme jotka tekivät tämän, ja ne joiden mielestä tällainen on hyväksyttävää, voivat painua helvettiin”, Molibog kirjoitti Facebookissa.

Putinin 17-vuotisella valtakaudella Venäjän suurimmat televisiokanavat ja sanomalehdet ovat päätyneet valtionyhtiöiden ja Kremlille uskollisten oligarkkien omistukseen. Suurin osa toimittajista välttelee herkkiä aiheita.

Maailman lehdistönvapausindeksissä Venäjä on 180 maan joukossa sijalla 148.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat