Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luotiliivejä, kaasunaamareita ja mellakkaharjoituksia – toimittajat varautuvat Yhdysvaltain puoluekokouksiin kuin sotaan

Republikaanien ja demokraattien puoluekokousten odotetaan kärsivän mielenosoituksista ja väkivallasta.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
JOHN SOMMERS II / REUTERS
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump puhui kannattajilleen tiistaina Indianan osavaltiossa.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump puhui kannattajilleen tiistaina Indianan osavaltiossa. Kuva: JOHN SOMMERS II / REUTERS
Yhdysvaltain presidentinvaalit

Presidenttiehdokkaat nimitetään puoluekokouksissa

  Hillary Clinton voitti demokraattien ja Donald Trump republikaanien esivaalikisan. Heidät nimitetään virallisesti puolueidensa presidenttiehdokkaiksi puoluekokouksissa.

  Republikaanien puoluekokous on ensi viikolla Clevelandissa. Demokraatit kokoontuvat seuraavalla viikolla Philadelphiassa. Molemmissa puoluekokouksissa varaudutaan levottomuuksiin ja protesteihin.

  Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat 8. marraskuuta.

HS

Committee to Protect Journalists -järjestön turvallisuusneuvonantaja Frank Smyth kokosi tiistaina ohjeita journalisteille, jotka aikovat raportoida tulevista Yhdysvaltain republikaanien ja demokraattien puoluekokouksista.

Ohjeissa kehotetaan noudattamaan poliisin ohjeita, varautumaan häirintään ja varustautumaan mahdollisuuksien mukaan luotiliivein ja kaasunaamarein.

Puoluekokouksissa nimitetään virallisesti ehdokkaat marraskuun presidentinvaaleihin. Republikaanien nelipäiväinen kokous alkaa maanantaina 18. heinäkuuta Clevelandissa, ja demokraattien kokous viikkoa myöhemmin Philadelphiassa.

Puoluekokousten pelätään nostattavan ennennäkemättömiä levottomuuksia.

Republikaanien oletetun ehdokkaan, Donald Trumpin, kampanjatilaisuudet ovat usein päättyneet mielenosoituksiin ja käsirysyihin. Trumpia on kritisoitu siitä, ettei hän ole tehnyt mitään väkivallan hillitsemiseksi. Päinvastoin, Trump on usein lähes yllyttänyt kannattajiaan väkivaltaan.

Trump lupasi, että levottomuuksia syntyy myös, jos häneltä evätään puolueen ehdokkuus. Tavallisesti puoluekokouksen valitsijamiehet äänestävät esivaalitulosten mukaisesti, mutta monet republikaanit ovat pohtineet vaihtoehtoja Trumpin syrjäyttämiseksi.

Journalisteja koulutetaan toimimaan puoluekokouksissa kuin sotatoimialueella.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen Global Journalist Security -yritys on järjestänyt toimittajille koulutusleirejä 1 195 dollarin hintaan. Yrityksen koulutuksissa entinen brittikommando ja Falklandin sodan veteraani Paul Burton valmistaa toimittajia kriisialueille, kuten Afganistaniin ja Irakiin.

Nyt yritys tarjoaa myös kurssia, joka on suunniteltu juuri puoluekokouksia ajatellen. Kurssiin kuuluu esimerkiksi simulaatio, jossa Black lives matter -liikkeen mielenosoittajat, Trumpin kannattajat ja mellakkapoliisi ottavat yhteen.

CPJ:n ohjeissa toimittajia neuvotaan pysymään perillä eri protestiryhmien liikkeistä, opettelemaan pakoreitit ulkoa ja välttämään pidätetyksi tulemista.

Monet uutisorganisaatiot ilmoittivat viimeviikkoisten Dallasin poliisisurmien jälkeen, että Clevelandin puoluekokoukseen lähetettävät toimittajat varustetaan luotiliivein.

Myös kyynelkaasulta ja pippurisumutteelta suojaavia kaasunaamareita suositellaan, vaikka Clevelandin kaupunki onkin kieltänyt naamarit kokouksen tapahtuma-alueelta.

Black lives matter -liikkeen ja Trumpin kannattajien lisäksi puoluekokouksiin odotetaan myös muita protestoivia ryhmiä, kuten aseenkanto-oikeutta kannattavia aktivisteja.

Republikaanien puoluekokous on Ohion osavaltiossa, jossa käsiaseiden kantaminen avoimesti on sallittua. Myös radikaali Uudet mustat pantterit -liike on ilmoittanut saapuvansa Clevelandiin aseistautuneena.

Valtio on myöntänyt Clevelandille ja Philadelphialle yhteensä lähes 100 miljoonaa dollaria puoluekokousten turvallisuuden parantamiseksi. Cleveland on käyttänyt rahat mellakkavarusteisiin, kuten poliisin suoja-asuihin, kilpiin, pamppuihin ja teräsaitoihin.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

RICK WILKING / REUTERS
Clevelandin ratsupoliisit varautuvat maanantaina alkavaan republikaanien puoluekokoukseen, jonne odotetaan ennätyksellisiä levottomuuksia.
Clevelandin ratsupoliisit varautuvat maanantaina alkavaan republikaanien puoluekokoukseen, jonne odotetaan ennätyksellisiä levottomuuksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat