Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan sananvapauden keidas vaarassa – Peking kiristää otettaan Hongkongista

Lehdistönvapauden tilasta huolestuneet toimittajat perustivat joukkorahoitetun ja vapaan verkkolehden.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
TYRONE SIU / REUTERS
Hongkongin luovuttamisen 19. vuosipäivää juhlittiin 1. heinäkuuta. Samana päivänä järjestetään vuosittainen kulkue, joka vaatii demokratiaa ja sananvapautta.
Hongkongin luovuttamisen 19. vuosipäivää juhlittiin 1. heinäkuuta. Samana päivänä järjestetään vuosittainen kulkue, joka vaatii demokratiaa ja sananvapautta. Kuva: TYRONE SIU / REUTERS
Hongkong

Erityishallintoalueella on erilaiset vapaudet

 Hongkongissa sovelletaan niin sanottua yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatetta. Hongkong on osa Kiinan kansantasavaltaa, mutta päättää itse politiikasta ja taloudesta.

 Hongkongin perustuslaki turvaa sille sanan- ja painovapauden, ja 2000-luvun alussa alue oli lehdistönvapauden kärkimaita maailmassa. Kiinan kommunistisen puolueen kontrolli on näkynyt taloudellisena painostuksena ja hyökkäyksinä kriittisiä mielipiteitä vastaan.

 Useimmat erityishallintoalueen asukkaat pitävät itseään ensisijaisesti hongkongilaisina ja vastustavat Pekingin kasvavaa valtaa. Vuodesta 2014 lähtien demokratiamielenosoitukset ovat yltyneet, mutta esimerkiksi Hongkongin ylintä hallintojohtajaa ei vielä valita yleisellä äänioikeudella.

Kesäkuun puolivälissä hongkongilainen kirjakauppias Lam Wing-kee palasi Manner-Kiinasta Hongkongiin kertomaan viimeisen viiden kuukauden tapahtumista.

Lam kertoi tulleensa kiinniotetuksi viime lokakuussa itsehallintoalueen rajalla Shenzenissä. Täältä hänet kuljetettiin silmät sidottuina yli tuhannen kilometrin päähän Ningboon lähelle Shanghaita, jossa hän vietti seuraavat kuukaudet vangittuna ja eristettynä.

Omien sanojensa mukaan hänet päästettiin vankeudesta Hongkongiin sillä ehdolla, että hän palaa takaisin mukanaan tietoja Causeway Bay Books -kirjakaupan mannerkiinalaisista asiakkaista. Lamin kirjakauppa on erikoistunut sensaatiohakuisiin, Kiinan johtoa kritisoiviin teoksiin.

Lamin lisäksi neljä muuta kirjakauppaan ja sen omistavaan kustantamoon kytköksissä ollutta miestä päätyi pidätettyinä Kiinaan. Lam kertoi Kiinan pakottaneen heidät tunnustamaan rikoksia televisiossa.

Tapaus nostatti myrskyn kansainvälisessä mediassa.

Hongkongin journalistijärjestön (HKJA) mukaan se oli viime aikojen selkein esimerkki Pekingin aikomuksesta vaientaa kaikki oppositio.

Journalistijärjestö IFJ arvioi jo aiemmin Kiinan kommunistisen puolueen käyttävän kaikkia mahdollisia keinoja Hongkongin sananvapauden tukahduttamiseksi.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön huhtikuisen raportin mukaan Hongkongin sanan- ja lehdistönvapaus on kahden viime vuoden aikana kärsinyt sensuurista, toimittajiin kohdistuvasta uhkailusta, väkivallasta ja poliittisesta paineesta.

Maailman lehdistönvapausindeksissä Hongkong on pudonnut viimeisen 13 vuoden aikana sijalta 18 sijalle 69.

Viime vuoden keväällä hongkongilaisessa FringeBacker -joukkorahoituspalvelussa alkoi keräys Hong Kong Free Press -verkkolehden perustamiseksi.

Vapaiden toimittajien hankkeen tavoitteena oli kerätä 150 000 Hongkongin dollaria kahden toimittajan palkkaamiseksi. Tavoite täyttyi kahdessa päivässä, ja joukkorahoituksen päätyttyä rahaa oli jo 600 000 dollaria, eli noin 70 000 euroa. HKFP palkkasi lisää toimittajia ja perusti toimituksen Hongkongin ytimeen.

Nyt jo ensimmäistä vuosipäiväänsä juhlineen HKFP:n perustaja ja päätoimittaja, 10 vuotta Hongkongissa asunut britti Tom Grundy sanoo, että lehden aikomuksena on keskittyä paikallisuutisiin ja tutkivaan journalismiin.

”Se, että rikoimme viime vuonna joukkorahoitusennätyksen, kertoo siitä, että hongkongilaiset janoavat puolueettomia uutisia. Lehdistönvapaus on kärsinyt täällä jo kauan.”

Englanninkielisenä verkkolehtenä HKFP tavoittaa laajemman lukijakunnan. Hongkongin vuoden 2014 massiiviset demokratiamielenosoitukset osoittivat, että ulkomainen englanninkielinen lehdistö ei ole ajan tasalla kaupungin tapahtumista.

HKFP
Hong Kong Free Pressin toimittajia, edessä keskellä HS:n haastattelema päätoimittaja Tom Grundy.
Hong Kong Free Pressin toimittajia, edessä keskellä HS:n haastattelema päätoimittaja Tom Grundy.

Grundyn mukaan Hongkongin hauras sananvapaus tarvitsee vahtikoiria, vaikka HKFP ei haluakaan tehdä politiikkaa.

Ensimmäisen vuotensa aikana HKFP raportoi muun muassa Kiinan verkkosensuurista, ihmisoikeuksista, Tiananmenin vuosipäivästä, paikallisten poliitikkojen korruptiosta ja tietenkin kirjakauppiaiden katoamisista.

”Olemme luonnollinen reaktio, ja toivottavasti ratkaisu, Hongkongin lehdistöä riivaaviin itsesensuuriongelmiin. Joukkorahoitettu ja voittoa tavoittelematon verkkolehti pystyy vastustamaan painostusta hieman paremmin.”

Hongkongin verkkolehtien ongelmana on se, ettei niiden toimittajilla ole pääsyä esimerkiksi hallinnon virallisiin tapahtumiin ja lehdistötilaisuuksiin, eikä niille lähetetä lehdistötiedotteita. Rajoitus koskee myös opiskelijalehtiä ja kansalaisjournalisteja.

Hongkongin lehdistö kärsii usein taloudellisesta painostuksesta, joka johtaa itsesensuuriin.

Huhtikuussa kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba sai haltuunsa Hongkongin suurimman englanninkielisen sanomalehden, South China Morning Postin.

Samoihin aikoihin toinen merkittävä lehti, Mingpao, erotti vastaavan päätoimittajan Keung Kwok-yuenin tämän löydettyä paikallisia poliitikkoja ja liikemiehiä veronkiertoa koskevista Panaman papereista.

Paikalliset toimittajat pelkäävät, että Manner-Kiinassa liiketoimintaa harjoittavien suuryritysten ja liikemiesten omistamat mediat joutuvat myötäilemään Pekingiä.

Grundyn mukaan myös toimittajiin kohdistettu fyysinen väkivalta ja uhkailu on yleistä.

Hongkongin journalistijärjestö HKJA tilastoi 28 hyökkäystä toimittajia vastaan pelkästään vuoden 2014 mielenosoitusten aikana.

Hongkongilaistoimittajat ennustavat Pekingin ideologisen kontrollin kasvavan. Todennäköisesti Kiinan kommunistinen puolue pelkää puolestaan liiallisen sananvapauden ja demokratiamielisyyden läikkyvän yli.

”Hongkong on ensimmäinen ja kenties viimeinen lehdistönvapauden turvasatama Kiinassa. Kiinan tulisi käyttää tätä eräänlaisena sananvapauden ja demokratian laboratoriona,” Grundy sanoo.

Sen sijaan Kiina on tiukentanut kriittisiä medioita blokkaavaa nettisensuuria. Pääsy HKFP:n sivuille estettiin Manner-Kiinassa loppuvuodesta 2015.

”Kiina kontrolloi tietoa todella hyvin, ja se tekee sen länsimaisella teknologialla. Sensuurin voi vielä jotenkuten kiertää, mutta se on sen verran työlästä, etteivät tavalliset kiinalaiset jaksa vaivautua. Puolueettoman tiedon hankkiminen on yksinkertaisesti liian vaikeaa.”

Seuraava vuosi on Hongkongin historian tärkeimpiä.

Erityishallintoalue pääsee juhlistamaan Kiinalle luovuttamisen 20. vuosipäivää. Demokratiaa vaativat kulkueet ja mielenosoitukset vuosipäivinä ovat muodostuneet jo perinteeksi.

Vuonna 2017 valitaan myös uusi hallintojohtaja. Alun perin valinnassa piti toteuttaa ensimmäistä kertaa yleistä äänioikeutta, ja hongkongilaiset toivoivat saavansa paremman johtajan monien inhoaman Leung Chun-yingin tilalle. Kiinan keskushallinto ilmoitti kuitenkin vuoden 2014 elokuussa, että valinta tehdään valmiiksi seulottujen ehdokkaiden joukosta. Koko uudistus kaatui Hongkongin lakia säätävässä elimessä viime vuonna.

Grundyn mielestä on mahdotonta ennustaa, menevätkö Hongkongin asiat lähitulevaisuudessa parempaan vai huonompaan suuntaan.

”Olen melko varma siitä, että Kiina haluaa kontrolloida Hongkongia ja sen tiedonvälitystä yhä ankarammin.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

REUTERS
Demokratialiikkeen aktivistit muistuttivat niin sanottujen sateenvarjomielenosoitusten vuosipäivästä Hongkongissa viime syksynä.
Demokratialiikkeen aktivistit muistuttivat niin sanottujen sateenvarjomielenosoitusten vuosipäivästä Hongkongissa viime syksynä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat