Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljälle toimittajalle lehdistönvapauspalkinto – joukossa Erdoğanin suututtanut turkkilaistoimittaja

Palkitut toimittajat ovat joutuneet kotimaissaan uhatuiksi tai vangituiksi.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
REUTERS
Lehdistönvapauspalkinnon saanut Cumhyriet-lehden päätoimittaja Can Dündar vapautuu vankilasta Istanbulin lähistöllä helmikuussa.
Lehdistönvapauspalkinnon saanut Cumhyriet-lehden päätoimittaja Can Dündar vapautuu vankilasta Istanbulin lähistöllä helmikuussa. Kuva: REUTERS

Yhdysvaltalainen toimittajajärjestö Committee to Protect Journalists on julkistanut vuoden 2016 lehdistönvapauspalkintojen voittajat. Marraskuussa jaettavan palkinnon saa neljä toimittajaa.

Yksi palkituista on turkkilaisen, presidentti Recep Tayyip Erdoğania kritisoineen Cumhuriyet-lehden päätoimittaja Can Dündar. Dündar pidätettiin viime marraskuussa lehden julkaistua uutisia Turkin tiedustelupalvelun Syyriaan lähettämistä aselasteista.

Turkin perustuslakituomioistuin katsoi helmikuussa pidätyksen loukkaavan Dündarin oikeuksia. Erdoğan totesi heti, ettei hyväksy tuomioistuimen päätöstä.

Oikeudenkäyntien aikana Dündaria yritettiin ampua, mutta ampuja ei osunut kohteeseensa. Dündarin mielestä oli selvää, että presidentti oli julistanut tämän kohteeksi.

Toukokuussa Dündar tuomittiin lähes kuudeksi vuodeksi vankeuteen valtionsalaisuuksien paljastamisesta. Asiaa käsittelee vielä erillinen vetoomustuomioistuin.

Muut lehdistönvapauspalkinnon saajat ovat egyptiläinen kuvajournalisti Mahmoud Abou Zeid, intialainen freelance-toimittaja Malini Subramaniam ja elsalvadorilainen tutkiva journalisti Óscar Martínez.

Zeid vangittiin vuonna 2013 tämän kuvattua Egyptin turvallisuusjoukkojen ja vallasta syöstyn presidentti Mohammed Mursin kannattajien välistä taistelua Kairossa. Zeid on viettänyt lähes kaksi vuotta vankeudessa ilman oikeudenkäyntiä.

Subramaniam kirjoitti Intian hallituksen ja maolaisten kapinallisjoukkojen yhteenotoista Chhattisgarhin osavaltiossa, mutta joutui pakenemaan alueelta alkuvuodesta jouduttuaan jatkuvien hyökkäysten ja poliisiviranomaisten ahdistelun kohteeksi. Konfliktissa on kuollut jo useita journalisteja.

Martínez työskentelee El Faro-verkkolehdelle, joka käsittelee usein El Salvadorin jengiväkivaltaa ja poliisien tekemiä laittomia murhia. Sekä Martínezia että verkkolehteä on uhkailtu.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat