Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğanin puhdistusten pelätään seuraavaksi iskevän Turkin mediaan

Maa on estänyt pääsyn puolueettomille uutissivustoille, ja lukuisia radio- ja televisiokanavia uhkaa lopettaminen. Toimittajajärjestöt pelkäävät vainojen olevan vasta alussa.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
Baz Ratner / Reuters
Näytolle heijastettu presidentti Recep Tayyip Erdoğan hallituksen kannattajien mielenosoituksessa sunnuntaina.
Näytolle heijastettu presidentti Recep Tayyip Erdoğan hallituksen kannattajien mielenosoituksessa sunnuntaina. Kuva: Baz Ratner / Reuters

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ, Toimittajat ilman rajoja ja kirjoittajien sananvapausjärjestö PEN ovat tällä viikolla ilmaisseet huolensa Turkin lehdistönvapauden puolesta.

Järjestöt pelkäävät Turkin käyttävän viimeviikkoista vallankaappausyritystä tekosyynä laajamittaiselle median puhdistukselle.

Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki alkoi suitsia mahdollisia toisinajattelijoita kovin ottein. Vallankaappausyritykseen osallistuneiden lisäksi tuhansia poliiseja, tuomareita ja opetusalan työntekijöitä on irtisanottu ja laitettu tutkintaan.

Euroopan journalistiliitto EFJ:n mukaan Turkki on estänyt pääsyn vähintään kahdellekymmenelle uutissivustolle. Kymmenien radio- ja televisiokanavien lähetysluvat on peruttu, ja 34 toimittajaa on joutunut luopumaan pressikorteistaan.

Turkkilaisen Birgun -lehden mukaan uutistoimisto Cihanista erotettiin tiistaina 60 toimittajaa.

Monet turkkilaismediat ovat kertoneet verkossa kiertävästä nimilistasta, jossa mainitaan kymmeniä hallinnon epäsuosiossa olevia journalisteja. Pidätysten pelätään ulottuvan pian toimittajiin, vaikka listan aitoutta ei ole vielä vahvistettu.

Tähän mennessä yhdestä toimittajasta, Haberdar-uutissivuston Arzu Yıldızistä, on annettu pidätysmääräys.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kohdellut mediaa kovakouraisesti jo aiemmin. Kunnianloukkaussyytteet, toimittajien vangitsemiset sekä uutissivustojen ja sosiaalisen median estot ovat yleisiä.

Toukokuussa lähes kuuden vuoden vankeustuomion saanut Cumhuriyet -lehden päätoimittaja Can Dündar ennusti tiistaina Huffington Postin haastattelussa Erdoğanin laajentavan vainojaan.

”Erdoğanin mielestä vallankaappausyritys oli taivaan lahja. Hän käyttää sitä hyväkseen hiljentääkseen kaiken opposition,” Dündar sanoi.

”Vapaa journalismi on täällä ala, jolla voi vain odottaa tulevansa erotetuksi, pidätetyksi tai tapetuksi.”

Kansainvälisen PEN -järjestön edustajan, Salil Tripathin mukaan nyt puhdistettu, presidentille uskollisempi oikeuslaitos auttaa jatkossa Erdoğania hyökkäämään toimittajien kimppuun.

Erdoğan muun muassa ilmoitti helmikuussa, ettei hyväksy maansa perustuslakituomioistuimen päätöstä vapauttaa Can Dündar vankeudesta.

”Ottaen huomioon joukkopidätykset ja sen, kuinka Turkki on kohdellut ilmaisunvapautta viime vuosina, lähitulevaisuus näyttää synkältä,” Tripathi sanoo.

”On ironian huippu, että Turkin hallinto yrittää nyt estää kansalaisten tiedonsaannin. Erdoğan itse käytti internetiä ja sosiaalista mediaa vallankaappausyrityksen aikana, kannustaen ihmisiä puolustamaan Turkin demokratiaa.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat