Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pentagon päivitti journalisteja koskevat ohjeet – toimittajia ei enää vangita terroristeina tai vakoojina

Irakin sodan aikana Al-Jazeeran kuvaajaa pidettiin Guantanamon vankileirillä kuusi vuotta ilman syytteitä tai oikeudenkäyntiä.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
Joe Skipper / Reuters
Yhdysvaltain asevoimien sotilaat vartioivat Guantanamo Bayn laivastotukikohdassa.
Yhdysvaltain asevoimien sotilaat vartioivat Guantanamo Bayn laivastotukikohdassa. Kuva: Joe Skipper / Reuters

Yhdysvaltain puolustusministeriö on päivittänyt koko asevoimia koskevan sodankäynnin ohjekirjansa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vuonna 2015 julkaistu, sotilasoperaatioissa noudatettavat säännöt listaava yli 1 100-sivuinen ohjekirja salli aiemmin asevoimien ulkopuolella toimivien journalistien kohtelun mahdollisina vakoojina, terroristeina tai vihollistaistelijoina.

Toimittajajärjestöt, kuten Committee to Protect Journalists (CPJ) ja Toimittajat ilman rajoja, ovat vedonneet Pentagoniin toimittajien suojelemiseksi.

Nyt päivitetty ohje tunnustaa itsenäisten toimittajien roolin sodankäynnissä, ja sallii näiden olla yhteydessä konfliktin eri osapuoliin, myös vihollistaistelijoihin. Uudet säännöt takaavat journalisteille sotatilanteessa saman laillisen suojan kuin siviileille.

CPJ:n neuvonantaja Frank Smyth totesi, että kyseessä on merkittävä muutos Yhdysvaltain asevoimien ajattelussa.

”Se, että journalisteilla on nyt oikeus raportoida konflikteista vapaasti ja puolueettomasti, on tervetullut muutos. Etenkin aikana, jona hallitukset ja erilaiset kapinallisryhmät pitävät sodankäynnin sääntöjä pilkkanaan.”

Afganistanin ja Irakin sotien aikana vangittiin kymmeniä, pääasiassa paikallisia toimittajia ilman virallisia syytteitä.

Pulitzer-palkinnon voittanut, uutistoimisto AP:lle työskennellyt valokuvaaja Bilal Hussein vangittiin 20 kuukaudeksi vuonna 2006. Hänet vapautettiin ilman syytteitä.

Al-Jazeera-televisioyhtiön sudanilaista kuvaajaa Sami al-Hajia pidettiin kuusi vuotta Guantanamo Bayn laivastotukikohdan vankileirillä. Al-Haj oli ainoa vankileirillä pidetty journalisti.

CPJ:n tilastojen mukaan viime vuonna tapettiin 69 toimittajaa. Vangittuna oli 199 toimittajaa.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat