Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Journalistiliitto pyytää Suomen hallitusta toimimaan Turkin mediaan kohdistuvien hyökkäysten pysäyttämiseksi

Liitto sanoo myös lähestyneensä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallitusta Turkin Helsingin-suurlähetystön kautta.

Lehdistönvapaus
 
Tommi Kolehmainen
OSMAN ORSAL / REUTERS
Mielenosoittajat kokoontuivat kurdilehti Özgur Gündemin toimituksen eteen Istanbulissa 21. kesäkuuta. He vastustivat lehden väliaikaisina päätoimittajina toimineiden kolmen toimittajan pidätyksiä.
Mielenosoittajat kokoontuivat kurdilehti Özgur Gündemin toimituksen eteen Istanbulissa 21. kesäkuuta. He vastustivat lehden väliaikaisina päätoimittajina toimineiden kolmen toimittajan pidätyksiä. Kuva: OSMAN ORSAL / REUTERS

Journalistiliitto on pyytänyt kirjeitse pääministeri Juha Sipilää (kesk) ja ulkoministeri Timo Soinia (ps) ilmaisemaan huolensa Turkin sanan -ja lehdistönvapauden puolesta suomalaisten ja Suomen hallituksen puolesta. Hallituksen toivotaan painostavan Turkin hallitusta lopettamaan maan mediaa vastaan kohdistetut hyökkäykset.

”Suomen on pidettävä presidentti [Recep Tayyip] Erdoğania ja Turkin hallitusta vastuussa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten noudattamisesta, mukaan lukien sananvapaus ja ay-oikeudet. Suomi ei voi pysyä hiljaa, kun riippumatonta mediaa vaiennetaan Turkissa”, Journalistiliitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo toivovansa, että hallitus ymmärtää asian vakavuuden ja kansainvälisen merkittävyyden. Journalistiliitto on käynyt keskustelua Turkin tilanteesta Pohjoismaiden johtajien kanssa.

”Kyseessä on koko Eurooppaa koskettava asia, ei vain Turkin sisäinen,” Aho sanoo.

Aho kannustaa Suomen mediaa kirjoittamaan aiheesta enemmän, ja tuomaan esille, että asia koskettaa myös suomalaisia.

”EU on tehnyt sopimuksia sellaisen maan kanssa, josta emme saa tietoja. On täysin mahdollista, että Turkin mediasta tulee Erdoğanin sanelema, jos tilanteeseen ei puututa.”

Ulkoasianministeriö vahvistaa Journalistiliiton viestin vastaanotetuksi, mutta siihen ei ole vielä ehditty reagoida.

Journalistiliitto kannattaa myös Euroopan journalistiliitto EFJ:n ja kansainvälisen journalistiliitto IFJ:n viime viikon lopussa alulle panemaa kampanjaa, jolla osoitetaan tukea turkkilaisille journalisteille.

HELI SAARELA
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho toivoo hallitukselta aktiivisia toimia Turkin tilanteeseen puuttumisessa.
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho toivoo hallitukselta aktiivisia toimia Turkin tilanteeseen puuttumisessa.

Liitot tarkkailevat lisäksi vallankaappausyrityksen jälkeisten lehdistönvapausrikkomusten ja pidätysten tilannetta muun muassa päivittämällä listaa heinäkuun 15. päivän jälkeen pidätetyistä journalisteista.

Turkin hallitus on sulkenut 45 sanomalehteä, 23 radiokanavaa, 16 tv-kanavaa, 29 kustantamoa, 15 aikakauslehteä ja kolme uutistoimistoa Turkin vallankaappausyritystä seuranneessa laajassa puhdistuksessa.

Turkin hallinto on antanut pidätysmääräyksen 89 journalistista. EFJ:n mukaan tällä hetkellä heistä 57 on pidätettynä.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat