Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiljattain tapetun toimittajan tytär ammuttu Guatemalassa

Naisen isä, radiojournalisti Álvaro Aceituno López, ammuttiin kuoliaaksi samantapaisissa olosuhteissa vain hieman yli kuukausi aiemmin. Guatemalassa on tapettu tänä vuonna yhteensä viisi toimittajaa.

Lehdistönvapaus
 
Tommi Kolehmainen

36-vuotias Lindaura Aceituno kuoli myöhään eilisiltana Guatemalassa kotikylässään Coatepequessa, kertoo uutistoimisto AFP.

Tunnistamattomat hyökkääjät ampuivat Aceitunoa moottoripyörän kyydistä, kun hän istui autossaan tyttärensä kanssa. Aceituno menehtyi saamiinsa ampumahaavoihin myöhemmin sairaalassa.

Aceitunon isä, paikallisen radioasema Estéreo Ilusiónin johtaja Álvaro Aceituno López, 65, murhattiin vasta hiljattain kesäkuun lopussa samassa kaupungissa. Häntä ammuttiin päähän ohi ajavasta kulkuneuvosta, ja hän kuoli niin ikään vammoihinsa sairaalassa.

Committee to Protect Journalists -järjestön mukaan Aceituno López toimi uutistenlukijana omassa radio-ohjelmassaan ja vieraili ilmaisemassa mielipiteitään paikallisista ongelmista muissa ohjelmissa. Hänen kollegansa ja perheensä eivät olleet tietoisia siitä, oliko hän vastaanottanut uhkauksia ennen murhaansa.

Toimittajan kollega kertoi CPJ:lle, että Aceituno López oli muun muassa kriittinen paikallisia viranomaisia kohtaan ja vastaanotti radiolähetyksiin puheluita viranomaisia kritisoivilta kuulijoilta.

Poliisi ei ole ilmaissut, uskovatko he isän ja tyttären murhien olevan yhteydessä toisiinsa. Kummankaan murhan tekijöitä ei ole saatu kiinni.

Guatemalassa on tapettu tänä vuonna yhteensä viisi toimittajaa, jotka kaikki työskentelivät radioasemilla.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Latinalaisen Amerikan maissa toimittajia on usein tapettu samantyyppisesti ampumalla heidän kotinsa tai työpaikkansa lähettyvillä.

Tapetut toimittajat ovat muun muassa kirjoittaneet korruptiosta, rikoksista tai muista herkistä yhteiskunnallisista asioista. Poliisit ja oikeudelliset viranomaiset eivät usein suostu tutkimaan surmien yhteyttä uhrien journalistiseen työhön.

Guatemala on Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä sijalla 121, kun maita on listalla yhteensä 180.

Oikaisu 3.8. kello 17.55: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Guatemalassa on tapettu tänä vuonna viisi toimittajaa, ei kuusi.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat