Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälinen olympiakomitea lanseerasi työkalun lehdistönvapausrikkomuksista ilmoittamiseen

Palvelun toivotaan edistävän toimittajien oikeutta raportoida vapaasti Rion olympialaisista. Brasilian aiemmin isännöimien suurten urheilutapahtumien yhteydessä on tapahtunut toimittajiin kohdistuvia väärinkäytöksiä.

Lehdistönvapaus
 
Tommi Kolehmainen
IVAN ALVARADO / REUTERS
Rion olympialaiset alkavat virallisesti tänä perjantaina 5. elokuuta.
Rion olympialaiset alkavat virallisesti tänä perjantaina 5. elokuuta. Kuva: IVAN ALVARADO / REUTERS

Kansainvälinen olympiakomitea avasi Rion olympialaisista raportoiville toimittajille suunnatun työkalun, jonka avulla voi lähettää komitealle valituksen kokemastaan lehdistönvapauden rajoittamisesta tai muusta rikkomuksesta. Olympialaisten viralliset avajaiset ovat tänä perjantaina.

Komitean mukaan työkalu mahdollistaa journalisteille ja median edustajille suoran yhteyden komiteaan, joka välittää tiedon rikkomuksesta asianmukaisille viranomaisille. Jokainen valitus käsitellään tapauskohtaisesti.

Palvelu muistuttaa jo aiemmin olympiaurheilijoille avattua työkalua, jolla urheilija voi ilmoittaa kisoissa mahdollisesti kokemastaan ahdistelusta, tai epäilyksistään kisojen manipulaatiosta tai komitean laatimien eettisten sääntöjen rikkomisesta.

Committee to Protect Journalists -järjestö on raportoinut aiempien vuosien olympialaisia ympäröineistä lehdistönvapausrikkomuksista.

Vuonna 2008 Beijingin kesäolympialaisissa Kiinan hallitus pyrki rajoittamaan paikallisen lehdistön lisäksi myös ulkomaalaisten medioiden tuottamaa kisoihin kohdistuvaa kriittistä uutisointia.

Vuonna 2014 pidetyt Sotšin talviolympialaiset toivat mukanaan ongelmia venäläiskaupungille, mistä paikallinen media oli kuitenkin haluton raportoimaan. Järjestön mukaan paikallisen median uutisointia Sotšin kisoista varjosti lahjonta, uhkailu ja sensuuri.

Brasiliassa viime vuosina järjestettyjen suurten urheilutapahtumien aikana toimittajia on pidätetty ja vahingoitettu.

Vuonna 2014 järjestettyjen jalkapallon MM-kisojen finaalia edeltävässä mielenosoituksessa olleita toimittajia ja muita mielenosoittajia pidätettiin ja passitettiin väliaikaiseen vankeuteen syytettynä rikollisryhmän muodostamisesta.

Aiemmin toisessa kisoja kritisoivassa mielenosoituksessa kaksi CNN:n toimittajaa vahingoittui sirpaleista, jotka lensivät poliisin käyttämistä tainnutuskranaateista.

Myös Rion olympialaisia kohtaan on osoitettu mieltä. Viime viikolla olympiasoihtua kuljettaneeseen kulkueeseen hyökännyt ihmisjoukko sai sammutettua seremoniallisena viestinä kuljetetun soihdun kulkuetta suojaavista poliiseista huolimatta. Olympialaisia turvaamaan on värvätty yli 80 000 henkilöä, mukaan lukien poliiseja ja sotilaita.

Maan talouden ollessa taantumassa noin 11 miljardia euroa kustantavat kisat ovat herättäneet vastustusta, sillä niiden tuomat investoinnit sijoittuvat hyväosaisimmille alueille, joiden ulkopuolella suurin osa riolaisista asuu. Tuhansia asukkaita on häädetty kodeistaan urheilukisoja varten tehtyjen rakennushankkeiden tieltä.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Brasiliassa on tapettu tänä vuonna kolme toimittajaa. Järjestön listaamassa lehdistönvapausindeksissä Brasilia on sijalla 104 kaikkiaan 180 maasta.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat