Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksassa kiistellään uudesta tiedustelulaista – Toimittajajärjestöjen mukaan laki sallisi ulkomaisen lehdistön vakoilun

Saksassa määritellään tiedustelupalvelun valtuuksia vakoilla ulkomailla. Toimittajajärjestöt vaativat suojaa journalisteille.

Lehdistönvapaus
 
Henri Koponen
Tobias Schwarz / Reuters
Saksan tiedustelupalvelu Bundesnachrichtendienstin pääkonttorialue Berliinissä. Tiedustelupalvelua koskeva lakiehdotus on herättänyt kiistaa toimittajien suojasta.
Saksan tiedustelupalvelu Bundesnachrichtendienstin pääkonttorialue Berliinissä. Tiedustelupalvelua koskeva lakiehdotus on herättänyt kiistaa toimittajien suojasta. Kuva: Tobias Schwarz / Reuters

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on aloittanut kampanjan Saksan liittopäivillä käsiteltävän lakiehdotuksen muuttamiseksi. Lakiehdotus koskee maan tiedustelupalvelu Bundesnachrichtendienstin (BND) oikeuksia.

Toimittajajärjestön mukaan uusi laki antaisi BND:lle valtuudet vakoilla esimerkiksi amerikkalaista New York Times-lehteä.

Lakiehdotusta kritisoivat liittopäivien edustajat ovat huomauttaneet, että laki käytännössä sallisi EU:n ulkopuolisten toimijoiden, kuten lehdistön, rajattoman valvonnan. Saksan kansalaisten vakoilu olisi sen sijaan kielletty, ja muiden EU-kansalaisten vakoilu sallittu vain erittäin tiukin ehdoin kansallisen turvallisuuden takaamiseksi.

Hallituksen mukaan lain tarkoitus on määritellä tarkemmin BND:n valtuudet suorittaa tiedustelua ja jakaa tietoja ulkomaisten tiedustelupalveluiden kanssa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Berliinin-toimiston johtajan Christian Mihrin mukaan lait ovat aiemmin suojelleet toimittajia, mutta uudessa lakiehdotuksessa ei ole poikkeuksia toimittajien suhteen. Siinä ei mainita viestintäsalaisuuden tai ammattisalaisuuden antamaa turvaa.

”BND:llä on EU:n ulkopuoliset maat tähtäimessään. Saksan viranomaiset näyttävät pitävän lehdistönvapautta yksinomaan saksalaisena oikeutena, eivätkä välitä siitä, mitä tälle vapaudelle tapahtuu rajojemme ulkopuolella,” Mihr sanoi järjestön tiedotteessa.

Lukuisat muut järjestöt, kuten Amnesty International ja Euroopan journalistiliitto, ovat mukana keräämässä nimiä vetoomusta varten, joka esitetään Saksan hallituspuolueille.

Myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustaja lehdistönvapauskysymyksissä Dunja Mijatović kehotti heinäkuussa liittopäiviä harkitsemaan muutoksia lakiin.

Saksan radion ulkomaanpalvelun Deutsche Wellen mukaan Saksassa kotimaan tiedustelua koskevat tiukat säännöt. Esimerkiksi toimittajat, lääkärit ja papit nauttivat ammattisalaisuuksien edellyttämää suojaa.

Vihreiden liittopäiväedustajan ja lakia valmistelevan komitean jäsenen Hans-Christian Ströbelen mielestä toimittajia suojaava lisäys ulkomaan tiedustelulaissa olisi maailmassa ainutlaatuinen mutta tarpeellinen.

”Tämä laki vahingoittaa lehdistönvapautta, joka Saksan perustuslain mukaan on kaikkien, ei vain saksalaisten, oikeus,” Ströbele sanoi Deutsche Wellen mukaan.

Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen edustaja Burkhard Lischka puolusti lakiehdotusta sanomalla, ettei BND saa edelleenkään harjoittaa massavalvontaa, vaan sen tehtävä on ennaltaehkäistä turvallisuusuhkia rajatulla tiedustelulla.

Vuonna 2013 paljastunut Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n massavakoilu herätti ehkä järkyttyneimmän reaktion juuri Saksassa, jossa vakoilu ulottui kansalaisten nettiliikenteestä aina liittokansleri Angela Merkelin henkilökohtaiseen puhelimeen.

Viime vuonna kohu sai jatkoa, kun kävi ilmi, että NSA oli vakoillut sekä saksalaisia ministereitä että Der Spiegel-lehteä.

Vakoiluskandaalin jälkimainingeissa Saksa oli aktiivisesti mukana ajamassa yksityisyyden suojaa turvaavaa YK:n päätöslauselmaa.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat