Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Google Mapsia syytetään Palestiinan poistamisesta kartoistaan

Googlen edustajan mukaan Palestiinan nimeä ei ole koskaan lukenut karttapalvelussa.

Lehdistönvapaus
 
Tommi Kolehmainen
Google
Kuvankaappaus Google Maps -karttapalvelusta.
Kuvankaappaus Google Maps -karttapalvelusta. Kuva: Google

Jos etsii kartta- ja reittipalvelu Google Mapsista Palestiinaa, saa eteensä katkoviivalla merkityn alueen Israeliksi nimetyn maan kyljessä. Alueen päällä ei kuitenkaan lue yhtikäs mitään. Katkoviiva symboloi karttapalvelussa kiistanalaista aluetta.

Palestiinalainen toimittajien foorumi syytti alkuviikosta julkaisemassaan lausunnossa, että Google on poistanut maan nimen karttapalvelustaan. Tämän jälkeen sosiaalisessa mediassa ja tiedotusvälineissä on syytetty Googlen muun muassa päättäneen tukea Israelia ja olla tunnustamatta kokonaista kansakuntaa.

Googlen edustaja sanoi Engadget-lehdelle, ettei Palestiinaa ole alun perinkään merkitty palvelun karttoihin.

”Huomasimme tosin bugin, joka oli hävittänyt merkinnät Länsirannan ja Gazan kaistan alueiden kohdalta. Työskentelemme nopeasti palauttaaksemme alueiden nimet,” edustaja kertoi lehdelle.

Vasta hiljan puhjennutta Twitter-tylytystä edelsi jo maaliskuussa vireille pantu adressi, jossa vaaditaan Palestiinan nimen merkitsemistä palveluun. Adressin mukaan Googlen päätös olla nimeämättä aluetta on ”vakava loukkaus palestiinalaisia kohtaan.”

Adressi on kerännyt jo yli 300 000 allekirjoitusta.

Washington Post -lehden mukaan Google vaihtoi vuonna 2013 hakukoneessaan Palestiinan alueiden nimen Palestiinaksi. Myös Google Mapsissa alueen kaupunkeja klikatessa avautuvat faktalaatikot mainitsevat kaupunkien olevan palestiinalaisia.

Vaikka Googlea syytetään virheellisesti alueen nimen poistamisesta karttapalvelustaan, on Google Mapsissa monta geopoliittisesti kiisteltyä aluetta merkitty eri tavoin riippuen siitä, mistä maasta niitä tarkastellaan.

Esimerkiksi Krimin niemimaa näyttäytyy venäläisille virallisena osana Venäjää, kun taas Yhdysvalloissa se on merkitty katkoviivalla, mikä tarkoittaa miehitettyä aluetta.

Yli miljardilla kuukausittaisella käyttäjällään Google Maps on maailman suosituin karttapalvelu.

Suurin osa YK:n jäsenmaista tunnustaa Palestiinan valtioksi, mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen mielestä se ei ole itsenäinen valtio.

Juutalaisten perustettua Israelin valtion vuonna 1948 aiemmin brittien hallitsemalle Palestiinan alueelle, sen hallinnasta on käyty useita sotia. Väkivaltaiset konfliktit jatkuvat edelleen.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat