Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Burundilainen toimittaja palkittiin rohkeasta ja eettisestä journalismista – uhmaa työssään omaa turvallisuuttaan

Peter Mackler -palkinnon voittanut Eloge Willy Kaneza uhmaa turvallisuuttaan raportoimalla poliittisessa kriisissä olevasta Burundista.

Lehdistönvapaus
 
Tommi Kolehmainen
CARL DE SOUZA / AFP
Mielenosoittaja vastustamassa Burundin presidentti Pierre Nkurunzizaa viime vuoden toukokuussa.
Mielenosoittaja vastustamassa Burundin presidentti Pierre Nkurunzizaa viime vuoden toukokuussa. Kuva: CARL DE SOUZA / AFP

Rohkeasta ja eettisestä journalismista myönnettävän Peter Mackler -palkinnon vuoden 2016 voittajaksi on julkistettu burundilainen toimittaja Eloge Willy Kaneza. Palkinto jaetaan lokakuussa ja sen myöntää Global Media Forum, Toimittajat ilman rajoja -järjestö (TIR) sekä uutistoimisto AFP.

Kaneza on julkinen kasvo pääosin anonyymeinä pysyttelevistä toimittajista muodostetulle SOS Media Burundi -kollektiiville.

Keskiafrikkalaisessa Burundissa on kuohunut vuoden 2015 keväästä lähtien, kun maan presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle virkakaudelle, mitä pidettiin perustuslain vastaisena. Tämän seurauksena presidenttiä vastaan kohdistettiin vallankaappausyritys, joka epäonnistui.

Nkurunziza äänestettiin jatkamaan presidenttinä viime vuoden heinäkuussa.

Kun maan radioasemat suljettiin vallankaappausyrityksen jälkeen, Kaneza kollegoineen on toiminut maan ainoana uutislähteenä sen kansalaisille ja ulkomaisille medioille. He työskentelevät vaarallisissa olosuhteissa käyttäen apunaan älypuhelimia ja mobiilisovelluksia, palkinnon jakavat tahot kertovat.

”Viranomaisista ja hallitsemattomista aseistetuista ryhmistä on tullut pahin uhka journalisteille. Journalistisen työn jatkaminen moisella rohkeudella ja suoraselkäisyydellä tällaisissa olosuhteissa on todella merkittävää,” sanoo Clea Kahn-Scriber Toimittajat ilman rajoja -järjestön Afrikan osastolta.

TIR:n mukaan viime keväisten tapahtumien jälkeen toimittajia on vangittu mielivaltaisesti ja presidentti Nkurunzizan hallintoa kritisoivia todennäköisesti pahoinpidellään ja kidutetaan. Maan medioita on suljettu, joskus jopa aseellisella tulituksella pakottaen.

AFP kertoo, että maasta on viime vuoden kevään tapahtumien jälkeen paennut yli 270 000 ihmistä, ja satoja on kidutettu ja tapettu ilman tuomiota.

Peter Mackler -palkintoa on jaettu vuodesta 2008 toimittajille, jotka pyrkivät rohkeaan ja eettiseen uutisten raportointiin lehdistönvapaudelle haastavista maista. Palkinto on nimetty edesmenneen AFP:n toimittajan mukaan.

Toimittajat ilman rajoja listaa Burundin lehdistönvapausindeksissään sijalle 156 kaikkiaan 180 maasta.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat