Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissio haluaa puuttua tekijänoikeuslakiin, koska Youtuben kaltaiset sivustot tienaavat sisällöllä mutta tekijät eivät

Epäilijät pelkäävät komission esityksen uhkaavan sananvapautta

Lehdistönvapaus
 
Anna Järviluoma
Markku Ulander / Lehtikuva
Youtuben kaltaiset palvelut tienaavat käyttäjiensä lataamilla sisällöillä, mutta eivät maksa tekijänoikeuskorvauksia.
Youtuben kaltaiset palvelut tienaavat käyttäjiensä lataamilla sisällöillä, mutta eivät maksa tekijänoikeuskorvauksia. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Euroopan komissio julkaisi viime viikolla esityksen, jolla halutaan parantaa verkkopalveluita koskevaa tekijänoikeuslakia.

Tavoitteena on puuttua muun muassa niin sanottuun arvokuiluongelmaan: Youtuben kaltaiset alustapalvelut tienaavat käyttäjiensä lataamilla sisällöillä mutta ne eivät maksa tekijänoikeuskorvauksia esimerkiksi musiikkivideoiden, sarjojen ja elokuvien alkuperäisille tekijöille.

Komissio esittää käyttäjien lataamien sisältöjen seulomista erilaisilla suodatinmekanismeilla, jotka karsisivat tekijänoikeuksia rikkovat julkaisut.

Esityksessä ehdotetaan myös, että verkkolehdet voisivat tulevaisuudessa neuvotella lisenssin lehtisisältöjä käyttävien palveluntarjoajien kanssa. Tällaisia tahoja olisivat esimerkiksi Googlen kaltaiset hakukonepalvelut ja sosiaalinen media kuten Facebook.

Näin pyritään varmistamaan, että toimittajat ja kustantajat saisivat teostensa verkkojaoista kohtuullisen korvauksen. Sosiaalisen median palvelut ikään kuin maksaisivat lisenssiä oikeudesta linkittää muiden tuottamiin sisältöihin.

Ehdotukset ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton.

Sisällön filtteröiminen

Viestinnän Keskusliiton lakiasiainjohtaja Satu Kangas pitää esitystä toimivana.

”Komissio on selvästi ottanut sellaisen kannan, että se haluaa tukea eurooppalaista sisällöntuotantoa ja lehtikustantajia amerikkalaisia teknojättejä vastaan.”

Esitys on kerännyt myös jyrkkiä vastakkaisia mielipiteitä, ja sitä on kuvailtu pahasti epäonnistuneeksi. European Digital Rights -yhdistyksen (EDRi) edustaja Diego Naranjo näkee esityksessä sananvapautta uhkaavia ongelmia.

”Suurin haitta sananvapauden kannalta olisi tiedostojen pakollinen filtteröinti,” sanoo Naranjo.

EDRi on analysoinut toistuvasti, että sisältöfilttereiden käyttö johtaa ongelmiin kuten ladattujen tiedostojen poistoihin ilman pätevää syytä.

Esimerkiksi opetustarkoitukseen tehtyjä lyhyitä videopätkiä sisältävät tiedostot saattavat karsiutua.

Naranjon mielestä ongelmallista on myös se, ettei komission esityksessä ole määritelty tarpeeksi tarkasti siihen liittyviä poikkeuksia ja rajoitteita.

Linkkien maksullisuus

Satu Kangas ei näkisi verkkolehtien ja palveluntarjoajien välisen ”linkkiveron” vaikuttavan yksityisten ihmisten linkkaamisiin.

”Ihmiset voisivat jatkaa linkkailua ja jakaa somessa ihan niin kuin ennenkin,” Kangas sanoo.

Diego Naranjo taas näkee, että uusi systeemi muuttaisi nykyisen tiedonvälitystavan. Hän ei usko, että muutos olisi siitä koituvan pienen hyödyn arvoinen.

”Ei vaikuta uskottavalta, että tekstipätkien käytöstä veloittaminen auttaisi kustantamoja.”

Naranjon mukaan julkaisijoille ei päätyisi merkittävästi enempää tekijänoikeustuloja.

”Toivoisimme, että näin olisi, mutta emme ole nähneet siihen viittaavia todisteita.”

”Esitys pitäisi päivittää vastaamaan 2000-lukua,” Naranjo sanoo.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailmaa vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat