Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seminaari eduskunnassa: Vihapuheen tehokkaampi torjuminen vaatisi rikoslain uudelleentulkintaa

Vihapuhe on yksi suurimmista haasteista Suomen sananvapaudelle. Eduskunnassa pidetyssä seminaarissa pohdittiin, miten vihapuhe määritellään ja miten sitä voidaan torjua.

Lehdistönvapaus
 
Tommi Kolehmainen
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
”Rikoslain kansankiihottamispykälän testaaminen on ollut viime vuosina harvinaista, ja ehkä siksi sen raja on noussut niin korkealle,” sanoi tutkija Reeta Pöyhtäri eduskunnassa pidetyssä sananvapausseminaarissa.
”Rikoslain kansankiihottamispykälän testaaminen on ollut viime vuosina harvinaista, ja ehkä siksi sen raja on noussut niin korkealle,” sanoi tutkija Reeta Pöyhtäri eduskunnassa pidetyssä sananvapausseminaarissa. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Vihapuhe, perinteisen median talouskriisi ja ihmisoikeuksia vähättelevä ajattelu- ja puhetapa politiikassa ovat suurimpia haasteita Suomen sananvapaudelle, pohdittiin torstaina eduskunnassa pidetyssä seminaarissa.

”Sananvapaus kuvastaa suomalaisen yhteiskunnan keskeisiä arvoja. Vihapuhe tähtää sananvapauden vaientamiseen, joten se on loukkaus näitä arvoja kohtaan,” sanoi kansanedustaja Ilkka Kantola (sd).

Oikeusministeriön ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan järjestämä Sananvapauden haasteet tänään -seminaari pidettiin eduskunnan Pikkuparlamentissa yhteistyössä Ruotsin parlamentin kanssa.

Panelistit olivat samaa mieltä siitä, että sellainen puhe katsotaan vihapuheeksi, jolla yllytetään tai oikeutetaan rotuvihaa, antisemitismiä tai muuta suvaitsemattomuutta.

Tutkija Reeta Pöyhtärin mielestä verkossa ja muualla yhteiskunnassa esiintyvää vihapuhetta ei tulisi erotella, sillä kumpikin on yhteydessä toisiinsa.

Verkkokiusaamista, haukkumista ja trollaamista nimitetään usein vihapuheeksi. Puhtaasti rasistinen ideologinen toiminta tulisi kuitenkin pitää tällaisesta erillään, sillä kumpaankin toimintaan puututaan hyvin eri keinoin.

”Oleellinen elementti on se, että kiistetään jonkun ihmisarvo ja sanotaan vähempiarvoiseksi. Vihapuheen määritelmän ei tarvitse aina rajoittua vain väkivallalla uhkaamiseen,” Pöyhtäri sanoi.

Kantola pohti, voiko vähemmistön enemmistöön kohdistama viha olla vihapuhetta.

”Tavallisen kansan ja niin sanotun eliitin ja poliitikkojen välinen vastakkainasettelu on ollut aina olemassa. Toimittajat ja tutkijat ovat uusi vihan ja pelottelun kohteeksi joutunut ryhmä. Nyt vihapuhetta kasautuu kaikille, ja sen generoituminen saa aikaan levottomuutta,” Kantola sanoi.

Kansanedustaja Antti Häkkäsen (kok) mielestä poliitikkojen on pystyttävä vastaanottamaan huonoa ja jopa shokeeraavaa palautetta. Raja on vedettävä siihen, jos ihmisarvoa loukataan tai uhataan väkivallalla.

”Jos mennään kritiikin liialliseen sääntelyyn, asiasta tulee juristien taistelukenttä. Epäkohtien esiin nostamisen vapaudesta on pidettävä tinkimättömästi kiinni, ettemme luisu demokratiasta siihen, että valtiovaltaa haastavia mielipiteitä ei hyväksytä,” Häkkänen sanoi.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä totesi, että kokoontumisvapautta on huolestuttavasti alettu käyttää vihapuheen keinona. Mielenosoituksissa poliisilla on vaikeuksia puuttua puheenvuoroihin, vaikka ne olisivatkin rasistisia.

Vihapuhetta torjuvaan lainsäädäntöön voisi Kantolan mukaan soveltaa rikoslain kohtia laiton uhkaus sekä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

”Niitä tarkentamalla tai tulkitsemalla voisi löytyä uusia välineitä puuttua vihapuheeseen paremmin. Vaikka vihapuhe ei ole yhtä kuin ase ohimolla, voi se puheen tasollakin olla vakava uhkaus ja järkyttää elämää,” Kantola sanoi.

Pimiä otti esille, että häirintä on yhdenvertaisuuslain mukaan ihmisarvoa halventavaa käyttäytymistä ja yksi syrjinnän muoto. Häirinnän muuttaminen rangaistavaksi voisi mahdollistaa puuttumisen sellaiseen vihapuheeseen, mikä ei muuten täytä rikoksen merkkejä.

”Lainsäädännölläkään ei voida puuttua kaikkeen toimintaan, koska prosessi laahaa tapahtumien perässä. Vihapuheen estämiseksi pitäisi olla muitakin keinoja,” huomautti Pöyhtäri.

Häkkänen näki, että vihapuheen torjumiseksi tulevia sukupolvia tulisi kasvattaa muodostamaan mielipiteitä perustelujen kautta, ei hetken mielijohteesta tai lehtiotsikoiden perusteella.

”Koulujen opetuksessa tulisi painottaa, että keskeisiä eivät ole mielipiteet, vaan argumentit. Politiikassa ja juridiikassakin lähestymistapa on, että se mielipide voittakoon, jolla on paras perustelu. Väittelytaitoa tulisi opettaa koulussa enemmän,” Häkkänen pohti.

Ihmiset käyttävät esikuvallisessa asemassa olevia mallina käytökselleen, mikä tekee erityisen raskauttavaksi sen, jos poliitikko käyttää vihapuhetta. Kantolan mukaan poliitikoilta tulisi odottaa tavallista suurempaa vastuuta sanankäytöstä, vaikka sananvapaus onkin rajoittamaton.

Pimiän mukaan poliitikkojen käyttämää vihapuhetta katsotaan helpommin sormien läpi.

”On ikävää, että Suomessa raja on nostettu hyvin korkealle siinä, mitä pidetään poliittisessa keskustelussa rasismina.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailmaa vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat