Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalisen median jätit ja perinteinen media alkavat yhdessä seuloa valeuutisia

Yhteistyöverkoston tavoitteena on yhdistää eri mediat keskustelemaan ja pohtimaan ratkaisuja, joilla voitaisiin torjua valeuutisia sekä oppia tunnistamaan luotettavia lähteitä verkossa.

Lehdistönvapaus
 
Tommi Kolehmainen
Kacper Pempel / Reuters
Valeuutisten leviämisen hidastaminen on yksi yhteistyöverkoston tavoitteista.
Valeuutisten leviämisen hidastaminen on yksi yhteistyöverkoston tavoitteista. Kuva: Kacper Pempel / Reuters

Viime viikolla Facebook, Twitter ja YouTube alkoivat seuloa valeuutisia yhdessä valtamedioiden sekä journalisti- ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa.

Yhteistyöverkostossa on suurimpien sosiaalisen median palveluiden lisäksi mukana muun muassa The New York Times, The Washington Post, Channel 4 News, Al Jazeera, ABC News ja Amnesty.

Verkoston taustalla on hieman yli vuosi sitten perustettu First Draft Coalition, jossa useampi media-alan toimija liittoutui yhteen tutkiakseen ja levittääkseen tietoutta verkkouutisten varmentamisesta. Liittouman sivusto First Draft News julkaisee aiheesta opetusmateriaalia ja uutisia.

First Draft Newsin toimitusjohtaja Jenni Sargentin mukaan he huomasivat nopeasti kasvavan tarpeen ja kiinnostuksen työlleen. Aloite poiki paljon kannustavia viestejä ja yhteistyötarjouksia, mistä syntyi idea laajemmasta verkostosta.

”Yhteistyöverkoston syntyminen on tunnustus siitä, että kilpailevat mediaorganisaatiot kohtaavat samoja haasteita päivittäin,” sanoo Sargent.

Sargent kertoo, että heidät vastaanotettiin hyvin avoimesti, kun he lähestyivät potentiaalisia yhteistyökumppaneita verkostoa varten. Verkoston julkistamisen jälkeen liittymispyyntöjä on tullut yli sadalta media- ja teknologiayritykseltä.

Verkosto tulee käyttämään uutisten varmentamiseen vielä varhaisessa vaiheessa olevaa Check -palvelua. Sargent ei laske pois mahdollisuutta, että verkosto kehittäisi erikseen jäsenilleen yhteisesti suositellun uutistenvarmennusprosessin.

”Verkoston tarkoituksena on enemmänkin tiedon jakaminen ja yhteinen harjoittelu.”

Sargentin mukaan verkosto tulee kokoontumaan kasvokkain ainakin kuusi kertaa vuodessa järjestettäviin tapaamisiin, joita pidetään ympäri maailmaa.

”Nämä tapaamiset tulevat mahdollistamaan avoimen ja rehellisen keskustelun, käytännön harjoittelun sekä työsessiot ratkaisujen suunnittelulle ja kehittämiselle. Työ eri projektien ja ideoiden parissa jatkuu tapaamisten välissä,” Sargent kertoo.

Nykyisin toimittajat joutuvat navigoimaan mutkikkaiden prosessien parissa löytääkseen ja varmentaakseen verkosta löytyvää tietoa.

Lähteiden tarkastuksen, kuvien käyttölupien varmistamisen ja hienostuneiden huijausten välttelyn lisäksi Sargent muistuttaa, että samalla toimittajan on otettava huomioon haastateltavien oikeudet ja turvallisuus, sekä seurattava uutisia reaaliajassa useiden verkostojen kautta.

”Nämä haasteet ja ongelmat vaativat uusia taitoja, joita ei vielä opeteta laajemmin. Uskomme, että monia haasteita voidaan käsitellä suurten uutistoimistojen ja sosiaalisten alustojen kollektiivisen tuen avulla.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailmaa vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat