Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki pelkää ”terrorismipropagandaa” – sulkee useita televisio- ja radiokanavia

Muun muassa kansanmusiikkia ja lastenohjelmia esittävät kanavat ovat lakkautettavien kanavien listalla.

Lehdistönvapaus
 
Anna Järviluoma
HUSEYIN ALDEMIR / REUTERS
Ruudussa näkyy uutisankkuri Banu Guven IMC TV:n studiossa Istanbulissa.
Ruudussa näkyy uutisankkuri Banu Guven IMC TV:n studiossa Istanbulissa. Kuva: HUSEYIN ALDEMIR / REUTERS

Turkki sulkee 20 televisio ja -radiokanavaa ”terrorismipropagandan” pelossa, Reuters uutisoi viime viikolla.

Lakkauttamispäätöksen saaneet kanavat ovat kurdien tai aleviittien uskonnollisen vähemmistön hallinnoimia, kertoi IMC TV:n uutispäätoimittaja Hamza Aktan Reutersille.

Aktanin mukaan kahdentoista suljetun tv-kanavan joukossa on kansanmusiikkia soittavan Govend TV:n lisäksi esimerkiksi Zarok-kanava, joka lähettää kurdinkielisiä lastenohjelmia.

Samalla päätettiin sulkea myös yksitoista radioasemaa, koska niiden katsottiin vahingoittavan kansallista turvallisuutta.

Reutersin mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa pidentää maassa vallitsevaa poikkeustilaa, joka säädettiin alun perin kolmeksi kuukaudeksi heinäkuisen vallankaappausyrityksen seurauksena.

Erdoğan on sanonut haluavansa poistaa uhan, jota vallankaappausyrityksestä syytetty uskonnollinen ryhmä ja kapinaa lietsovat kurdimilitantit pitävät yllä.

”Tällä ei ole mitään tekemistä vallankaappausyrityksen kanssa. Se on yritys hiljentää viimeiset riippumattomat mediat, jotka käsittelevät kurdikysymystä ja hallinnon tekemiä rikkomuksia,” Hamza Aktan sanoi.

”Kun hallitus näkee lastenohjelmat uhkana kansalliselle turvallisuudelle, se selvästi väärinkäyttää poikkeustilavaltaansa,” kommentoi sananvapausjärjestö CPJ:n edustaja Robert Mahoney.

Viranomaiset ovat rajoittaneet maan mediaa ahkerasti. Vahva sensuuri on ilmennyt muun muassa kymmenien lehdistön edustajien pidätyksinä.

Turkki on sijalla 151 Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. Vertailussa on mukana 180 maata.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailmaa vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat