Valikko
Lehdistönvapaus

HS testasi: Facebook ei poista kansanedustajiin kohdistettuja tappouhkauksia

Facebook ei poista kansanedustajiin kohdistettuja tappouhkauksia ilmoituksista huolimatta. HS:n haastattelemat kansanedustajat kertovat vihaviestien olevan yleisiä.

Vihapuhe on varsin yleistä Facebookissa, kertoo oikeusministeriön viime viikolla julkaistu tutkimus. Facebook ei myöskään poista vihaviestejä, mikäli ne on suunnattu julkisuuden henkilöitä vastaan.

Useat kansanedustajat kertovat HS:n haastattelussa, että he kohtaavat paljon ja monenlaisia vihaviestejä Facebookissa.

Facebook ei poista vihaviestejä, koska yhtiö on itse linjannut että se ei poista niitä. Facebookin sääntöjen mukaan väkivallan uhan täytyy olla uskottava, jotta viesti poistetaan. Yhtiö ei määrittele tarkemmin, millainen on uskottava uhka.

HS kokeili asiaa ilmoittamalla muutamia poliitikoille tehtyjä uhkauksia Facebookin tarkistettavaksi. Tekemiemme testien mukaan riittävä syy poistoon ei ole poliitikon kuoleman toivominen tai sillä uhkailu.

Facebookissa olevasta vihaviestistä tai ryhmästä voi tehdä ilmiannon Facebookille. Ilmoituksesta ei kuitenkaan yleensä seuraa vihaviestin välitöntä poistamista, ellei kyseessä ole pornografiaa tai väkivaltaa sisältävä kuva, yhtiö kertoo.

Facebookin mukaan julkisuuden henkilön suoja vihapuheelta on heikompi kuin yksityisen henkilön.

Suomenkielisten vihaviestien poistamattomuuden syynä eivät ole kielitaito-ongelmat. Yhtiö kertoo, että ei-englanninkieliset viestit tarkastaa kyseistä kieltä osaava ihminen.

Journalismin etiikkaa valvovan Julkisen sanan neuvoston pääsihteeri Ilkka Vänttinen sanoo, että jos yllä olevan kaltaista tekstejä julkaistaisiin suomalaisessa tiedotusvälineessä ilman kriittistä asiayhteyttä, ne toisivat langettavan päätöksen.

”Ihan varmasti”, hän sanoo.

Vänttinen kertoo, että Suomen median ja yhdysvaltalaisen sosiaalisen median sananvapauskäsitysten erot juontuvat historiasta. Suomessa mediat ovat sopineet yhteisesti, että väkivaltapuhe ei kuulu suomalaismediaan. Ei ole myöskään näkyvissä, että suomalaisen median sananvapauskäsitys lähenisi amerikkalaista.

”Viimeviikkoinen päätoimittajien kannanotto luotettavan median puolesta kertoo, ettei vihapuheeseen tulevaisuudessa suhtauduta ainakaan löysemmin”, sanoo Vänttinen.

Kansanedustajat kertovat poistavansa yhdessä avustajiensa kanssa vihapuhekommentteja Facebook-seiniltään. Facebookin oman ilmianto-näppäimen käyttö on heistä hidasta. Se ei kokemusten mukaan johda myöskään tuloksiin. Rikosilmoituksia poliisille he tekevät harvoin, jos koskaan.

Kysyimme kansanedustajilta, ovatko he kohdanneet vihapuhetta Facebookissa. Näin he vastasivat.

Päivi Räsänen (kd): ”Minua vastaan on viharyhmä Facebookissa”

Kansanedustaja Päivi Räsänen on ottanut kommentointimahdollisuuden pois omasta poliitikkoprofiilistaan vihaviestien takia. Kun vihaviestejä alkaa tulla yksityisviesteinä, hän poistaa viestit ja blokkaa vihaviestien lähettäjän. Poliisille hän ei ole uhkaavista Facebook-viesteistä ilmoittanut.

Räsänen on useasti ilmoittanut häntä vastaan kohdennetun julkisen ryhmän Facebookissa siinä toivossa, että se poistettaisiin. Facebook ei ole poistanut ryhmää. Siinä on yli 5 000 jäsentä. Päivi Räsäsen julkisessa tukiryhmässä on noin 6 000 jäsentä.

Ozan Yanar (vihr): ”Estolista on aika pitkä”

Kansanedustaja Ozan Yanar kertoo, että hänen seinällään käydään paljon perusteltuakin keskustelua. Vihapuhetta tulee hänen Facebook-sivulleen jatkuvalla syötöllä, kommentteihin ja yksityisviesteihin.

”Välillä tuntuu, että jotkut haluavat vain spämmätä seinää ja häiritä keskustelua haukkumalla keskustelijoita. Sille me ei anneta mitään mahdollisuutta. Minun estolistani on aika pitkä”, hän kertoo.

Yanar ilmiantaa Facebookille vain rajuimmat viestit, mutta toistaiseksi Facebook ei ole reagoinut ilmiantoihin.

”Facebookissa tulee jatkuvasti sellaista ’mene takas sinne mistä tulit’ ja ’syö paskaa’.”

Mikko Kärnä (kesk): ”Nauru on paras lääke”

Kansanedustaja Mikko Kärnä sivuuttaa epäasiallisuudet olankohautuksella ja poistaa viestit.

”Nauru on usein paras lääke. Vihapuhe kertoo eniten sen esittäjästä ja hänen pahoinvoinnistaan.”

Kärnä pitää surullisena, että vihapuhe on jatkuvasti läsnä sosiaalisen median keskustelukulttuurissa.

”Arabiankielisiä tappouhkauksia tuli jossain vaiheessa, kun otin kantaa Isis-terroristeille maksettaviin sosiaalietuuksiin ja niiden poistamiseen.”

Hän on joskus ilmoittanut uhkauksista eduskunnan turvallisuuspalveluille, mutta ei ole ilmoittanut vihapuheesta Facebookille tai poliisille.

Laura Huhtasaari (ps): ”Pilkkaprofiili on poistettu”

Myös kansanedustaja Laura Huhtasaari kertoo Facebook-sivulleen ja -yksityisviesteihinsä tulleesta vihapuheesta. Häntä kohtaan ei kuitenkaan ole Facebookissa esitetty sellaista laitonta uhkausta, joka täyttäisi poliisille ilmoittamisen kriteerit.

Huhtasaaresta tehty pilkkaprofiili on ilmiannettu Facebookille. Yhtiö on poistanut pilkkaprofiilin.

Paavo Arhinmäki (vas): ”Myös Twitter on ongelmallinen”

Kansanedustaja Paavo Arhinmäen poliitikkoprofiilista poistetaan kaikki vihapuhe sitä mukaa, kun sitä tulee. Hän ei ole ilmoittanut poliisille Facebookin vihaviesteistä, sillä ei usko ilmoitusten johtavan mihinkään.

”Twitterissä on minusta pilkkaprofiili. Olen yrittänyt poistattaa sitä, mutta ei ole onnistunut.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihapuhe
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  4. 4

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  5. 5

   Palkittu kirjailija: Robotit ja tekoäly vievät vääjäämättä valkokaulustyöt eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa – Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina?

  6. 6

   Rautatieaseman kivimiespatsaat puettiin Kiss-naamioihin – Rockyhtye esiintyy Helsingissä ensi viikolla

  7. 7

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  8. 8

   Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

  9. 9

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  7. 7

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  8. 8

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  9. 9

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää