Valikko
Lehdistönvapaus

Näin lehdistönvapaus on muuttunut kymmenessä vuodessa – ääripäinä Suomi ja Eritrea

Toimittajat ilman rajoja mittaa vuosittain maailman maiden lehdistönvapauden tilaa. Pidemmällä aikavälillä tarkastellessa paljastuu, miksi lehdistönvapaus eri maissa kaventuu tai laventuu.

Suomi ja Eritrea ovat ääripäitä vuosittain julkaistavassa maailman lehdistönvapausindeksissä. Se on Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain julkaisema vertailu, jossa maailman maat asetetaan keskinäiseen järjestykseen sen perusteella, kuinka vapaasti media voi toimia maassa.

Vuonna 2015 Suomi oli ykkössijalla ja Eritrea viimeisenä sijalla 180. Venäjä tippui neljä sijaa ja Venezuela romahti 20 sijaa. Nousijoita puolestaan olivat muiden muassa Meksiko (neljä sijaa) ja Nepal (15 sijaa).

Ovatko nämä nousut ja laskut yksittäistapauksia vai osa pidempää kehityskulkua? HS tarkastelee edellisen kymmenen vuoden ajalta, mitkä maat ovat nousseet, laskeneet tai pysyneet osapuilleen samalla sijoituksella indeksissä.

Voit tarkastella alla olevasta grafiikasta maita, joissa lehdistönvapaustilanne on muuttunut eniten kymmenessä vuodessa.

Sijoituksia mielenkiintoisempi kysymys on, miksi lehdistönvapaus on näissä maissa lisääntynyt tai vähentynyt. Samat syyt johtivat useissa maissa lehdistönvapauden lisääntymiseen, vähentymiseen tai vallitsevan tilanteen jatkumiseen ennallaan. Esimerkiksi vallankaappaus voi sekä kaventaa että laventaa median toimintamahdollisuuksia. Toisaalta diktatuuri ei välttämättä pahenna jo ennestään huonoa lehdistönvapaustilannetta.

Taloudellisesta tilanteesta tai kehittyneisyydestä ei voi suoraan arvioida, kuinka vapaasti lehdistö voi toimia. Hyvinkin köyhissä maissa kuten Mauritaniassa tai Nigerissä lehdistönvapaus voi kehittyä hyvään suuntaan, ja rikkaissa maissa kuten Japanissa tai Israelissa lehdistönvapaus voi kaventua.

Vuoden tarkastelujaksolla lehdistönvapaus näyttää yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamalta. Pidemmän aikavälin kehityskulun taustalla näyttävät olevan yhteiskunnallisten toimijoiden arvovalinnat. Esimerkiksi Kreikassa ja Unkarissa maiden hallitus on määrätietoisesti heikentänyt maiden lehdistönvapautta, mutta Tunisiassa ja Kirgisiassa lehdistönvapaustilanne on parantunut vallankaappauksen jälkeen.

Suomi on viimeisen kymmenen vuoden ajan on ollut kahdeksan kertaa ykköstilalla. Eritrea on ollut kahdeksan kertaa viimeisenä. Se ei ole ihme, sillä Eritreaa yli 20 vuotta hallinnut presidentti Isaias Afwerki on todennut, että ne jotka ajattelevat Eritrean muuttuvan demokratiaksi voivat ajatella niin toisessa maailmassa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maassa on jopa 10 000 poliittista vankia.

Suomessa lehdistönvapaus toimii sekä lain että käytännön tasolla. Sananvapaus on kirjattu perustuslakiin. Lehdistönvapaus on osa sananvapautta, sillä sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Lehdistönvapaus ei ole absoluuttinen vapaus, vaan lehdistönvapauden rajat määritellään rikoslaissa ja tiedotusvälineitä koskevissa laeissa. Suomesta puuttuvat monet lait, jotka maailmalla estävät toimittajia kirjoittamasta yhteiskunnallisista asioista. Tällaiset lait saattavat kieltää esimerkiksi epäisänmaallisen kirjoittelun tai hallitsijan, poliitikkojen tai virkamiesten toiminnan kritisoimisen.

Suomea on kritisoitu rikoslain kunnianloukkauspykälän että uskonrauhan rikkomispykälän takia. Näiden on katsottu rajoittavan lehdistönvapautta Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa voi keskustella henkilöstä paljon vapaammin kuin Suomessa.

Pääosin Suomessa noudatetaan lehdistönvapauden turvaavia lakeja myös käytännössä. Yksittäisillä toimittajilla voi olla kokemuksia tilanteista, joissa heidän työtään on häiritty tai vaikeutettu viranomaisten taholta.

Viime lokakuussa toimittaja Jari Hanskan pääsy valtiovarainministeriön tiedotustilaisuuteen pyrittiin eväämään luottamuspulaan vedoten. Tällainen on kuitenkin harvinaista. Tavanomaisempaa on, että virkamiehet eivät toimita pyydettyjä tietoja tai asiakirjoja, vaikka niiden salaamiseen ei löydy lain hyväksymiä perusteita.

Demokratisoituminen erottui lehdistönvapautta laventavana tai ylläpitävänä tekijä, kun verrattiin toisiinsa maita, joiden lehdistönvapaustilanne ei ole juuri muuttunut. Suomessa on erittäin vakaa demokraattinen yhteiskunta sananvapaudeltaan heikkeneviin maihin verrattuna. Yhteiskunnallinen sekasorto ja diktatuuri puolestaan erottuivat heikkoa lehdistönvapautta ylläpitävinä tekijöinä.

Lehdistönvapauden kehityksen seuraaminen on tärkeää, sillä lehdistönvapauden kaventuminen on usein merkki siitä, että myös muita ihmisoikeuksia ollaan heikentämässä. Tähän tulokseen ovat tulleet maailman demokratiakehitystä seuraavat tutkimuslaitokset kuten yhdysvaltalainen Freedom House ja 57 maan yhteinen turvallisuustutkimuslaitos OSCE.

Lehdistönvapauden kaventuminen

Lehdistönvapauden kaventumiseen johtavia syitä viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet terrorismin vastainen taistelu, diktatuuri, sensuuri, vallankaappaus, demokratian heikentyminen sekä uskonnolliset ja poliittiset ääriryhmät. Alla olevassa kuvasarjassa voit tarkastella lehdistönvapautta kaventaneita maita syyn mukaan luokiteltuna. Valtion jälkeen suluissa lukee sen sijoitus indeksissä.

Lehdistönvapauden laventuminen

Lehdistönvapauden laventumiseen johtavia syitä viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet vallankaappaus, sisällissodan loppuminen ja demokratisoituminen. Alla olevassa kuvasarjassa voit tarkastella lehdistönvapautta laventaneita maita syyn mukaan luokiteltuna.

Lehdistönvapaustilanteessa ei muutosta

Tasaisen lehdistönvapaustilanteen syitä viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet demokratia, diktatuuri ja yhteiskunnallinen sekasorto. Alla olevassa kuvasarjassa voit tarkastella syyn mukaan luokiteltuna maita, joiden lehdistönvapaustilanne on pysynyt tasaisena viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Suomessa juhlitaan tänä vuonna maailman ensimmäisen julkisuuslain 250-vuotisjuhlaa. Sen kunniaksi Suomeen on saatu myös Unescon maailman lehdistönvapauden päivän konferenssi. Helsingin Finlandia-talossa toukokuun alussa järjestettävään konferenssiin odotetaan satoja osallistujia Suomesta ja ulkomailta. Toimittajat ilman rajoja julkaisee vuoden 2016 lehdistönvapausindeksinsä ennen konferenssia.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • Journalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  7. 7

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  10. 10

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää