Valikko
Lehdistönvapaus

Näin lehdistönvapaus on muuttunut kymmenessä vuodessa – ääripäinä Suomi ja Eritrea

Toimittajat ilman rajoja mittaa vuosittain maailman maiden lehdistönvapauden tilaa. Pidemmällä aikavälillä tarkastellessa paljastuu, miksi lehdistönvapaus eri maissa kaventuu tai laventuu.

Suomi ja Eritrea ovat ääripäitä vuosittain julkaistavassa maailman lehdistönvapausindeksissä. Se on Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain julkaisema vertailu, jossa maailman maat asetetaan keskinäiseen järjestykseen sen perusteella, kuinka vapaasti media voi toimia maassa.

Vuonna 2015 Suomi oli ykkössijalla ja Eritrea viimeisenä sijalla 180. Venäjä tippui neljä sijaa ja Venezuela romahti 20 sijaa. Nousijoita puolestaan olivat muiden muassa Meksiko (neljä sijaa) ja Nepal (15 sijaa).

Ovatko nämä nousut ja laskut yksittäistapauksia vai osa pidempää kehityskulkua? HS tarkastelee edellisen kymmenen vuoden ajalta, mitkä maat ovat nousseet, laskeneet tai pysyneet osapuilleen samalla sijoituksella indeksissä.

Voit tarkastella alla olevasta grafiikasta maita, joissa lehdistönvapaustilanne on muuttunut eniten kymmenessä vuodessa.

Sijoituksia mielenkiintoisempi kysymys on, miksi lehdistönvapaus on näissä maissa lisääntynyt tai vähentynyt. Samat syyt johtivat useissa maissa lehdistönvapauden lisääntymiseen, vähentymiseen tai vallitsevan tilanteen jatkumiseen ennallaan. Esimerkiksi vallankaappaus voi sekä kaventaa että laventaa median toimintamahdollisuuksia. Toisaalta diktatuuri ei välttämättä pahenna jo ennestään huonoa lehdistönvapaustilannetta.

Taloudellisesta tilanteesta tai kehittyneisyydestä ei voi suoraan arvioida, kuinka vapaasti lehdistö voi toimia. Hyvinkin köyhissä maissa kuten Mauritaniassa tai Nigerissä lehdistönvapaus voi kehittyä hyvään suuntaan, ja rikkaissa maissa kuten Japanissa tai Israelissa lehdistönvapaus voi kaventua.

Vuoden tarkastelujaksolla lehdistönvapaus näyttää yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamalta. Pidemmän aikavälin kehityskulun taustalla näyttävät olevan yhteiskunnallisten toimijoiden arvovalinnat. Esimerkiksi Kreikassa ja Unkarissa maiden hallitus on määrätietoisesti heikentänyt maiden lehdistönvapautta, mutta Tunisiassa ja Kirgisiassa lehdistönvapaustilanne on parantunut vallankaappauksen jälkeen.

Suomi on viimeisen kymmenen vuoden ajan on ollut kahdeksan kertaa ykköstilalla. Eritrea on ollut kahdeksan kertaa viimeisenä. Se ei ole ihme, sillä Eritreaa yli 20 vuotta hallinnut presidentti Isaias Afwerki on todennut, että ne jotka ajattelevat Eritrean muuttuvan demokratiaksi voivat ajatella niin toisessa maailmassa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maassa on jopa 10 000 poliittista vankia.

Suomessa lehdistönvapaus toimii sekä lain että käytännön tasolla. Sananvapaus on kirjattu perustuslakiin. Lehdistönvapaus on osa sananvapautta, sillä sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Lehdistönvapaus ei ole absoluuttinen vapaus, vaan lehdistönvapauden rajat määritellään rikoslaissa ja tiedotusvälineitä koskevissa laeissa. Suomesta puuttuvat monet lait, jotka maailmalla estävät toimittajia kirjoittamasta yhteiskunnallisista asioista. Tällaiset lait saattavat kieltää esimerkiksi epäisänmaallisen kirjoittelun tai hallitsijan, poliitikkojen tai virkamiesten toiminnan kritisoimisen.

Suomea on kritisoitu rikoslain kunnianloukkauspykälän että uskonrauhan rikkomispykälän takia. Näiden on katsottu rajoittavan lehdistönvapautta Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa voi keskustella henkilöstä paljon vapaammin kuin Suomessa.

Pääosin Suomessa noudatetaan lehdistönvapauden turvaavia lakeja myös käytännössä. Yksittäisillä toimittajilla voi olla kokemuksia tilanteista, joissa heidän työtään on häiritty tai vaikeutettu viranomaisten taholta.

Viime lokakuussa toimittaja Jari Hanskan pääsy valtiovarainministeriön tiedotustilaisuuteen pyrittiin eväämään luottamuspulaan vedoten. Tällainen on kuitenkin harvinaista. Tavanomaisempaa on, että virkamiehet eivät toimita pyydettyjä tietoja tai asiakirjoja, vaikka niiden salaamiseen ei löydy lain hyväksymiä perusteita.

Demokratisoituminen erottui lehdistönvapautta laventavana tai ylläpitävänä tekijä, kun verrattiin toisiinsa maita, joiden lehdistönvapaustilanne ei ole juuri muuttunut. Suomessa on erittäin vakaa demokraattinen yhteiskunta sananvapaudeltaan heikkeneviin maihin verrattuna. Yhteiskunnallinen sekasorto ja diktatuuri puolestaan erottuivat heikkoa lehdistönvapautta ylläpitävinä tekijöinä.

Lehdistönvapauden kehityksen seuraaminen on tärkeää, sillä lehdistönvapauden kaventuminen on usein merkki siitä, että myös muita ihmisoikeuksia ollaan heikentämässä. Tähän tulokseen ovat tulleet maailman demokratiakehitystä seuraavat tutkimuslaitokset kuten yhdysvaltalainen Freedom House ja 57 maan yhteinen turvallisuustutkimuslaitos OSCE.

Lehdistönvapauden kaventuminen

Lehdistönvapauden kaventumiseen johtavia syitä viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet terrorismin vastainen taistelu, diktatuuri, sensuuri, vallankaappaus, demokratian heikentyminen sekä uskonnolliset ja poliittiset ääriryhmät. Alla olevassa kuvasarjassa voit tarkastella lehdistönvapautta kaventaneita maita syyn mukaan luokiteltuna. Valtion jälkeen suluissa lukee sen sijoitus indeksissä.

Lehdistönvapauden laventuminen

Lehdistönvapauden laventumiseen johtavia syitä viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet vallankaappaus, sisällissodan loppuminen ja demokratisoituminen. Alla olevassa kuvasarjassa voit tarkastella lehdistönvapautta laventaneita maita syyn mukaan luokiteltuna.

Lehdistönvapaustilanteessa ei muutosta

Tasaisen lehdistönvapaustilanteen syitä viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet demokratia, diktatuuri ja yhteiskunnallinen sekasorto. Alla olevassa kuvasarjassa voit tarkastella syyn mukaan luokiteltuna maita, joiden lehdistönvapaustilanne on pysynyt tasaisena viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Suomessa juhlitaan tänä vuonna maailman ensimmäisen julkisuuslain 250-vuotisjuhlaa. Sen kunniaksi Suomeen on saatu myös Unescon maailman lehdistönvapauden päivän konferenssi. Helsingin Finlandia-talossa toukokuun alussa järjestettävään konferenssiin odotetaan satoja osallistujia Suomesta ja ulkomailta. Toimittajat ilman rajoja julkaisee vuoden 2016 lehdistönvapausindeksinsä ennen konferenssia.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • Journalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   ”Vallanpitäjiemme osoittamaa törkeää kyynisyyttä voi verrata­ ainoastaan natsien operaatioihin” – Leif Salménin kärjistykset sopisivat paremmin tv:n debattiohjelmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää