Valikko
Lehdistönvapaus

”Toivottavasti sinut raiskataan” – näin Punaisen Ristin vapaaehtoisia solvataan

”Suvakkihuora” on haukkumasana, jonka SPR:n vapaaehtoiset kuulevat nykyisin usein. Vapaaehtoinen Mia Peltovuoma kertoo, miltä nimittely tuntuu.

Facebookista löytää helposti ryhmiä, joissa Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia kutsutaan suvakkihuoriksi. Heitä uhkaillaan ja heitä kohtaan toivotaan silmitöntä väkivaltaa. Boikottiryhmiin kuuluu tuhansia ihmisiä ja niissä pakolaisten vastaanottokeskuksia ylläpitävää SPR:ää syytetään ulkomaalaisten auttamisesta.

Saman asian huomasi kevättalvella Lahteen viime vuonna muuttanut SPR:n vapaaehtoinen Mia Peltovuoma, 45. Hänestä tuntui, että moni hänen omista Facebook-kavereistaankaan ei ymmärrä, mitä avustusjärjestön 40 000 vapaaehtoista tekevät.

Maaliskuisena iltapäivänä matkallaan töistä kotiin hän kirjoitti tekstin otsikolla Pieni tarina suvakkihuorasta. Facebook-päivitys kertoi Peltovuoman omasta vapaaehtoisurasta SPR:n ensiapu-, ystäväpalvelu- ja keräystoiminnassa.

Peltovuoma kertoo tekstissään muun muassa lähteneensä monta kertaa muutaman tunnin varoitusajalla etsimään kadonnutta (suomalaista) sateiseen maastoon tunneiksi tai jopa päiviksi.

Ystäväpalvelussa hän on opetellut jopa uusia tapoja kommunikoida voidakseen toimia ystävänä näkö- ja kuulovammaisille. Hän on päivystänyt ensiapuryhmän vapaaehtoisena yleisötapahtumissa.

Peltovuoma on oman työnsä ohella auttanut palkatta yksinäisiä, hädänalaisia ja vähävaraisia suomalaisia vapaaehtoisena jo miltei 30 vuotta.

Vastaanottokeskustoiminnassa hän ei ole ollut vielä mukana.

Jokaisen itseensä viittaavan sanan Peltovuoma korvasi tekstissään sanalla suvakkihuora.

”Hänellä oli ennen toisenlainen nimi. Hänen tekemisiään arvostettiin, ymmärrettiin hänen tekevän pyyteettömästi hyvää. Kaikille ketkä apua tarvitsevat – ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, kansallisuuteen katsomatta”, hän kirjoitti tekstin loppupuolella.

Kirjoitus oli alunperin tarkoitettu vain Peltovuoman kavereiden nähtäville. Kun tuttu hänen vanhasta kotikaupungistaan Kuusamosta halusi jakaa sen myös omille kavereilleen, Peltovuoma vaihtoi asetuksen julkiseksi.

Ensimmäisen jaon jälkeen kirjoitus levisi nopeasti, ja lopulta sitä jaettiin yli 3 000 kertaa.

Haastattelussa noin kuukausi tekstin kirjoittamisen jälkeen Peltovuoma kertoo saaneensa nopeasti paljon vihaisia viestejä Facebookissa, yhteensä yli seitsemänkymmentä. Myös vihasivustot yrittivät pian ottaa hänet hampaisiinsa.

SPR:stä käytyjä nettikeskusteluja nähneenä vihaiset reaktiot eivät tulleet Peltovuomalle yllätyksenä. Se kuitenkin yllätti, että huomattava osa vihaviesteistä tuli keski-ikäisiltä naisilta.

”Rumimpia viestit olivat juuri keski-ikäisiltä naisilta. Siellä oli tekstiä, että toivotaan eri tavoilla raiskausta tai tappamista”, Peltovuoma kertoo.

Samanlaista kommentointia nousi esille myös julkisissa Facebook-ryhmissä, joissa ihmiset kirjoittivat väkivaltatoiveita omilla nimillään myös kaikkien nähtäville.

Jotkut epäilivät Peltovuoman tarinaa sepitetyksi ja uskoivat hänen olevan viestintäalan ammattilaisten luoma hahmo – kirjoitusvirheineen päivineen.

Peltovuoma kertoo, että päällimmäiseksi tunteeksi vihaisista ja panettelevista viesteistä jäi suru. Hän ihmettelee ihmisten kyynisyyttä.

”Miksi ihmiset haukkuvat, solvaavat ja toivovat vaikka mitä vapaaehtoisille, jotka auttavat muita pyyteettömästi ilman palkkaa? Jos ajattelee, että mitä kaikkea pyöritetään vapaaehtoisvoimin, kuten vaatekeräyksiä ja ruokajonoja.”

”Ei minua häiritse, jos ihmiset, jotka ei ole minulle tärkeitä, sanoo ikäviä asioita itsestäni. Mutta kun se liittyy asiaan, joka on ollut minulle iso juttu jo kymmeniä vuosia, vapaaehtoisuus ja Punainen Risti, niin se kuitenkin satuttaa.”

Peltovuoma uskoo ihmisten tietämättömyyden olevan osin tahallista ja osin tahatonta – joiltain ihmisiltä vain puuttuu tietämys SPR:n suomalaisten hyväksi tekemästä työstä. Moni myös pelkää uusia asioita ja on lisääntyneiden pakolaismäärien myötä ottanut kohteekseen Punaisen Ristin.

”SPR on otettu tähän kohteeksi, kun se on helppo. Jos ei sitä olisi, ottaisivat varmaankin jonkun muun maalin.”

Pahimman vihatulvan laannuttua Peltovuoma alkoi saada myös positiivista palautetta. Moni vapaaehtoistyöntekijä kertoi samastuneensa Peltovuoman kirjoitukseen.

”Paljon tuli sellaista: ’Toinen suvakkihuora täällä hei’ – myös miehiltä.”

Yksi viesteistä tuli ystäväpalvelussa toimineelta vapaaehtoiselta. Yksinäisten vanhusten ystävänä vuosikymmeniä toiminut nainen kertoi, ettei enää uskalla kertoa ihmisille olevansa SPR:n vapaaehtoinen.

Peltovuoma kertoo yllättyneensä, miten moni häntä sanoi viestissään rohkeaksi.

”Viesteistä sai kuvan, että tällaista ulostuloa on odotettukin. Ja eihän minulla ollut kirjoittaessa mitään ajatusta laittaa sitä julkisuuteen”, hän kertoo.

Peltovuoma kertoo vapaaehtoisten pitävän ääntä tekemästään hyvästä harvoin, eikä hänkään tarkoittanut tarinaansa julkisuuteen. Järjestön keskustoimiston ja piirien tiedotus toiminnasta riittää.

”Muutaman muun vapaaehtoisen kanssa on puhuttu, että meille kyllä riittää se, kun lähtee mummon luota, vankilavierailulta tai sairaalasta, niin autettu ihminen kiittää käynnistä tai hymyilee meille. Se on meille se palkinto.”

Peltovuoma sanoo, ettei hän tai muutkaan vapaaehtoiset tarvitse tunnustusta tekemästään työstä. Hän myös kieltäytyy arvottamasta vapaaehtoistyötä muiden harrastusten, kuten urheilun, yläpuolelle.

”Harrastus se on siinä missä mikä tahansa muukin. Miksi ihmiset ylipäätään harrastaa? Saadakseen hyvän mielen.”

Eniten Peltovuoma kertoo ilahtuneensa pitkästä viestistä, jonka lähetti vanhempi pohjoissuomalainen mies. Mies kertoi olleensa aiemmin kriittinen Punaista Ristiä kohtaan, mutta muuttaneensa mieltään luettuaan Peltovuoman kirjoituksen.

”Hän myönsi, että pala kurkussa ja kyynel silmässä luki sitä minun tekstiä. Ennen kirjoittamista ajattelin: Jos yksikin ihminen alkaisi ajatella toisella tavalla, se on saavuttanut tavoitteensa.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • vapaaehtoistyö
 • Suomen Punainen Risti
 • Vihapuhe
 • Uhkailut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vanhuksia ilman ruokaa Helsingissä jättänyt yritys lähetti epäselviä laskuja – yli sata laskua ilman kauppakuitteja

  3. 3

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  4. 4

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  5. 5

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  6. 6

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  7. 7

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Tummiin pukeutunut pyöräilijä yritti polttaa turvapaikan­hakijoiden teltan – tekoa tutkitaan tuhotyönä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  4. 4

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  5. 5

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  6. 6

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  7. 7

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  8. 8

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  9. 9

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää