Lehdistönvapaus

”Toivottavasti sinut raiskataan” – näin Punaisen Ristin vapaaehtoisia solvataan

”Suvakkihuora” on haukkumasana, jonka SPR:n vapaaehtoiset kuulevat nykyisin usein. Vapaaehtoinen Mia Peltovuoma kertoo, miltä nimittely tuntuu.

Facebookista löytää helposti ryhmiä, joissa Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia kutsutaan suvakkihuoriksi. Heitä uhkaillaan ja heitä kohtaan toivotaan silmitöntä väkivaltaa. Boikottiryhmiin kuuluu tuhansia ihmisiä ja niissä pakolaisten vastaanottokeskuksia ylläpitävää SPR:ää syytetään ulkomaalaisten auttamisesta.

Saman asian huomasi kevättalvella Lahteen viime vuonna muuttanut SPR:n vapaaehtoinen Mia Peltovuoma, 45. Hänestä tuntui, että moni hänen omista Facebook-kavereistaankaan ei ymmärrä, mitä avustusjärjestön 40 000 vapaaehtoista tekevät.

Maaliskuisena iltapäivänä matkallaan töistä kotiin hän kirjoitti tekstin otsikolla Pieni tarina suvakkihuorasta. Facebook-päivitys kertoi Peltovuoman omasta vapaaehtoisurasta SPR:n ensiapu-, ystäväpalvelu- ja keräystoiminnassa.

Peltovuoma kertoo tekstissään muun muassa lähteneensä monta kertaa muutaman tunnin varoitusajalla etsimään kadonnutta (suomalaista) sateiseen maastoon tunneiksi tai jopa päiviksi.

Ystäväpalvelussa hän on opetellut jopa uusia tapoja kommunikoida voidakseen toimia ystävänä näkö- ja kuulovammaisille. Hän on päivystänyt ensiapuryhmän vapaaehtoisena yleisötapahtumissa.

Peltovuoma on oman työnsä ohella auttanut palkatta yksinäisiä, hädänalaisia ja vähävaraisia suomalaisia vapaaehtoisena jo miltei 30 vuotta.

Vastaanottokeskustoiminnassa hän ei ole ollut vielä mukana.

Jokaisen itseensä viittaavan sanan Peltovuoma korvasi tekstissään sanalla suvakkihuora.

”Hänellä oli ennen toisenlainen nimi. Hänen tekemisiään arvostettiin, ymmärrettiin hänen tekevän pyyteettömästi hyvää. Kaikille ketkä apua tarvitsevat – ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, kansallisuuteen katsomatta”, hän kirjoitti tekstin loppupuolella.

Kirjoitus oli alunperin tarkoitettu vain Peltovuoman kavereiden nähtäville. Kun tuttu hänen vanhasta kotikaupungistaan Kuusamosta halusi jakaa sen myös omille kavereilleen, Peltovuoma vaihtoi asetuksen julkiseksi.

Ensimmäisen jaon jälkeen kirjoitus levisi nopeasti, ja lopulta sitä jaettiin yli 3 000 kertaa.

Haastattelussa noin kuukausi tekstin kirjoittamisen jälkeen Peltovuoma kertoo saaneensa nopeasti paljon vihaisia viestejä Facebookissa, yhteensä yli seitsemänkymmentä. Myös vihasivustot yrittivät pian ottaa hänet hampaisiinsa.

SPR:stä käytyjä nettikeskusteluja nähneenä vihaiset reaktiot eivät tulleet Peltovuomalle yllätyksenä. Se kuitenkin yllätti, että huomattava osa vihaviesteistä tuli keski-ikäisiltä naisilta.

”Rumimpia viestit olivat juuri keski-ikäisiltä naisilta. Siellä oli tekstiä, että toivotaan eri tavoilla raiskausta tai tappamista”, Peltovuoma kertoo.

Samanlaista kommentointia nousi esille myös julkisissa Facebook-ryhmissä, joissa ihmiset kirjoittivat väkivaltatoiveita omilla nimillään myös kaikkien nähtäville.

Jotkut epäilivät Peltovuoman tarinaa sepitetyksi ja uskoivat hänen olevan viestintäalan ammattilaisten luoma hahmo – kirjoitusvirheineen päivineen.

Peltovuoma kertoo, että päällimmäiseksi tunteeksi vihaisista ja panettelevista viesteistä jäi suru. Hän ihmettelee ihmisten kyynisyyttä.

”Miksi ihmiset haukkuvat, solvaavat ja toivovat vaikka mitä vapaaehtoisille, jotka auttavat muita pyyteettömästi ilman palkkaa? Jos ajattelee, että mitä kaikkea pyöritetään vapaaehtoisvoimin, kuten vaatekeräyksiä ja ruokajonoja.”

”Ei minua häiritse, jos ihmiset, jotka ei ole minulle tärkeitä, sanoo ikäviä asioita itsestäni. Mutta kun se liittyy asiaan, joka on ollut minulle iso juttu jo kymmeniä vuosia, vapaaehtoisuus ja Punainen Risti, niin se kuitenkin satuttaa.”

Peltovuoma uskoo ihmisten tietämättömyyden olevan osin tahallista ja osin tahatonta – joiltain ihmisiltä vain puuttuu tietämys SPR:n suomalaisten hyväksi tekemästä työstä. Moni myös pelkää uusia asioita ja on lisääntyneiden pakolaismäärien myötä ottanut kohteekseen Punaisen Ristin.

”SPR on otettu tähän kohteeksi, kun se on helppo. Jos ei sitä olisi, ottaisivat varmaankin jonkun muun maalin.”

Pahimman vihatulvan laannuttua Peltovuoma alkoi saada myös positiivista palautetta. Moni vapaaehtoistyöntekijä kertoi samastuneensa Peltovuoman kirjoitukseen.

”Paljon tuli sellaista: ’Toinen suvakkihuora täällä hei’ – myös miehiltä.”

Yksi viesteistä tuli ystäväpalvelussa toimineelta vapaaehtoiselta. Yksinäisten vanhusten ystävänä vuosikymmeniä toiminut nainen kertoi, ettei enää uskalla kertoa ihmisille olevansa SPR:n vapaaehtoinen.

Peltovuoma kertoo yllättyneensä, miten moni häntä sanoi viestissään rohkeaksi.

”Viesteistä sai kuvan, että tällaista ulostuloa on odotettukin. Ja eihän minulla ollut kirjoittaessa mitään ajatusta laittaa sitä julkisuuteen”, hän kertoo.

Peltovuoma kertoo vapaaehtoisten pitävän ääntä tekemästään hyvästä harvoin, eikä hänkään tarkoittanut tarinaansa julkisuuteen. Järjestön keskustoimiston ja piirien tiedotus toiminnasta riittää.

”Muutaman muun vapaaehtoisen kanssa on puhuttu, että meille kyllä riittää se, kun lähtee mummon luota, vankilavierailulta tai sairaalasta, niin autettu ihminen kiittää käynnistä tai hymyilee meille. Se on meille se palkinto.”

Peltovuoma sanoo, ettei hän tai muutkaan vapaaehtoiset tarvitse tunnustusta tekemästään työstä. Hän myös kieltäytyy arvottamasta vapaaehtoistyötä muiden harrastusten, kuten urheilun, yläpuolelle.

”Harrastus se on siinä missä mikä tahansa muukin. Miksi ihmiset ylipäätään harrastaa? Saadakseen hyvän mielen.”

Eniten Peltovuoma kertoo ilahtuneensa pitkästä viestistä, jonka lähetti vanhempi pohjoissuomalainen mies. Mies kertoi olleensa aiemmin kriittinen Punaista Ristiä kohtaan, mutta muuttaneensa mieltään luettuaan Peltovuoman kirjoituksen.

”Hän myönsi, että pala kurkussa ja kyynel silmässä luki sitä minun tekstiä. Ennen kirjoittamista ajattelin: Jos yksikin ihminen alkaisi ajatella toisella tavalla, se on saavuttanut tavoitteensa.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • vapaaehtoistyö
 • Suomen Punainen Risti
 • Vihapuhe
 • Uhkailut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Helsingillä on kymmeniä rapistuvia arvohuviloita, joita ei saada järkevään käyttöön – Villingin mökkivaltaus kertoo kaupungin hitaudesta

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

  8. 8

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomisen kieltävää lakia

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   Pekka Haavisto odotti Putinin onnitteluja Suomelle – ”Puuttui se sydämellinen hetki”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää