Valikko
Lehdistönvapaus

Suut kiinni hymyjen maassa – näin Thaimaassa rajoitetaan sananvapautta

Suomalaisten suosimassa lomakohteessa äänestetetään elokuussa sotilasjuntan muotoilemasta perustuslakiluonnoksesta, jota vastaan kampanjoimisesta voi saada jopa 10 vuotta vankeutta.

Turistit tuntevat Thaimaan lähinnä valkoisten hiekkarantojen, viidakkojen, tuktuk-taksien ja hymyjen maana. Monelta lomailijalta voi jäädä huomaamatta, ettei lomaparatiisi ole kaikille paratiisi – varsinkaan niille, jotka kritisoivat maan hallintoa tai tuovat sille epäedullisia asioita julki.

Sananvapaustilanne on jo pitkään ailahdellut maan poliittisissa myrskyissä, mutta viime vuosina se on muuttunut entistä huolestuttavammaksi.

Pohjois-Thaimaan köyhiä edustavat ”punapaidat” ovat voittaneet kaikki vaalit vuodesta 2001 lähtien, mutta poliittiset levottomuudet ja Bangkokin eliitin tukemien ”keltapaitojen” mielenosoitukset ovat johtaneet useita kertoja ennenaikaisiin vaaleihin tai armeijan vallankaappaukseen.

Vallankaappauksista huolimatta Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej on maailman pisimpään hallinnut monarkki ja hän nauttii maassa laajaa arvostusta. Kuninkaalla ei kuitenkaan ole paljoa valtaa, vaan 88-vuotias monarkki toimii lähinnä maan keulakuvana.

Vuonna 2014 vallankaappauksessa pääministeriksi nousseen kenraali Prayuth Chan-ochan johtama sotilasjuntta on hallinnut rautaisella otteella. Se on hiljentänyt vastustajiaan ja kohtelee hallintoa kritisoivia mielipiteitä valheellisena tietona sekä uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Sananvapausjärjestöjen verkosto IFEX:n mukaan vallankaappauksen jälkeen on nähty ”syyteryöppy, mielivaltaisia pidätyksiä, kuulusteluja ja uhkailuja”. Samaa mieltä on myös Bangkokista käsin toimivan Southeast Asian Press Alliancen toiminnanjohtaja Edgardo Legaspi.

”Monet lait ja juntan määräykset estävät jopa rakentavan palautteen antamisen juntan ja armeija harjoittamasta politiikasta ja toimista”, Legaspi kertoo.

Syyskuussa 2015 viestintäministeriö alkoi juntan määräyksestä suodattamaan maasta lähtevää ja sinne tulevaa dataliikennettä tarkasti estääkseen ”sopimattomien sivujen ja ulkomaisen tiedon sisäänvirran”.

Sotilaille juntta on antanut oikeudet pidättää ihmisiä epämääräisten rikosnimikkeiden perusteella.

Kansalaisia on pidätetty mielenosoituksissa muun muassa George Orwellin teoksen 1984 lukemisesta ja Nälkäpeli-kirja- ja elokuvasarjasta tutun vastarintaliikkeen tervehdyksen tekemisestä. Suzanne Collinsin kirjoittamassa Nälkäpelissä kuvataan dystopista Panemin valtiota, jossa kansa on alistettu pääkaupungin eliitin orjiksi.

Juntta valvoo erityisen tarkasti majesteettirikoslakia, joka kieltää kuninkaan, entisten kuninkaiden sekä kuningashuoneen loukkaamisen sanoin tai teoin. Se on yksi maailman tiukimmista majesteettirikoslaeista.

”Kuningasta tai kuningasperheen jäseniä koskevat kriittiset tai halventavat kommentit, kuningasperheen kuvien turmeleminen tai toimet, joita voidaan pitää kuningashuonetta häpäisevinä, ovat erittäin vakavia rikoksia Thaimaassa. Niistä voidaan tuomita pitkään vankeustuomioon”, kertoo Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Kirsti Westphalen.

Juntan valtakaudella majesteettirikoksista on syytetty yli 60 ihmistä. Tuomioita on annettu muun muassa Facebook-tykkäyksistä ja wc:n seinälle kirjoittamisesta. Tyypillisin rangaistus rikoksista on muutama vuosi vankeutta, mutta tuomiot ovat pahimmillaan olleet jopa kymmenien vuosien mittaisia.

Laki ei määrittele loukkausta tarkkaan ja sitä onkin sovellettu hyvin erilaisissa teoissa. Monen ihmisoikeusjärjestön mielestä juntta käyttää lakia poliittisten vastustajiensa hiljentämiseen.

Majesteettirikoksista on tuomittu myös turisteja ja Thaimaassa asuvia ulkomaalaisia. Westphalen kertoo, ettei suurlähetystön tiedossa ole, että suomalaisia olisi syytetty majesteettirikoksista.

Hän kuitenkin korostaa, että riskit ovat samat myös suomalaisturisteille ja neuvoo seuraamaan ulkoministeriön matkustustiedotteita ja noudattamaan maan lakeja.

Thaimaan lehdistö ei usein tiedä, mitä se saa julkaista ja mitä ei. Mediaa on kielletty julkaisemasta hallintoa kritisoivaa tai ”yhteiskunnan vakautta heikentävää” materiaalia. Määritelmä on epämääräinen ja siksi monet tiedotusvälineet harjoittavatkin voimakasta itsesensuuria suojautuakseen syytteiltä.

Junttaa kritisoivia toimittajia on lähetetty ”asenteenkorjausleireille”, joilta päästyään he ovat joutuneet allekirjoittamaan sitoumuksen siitä, etteivät enää kirjoita arvostelevaan sävyyn juntan toimista.

Leireillä on pidetty myös useita aktivisteja ja oppositiopoliitikkoja. Legaspi kertoo, että juntta ilmoitti kesäkuun alkupuolella lopettavansa leirien käytön, mutta ei ole varma, tapahtuuko niin oikeasti.

Kaksi televisiokanavaa on Legaspin mukaan suljettu junttaa kritisoivan poliittisen sisällön tuottamisen takia.

Westphalen kertoo englanninkielisen lehdistön pystyvän kirjoittamaan politiikasta hieman rohkeammin kuin thainkielinen lehdistö. Useita ulkomaalaisten mediaviisumeita ja pressikortteja on kuitenkin vallankaappauksen jälkeen peruttu epäselvistä syistä.

”Ulkomaiset kirjeenvaihtajat joutuvat punnitsemaan tarkkaan, mitä he uskaltavat sanoa. Työviisumit ovat helposti katkolla”, hän arvioi.

Tämän vuoden helmikuussa Thaimaan ulkoministeriö teki mediaviisumien ehtoihin muutoksia, jotka hankaloittavat erityisesti freelancerien ja koko Kaakkois-Aasiasta raportoivien työmahdollisuuksia. Ehdoista löytyy myös kohta, joka kieltää ”järjestystä ja turvallisuutta horjuttavan toiminnan”.

Thaimaassa myös sensuroidaan kansainvälisiä lehtiä. International New York Times kertoi viime joulukuussa Thanakorn Siripaiboonin saamasta syytteestä hänen loukattuaan kuninkaan koiraa Facebookissa.

Lehden Thaimaassa ilmestyneestä painoksesta artikkeli oli poistettu. Sen paikalla oli tyhjä alue ja teksti: ”Tässä olleen artikkelin poisti thaimaalainen painajamme. International New York Timesilla tai sen toimituksellisella henkilöstöllä ei ole osuutta artikkelin poistamiseen.”

Armeijan hallintokausi on tällä kertaa kestänyt poikkeuksellisen kauan, sillä usein aiemmin se on järjestänyt pian vallankaappauksen jälkeen uudet vaalit ja palauttanut vallan demokraattisesti valitulle hallitukselle. Vaikka kenraali Prayuth on luvannut palauttaa demokratian ja järjestää uudet vaalit ensi vuonna, huolta herättää juntan muotoilema perustuslakiluonnos, josta äänestetään elokuun 7. päivänä.

Laki mahdollistaisi muun muassa pääministerin nimittämisen ilman vaaleilla valitsemista ja takaisi armeijalle oikeuden kaataa hallituksen niin halutessaan. Kriitikoiden mielestä lakimuutokset siirtäisivät pysyvämmin valtaa vaaleilla valitulta hallitukselta armeijalle eikä se tarjoa ratkaisua puna- ja keltapaitojen tulehtuneisiin väleihin.

Vaikka perustuslakimuutoksesta päätetään kansanäänestyksellä, vaikuttaa prosessi epädemokraattiselta.

Juntta on kieltänyt kaiken kampanjoinnin lakimuutoksia vastaan. Tietoa luonnoksesta saavat käytännössä jakaa vain juntan nimeämät perustuslakivaliokunta ja vaalilautakunta sekä armeija, jotka kaikki puoltavat luonnosta.

Yli viiden henkilön poliittiset kokoontumiset on kielletty ja kampanjoinnista voi saada enimmillään kymmenen vuoden pituisen vankeustuomion. Aktivisteja ja oppositiopoliitikkoja onkin pidätetty muun muassa mielenosoituksissa.

”Punapaidat” yrittivät järjestää vaalitarkkailua ympäri maata, mutta poliisi keskeytti projektin, kun toimistoja oltiin avaamassa.

Kenraali Prayuth on kertonut medialle, että ryhtyy oikeustoimiin kaikkia niitä vastaan, jotka osoittavat jollain tapaa, esimerkiksi t-paidalla tai Facebookissa, vastustavansa perustuslakiluonnosta.

”Kenraalit olettavat kansan olevan hiljaa, tottelevan käskyjä ja hyväksyvän perustuslakiluonnoksen sellaisenaan ilman keskustelua tai väittelyä”, kommentoi Human Rights Watch -järjestön Aasian osaston johtaja Brad Adams järjestön kannanotossa.

EU-maiden suurlähettiläät tapasivat huhtikuun alussa Thaimaan ulkoasiainministeriön alivaltiosihteeri Panyarak Poolthupin. He ilmaisivat toivovansa, että Thaimaa ylläpitää sanan- ja mielipiteenvapauden periaatteita kansanäänestyksestä puhuttaessa.

”Vain silloin äänestystä voidaan pitää Thaimaan koko kansan tahdon vapaana ja rehellisenä ilmaisuna, ja sen tulos voidaan sellaisena hyväksyä”, Suomen ulkoministeriön tiedotteessa todetaan.

Edgardo Legaspi uskoo ilmaisunvapaustilanteen voivan muuttua paremmaksi vasta, kun maahan on saatu vaaleilla valittu siviilihallitus ja sotilasjuntan lakiin tekemät kiristykset purettu.

”Vaikka juntta on lupaillut järjestävänsä vaalit ensi vuonna, emme voi tietää ajankohtaa varmasti. Heillä on nyt rajoittamaton valta. Vain he tietävät, milloin valta palautetaan siviiliviranomaisille”, Legaspi arvioi.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Majesteettirikoksista annettuja tuomioita

 Taksinkuljettaja Yuthasak Kangwanwongsakul väitteli politiikasta asiakkaansa kanssa taksimatkan aikana tammikuussa 2014. Asiakas nauhoitti keskustelun ja vei sen seuraavana päivänä poliisille. Kuningasta kritisoinut Yuthasak tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen, mutta tuomio puolittui hänen tunnustettuaan teon.

 67-vuotias Opas Charnsuksai pidätettiin lokakuussa 2014, koska hän kirjoitti sotilaiden mielestä kuningasta loukkaavan kirjoituksen ostoskeskuksen vessan seinään. Opas myönsi kirjoittaneensa tekstin, mutta sanoi sen kritisoivan vallan kaapannutta sotilasjohtoa eikä kuningasta. Hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen, mutta tuomio puolittui hänen tunnustettuaan teon.

 Elokuussa 2015 29-vuotias hotellityöntekijä Sasiwimol tuomittiin seitsemän Facebook-kirjoituksen julkaisemisesta valenimellä yhteensä 56 vuoden vankeuteen, joka lyhennettiin tunnustuksen takia 28 vuoteen. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Sasiwimol saatiin tunnustamaan pakottamalla ja lupaamalla, että hänet vapautetaan.

Thaimaan rikoslain artikla 122 määrittelee, että ”häntä, joka panettelee, loukkaa tai uhkaa kuningasta, kuningatarta, kruununperijää tai sijaishallitsijaa rangaistaan enimmillään 15 vuoden vankeudella”.Lähde: The Freedom of Expression Documentation Center

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa
 • Sananvapaus
 • Sensuuri
 • Kunnianloukkaukset
 • Aasia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Belgian poliisi pidätti miehen, jonka epäillään yrittäneen ajaa väkijoukkoon Antwerpenissa

  7. 7

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  8. 8

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Ylen hallituksen puheenjohtaja: Jääskeläisen irtisanominen olisi ”aivan outo ratkaisu” – arvioi kohun vähentävän painostusyrityksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  10. 10

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  7. 7

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  8. 8

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää