Lehdistönvapaus

Kiinan sananvapauden keidas vaarassa – Peking kiristää otettaan Hongkongista

Lehdistönvapauden tilasta huolestuneet toimittajat perustivat joukkorahoitetun ja vapaan verkkolehden.

Kesäkuun puolivälissä hongkongilainen kirjakauppias Lam Wing-kee palasi Manner-Kiinasta Hongkongiin kertomaan viimeisen viiden kuukauden tapahtumista.

Lam kertoi tulleensa kiinniotetuksi viime lokakuussa itsehallintoalueen rajalla Shenzenissä. Täältä hänet kuljetettiin silmät sidottuina yli tuhannen kilometrin päähän Ningboon lähelle Shanghaita, jossa hän vietti seuraavat kuukaudet vangittuna ja eristettynä.

Omien sanojensa mukaan hänet päästettiin vankeudesta Hongkongiin sillä ehdolla, että hän palaa takaisin mukanaan tietoja Causeway Bay Books -kirjakaupan mannerkiinalaisista asiakkaista. Lamin kirjakauppa on erikoistunut sensaatiohakuisiin, Kiinan johtoa kritisoiviin teoksiin.

Lamin lisäksi neljä muuta kirjakauppaan ja sen omistavaan kustantamoon kytköksissä ollutta miestä päätyi pidätettyinä Kiinaan. Lam kertoi Kiinan pakottaneen heidät tunnustamaan rikoksia televisiossa.

Tapaus nostatti myrskyn kansainvälisessä mediassa.

Hongkongin journalistijärjestön (HKJA) mukaan se oli viime aikojen selkein esimerkki Pekingin aikomuksesta vaientaa kaikki oppositio.

Journalistijärjestö IFJ arvioi jo aiemmin Kiinan kommunistisen puolueen käyttävän kaikkia mahdollisia keinoja Hongkongin sananvapauden tukahduttamiseksi.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön huhtikuisen raportin mukaan Hongkongin sanan- ja lehdistönvapaus on kahden viime vuoden aikana kärsinyt sensuurista, toimittajiin kohdistuvasta uhkailusta, väkivallasta ja poliittisesta paineesta.

Maailman lehdistönvapausindeksissä Hongkong on pudonnut viimeisen 13 vuoden aikana sijalta 18 sijalle 69.

Viime vuoden keväällä hongkongilaisessa FringeBacker -joukkorahoituspalvelussa alkoi keräys Hong Kong Free Press -verkkolehden perustamiseksi.

Vapaiden toimittajien hankkeen tavoitteena oli kerätä 150 000 Hongkongin dollaria kahden toimittajan palkkaamiseksi. Tavoite täyttyi kahdessa päivässä, ja joukkorahoituksen päätyttyä rahaa oli jo 600 000 dollaria, eli noin 70 000 euroa. HKFP palkkasi lisää toimittajia ja perusti toimituksen Hongkongin ytimeen.

Nyt jo ensimmäistä vuosipäiväänsä juhlineen HKFP:n perustaja ja päätoimittaja, 10 vuotta Hongkongissa asunut britti Tom Grundy sanoo, että lehden aikomuksena on keskittyä paikallisuutisiin ja tutkivaan journalismiin.

”Se, että rikoimme viime vuonna joukkorahoitusennätyksen, kertoo siitä, että hongkongilaiset janoavat puolueettomia uutisia. Lehdistönvapaus on kärsinyt täällä jo kauan.”

Englanninkielisenä verkkolehtenä HKFP tavoittaa laajemman lukijakunnan. Hongkongin vuoden 2014 massiiviset demokratiamielenosoitukset osoittivat, että ulkomainen englanninkielinen lehdistö ei ole ajan tasalla kaupungin tapahtumista.

Grundyn mukaan Hongkongin hauras sananvapaus tarvitsee vahtikoiria, vaikka HKFP ei haluakaan tehdä politiikkaa.

Ensimmäisen vuotensa aikana HKFP raportoi muun muassa Kiinan verkkosensuurista, ihmisoikeuksista, Tiananmenin vuosipäivästä, paikallisten poliitikkojen korruptiosta ja tietenkin kirjakauppiaiden katoamisista.

”Olemme luonnollinen reaktio, ja toivottavasti ratkaisu, Hongkongin lehdistöä riivaaviin itsesensuuriongelmiin. Joukkorahoitettu ja voittoa tavoittelematon verkkolehti pystyy vastustamaan painostusta hieman paremmin.”

Hongkongin verkkolehtien ongelmana on se, ettei niiden toimittajilla ole pääsyä esimerkiksi hallinnon virallisiin tapahtumiin ja lehdistötilaisuuksiin, eikä niille lähetetä lehdistötiedotteita. Rajoitus koskee myös opiskelijalehtiä ja kansalaisjournalisteja.

Hongkongin lehdistö kärsii usein taloudellisesta painostuksesta, joka johtaa itsesensuuriin.

Huhtikuussa kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba sai haltuunsa Hongkongin suurimman englanninkielisen sanomalehden, South China Morning Postin.

Samoihin aikoihin toinen merkittävä lehti, Mingpao, erotti vastaavan päätoimittajan Keung Kwok-yuenin tämän löydettyä paikallisia poliitikkoja ja liikemiehiä veronkiertoa koskevista Panaman papereista.

Paikalliset toimittajat pelkäävät, että Manner-Kiinassa liiketoimintaa harjoittavien suuryritysten ja liikemiesten omistamat mediat joutuvat myötäilemään Pekingiä.

Grundyn mukaan myös toimittajiin kohdistettu fyysinen väkivalta ja uhkailu on yleistä.

Hongkongin journalistijärjestö HKJA tilastoi 28 hyökkäystä toimittajia vastaan pelkästään vuoden 2014 mielenosoitusten aikana.

Hongkongilaistoimittajat ennustavat Pekingin ideologisen kontrollin kasvavan. Todennäköisesti Kiinan kommunistinen puolue pelkää puolestaan liiallisen sananvapauden ja demokratiamielisyyden läikkyvän yli.

”Hongkong on ensimmäinen ja kenties viimeinen lehdistönvapauden turvasatama Kiinassa. Kiinan tulisi käyttää tätä eräänlaisena sananvapauden ja demokratian laboratoriona,” Grundy sanoo.

Sen sijaan Kiina on tiukentanut kriittisiä medioita blokkaavaa nettisensuuria. Pääsy HKFP:n sivuille estettiin Manner-Kiinassa loppuvuodesta 2015.

”Kiina kontrolloi tietoa todella hyvin, ja se tekee sen länsimaisella teknologialla. Sensuurin voi vielä jotenkuten kiertää, mutta se on sen verran työlästä, etteivät tavalliset kiinalaiset jaksa vaivautua. Puolueettoman tiedon hankkiminen on yksinkertaisesti liian vaikeaa.”

Seuraava vuosi on Hongkongin historian tärkeimpiä.

Erityishallintoalue pääsee juhlistamaan Kiinalle luovuttamisen 20. vuosipäivää. Demokratiaa vaativat kulkueet ja mielenosoitukset vuosipäivinä ovat muodostuneet jo perinteeksi.

Vuonna 2017 valitaan myös uusi hallintojohtaja. Alun perin valinnassa piti toteuttaa ensimmäistä kertaa yleistä äänioikeutta, ja hongkongilaiset toivoivat saavansa paremman johtajan monien inhoaman Leung Chun-yingin tilalle. Kiinan keskushallinto ilmoitti kuitenkin vuoden 2014 elokuussa, että valinta tehdään valmiiksi seulottujen ehdokkaiden joukosta. Koko uudistus kaatui Hongkongin lakia säätävässä elimessä viime vuonna.

Grundyn mielestä on mahdotonta ennustaa, menevätkö Hongkongin asiat lähitulevaisuudessa parempaan vai huonompaan suuntaan.

”Olen melko varma siitä, että Kiina haluaa kontrolloida Hongkongia ja sen tiedonvälitystä yhä ankarammin.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Erityishallintoalueella on erilaiset vapaudet

 Hongkongissa sovelletaan niin sanottua yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatetta. Hongkong on osa Kiinan kansantasavaltaa, mutta päättää itse politiikasta ja taloudesta.

 Hongkongin perustuslaki turvaa sille sanan- ja painovapauden, ja 2000-luvun alussa alue oli lehdistönvapauden kärkimaita maailmassa. Kiinan kommunistisen puolueen kontrolli on näkynyt taloudellisena painostuksena ja hyökkäyksinä kriittisiä mielipiteitä vastaan.

 Useimmat erityishallintoalueen asukkaat pitävät itseään ensisijaisesti hongkongilaisina ja vastustavat Pekingin kasvavaa valtaa. Vuodesta 2014 lähtien demokratiamielenosoitukset ovat yltyneet, mutta esimerkiksi Hongkongin ylintä hallintojohtajaa ei vielä valita yleisellä äänioikeudella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lehdistö
 • Hongkong
 • Sananvapaus
 • Kiina
 • Kiinan ihmisoikeudet
 • Demokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  6. 6

   Pekka Haavisto odotti Putinin onnitteluja Suomelle – ”Puuttui se sydämellinen hetki”

  7. 7

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  8. 8

   Sairas Charlie-vauva siirretään korkeimman oikeuden päätöksellä hoitokotiin viimeisiksi päiviksi

  9. 9

   ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

  10. 10

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  8. 8

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää