Valikko
Lehdistönvapaus

Suomessa sananvapausrikoksista selviää useimmiten sakoilla – kunnianloukkaus yleisin sananvapausrikos

Professori: Ongelmat muhivat internetissä, missä riehuu aggressiivinen ja jopa vihamielinen verkkokeskustelu

Suomi on ollut sananvapauden ykkösmaa jo seitsemän vuotta peräkkäin Toimittajat ilman rajoja -järjestön listauksessa. Kärkiviisikossa ovat Suomen lisäksi Hollanti, Norja, Tanska ja Uusi-Seelanti. Ruotsi on sijalla kahdeksan. Vertailussa on mukana yhteensä 180 maata.

Listan häntäpäässä ovat Turkmenistan, Pohjois-Korea ja Eritrea. Näissä ja useissa muissa maissa yksityishenkilöitä ja toimittajia joutuu vankilaan ja kidutettaviksi rikoksista, joista Suomessa selviää sakoilla.

Minkälaisista asioista Suomessa sitten saa sakkoa?

Sananvapauden rajoittamiseen liittyvien rikosnimikkeiden lista on pitkä. Yleisimpiä rikoksia ovat muun muassa kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Edellä mainittuja nimikkeitä sekä niiden törkeitä tekomuotoja koskevat syytteet ovat vähentyneet viime vuosien aikana. Vuonna 2010 syytteitä nostettiin yhteensä 223 kun taas viime vuonna luku oli 140. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä syytteitä oli nostettu yhteensä 102.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan Suomen sananvapausrikosten tarkkaa määrää on hankala sanoa, sillä osa rikoksista voi esiintyä sananvapauden käytön yhteydessä, mutta niitä ei välttämättä ole tilastoitu juuri sananvapausrikoksiksi.

Viimeisen viiden vuoden aikana kunnianloukkauksesta on tuomittu vajaa kaksisataa henkilöä vuodessa. Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä tuomion saa noin kymmenen henkilöä vuosittain. Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuosittain tehdyistä noin kymmenestä rikosilmoituksesta tuomitaan muutama henkilö.

Törkeästä kunnianloukkauksesta tuomittujen määrä on viime vuosina vaihdellut reilusta kymmenestä kahteenkymmeneen. Poikkeuksen teki viime vuosi, jolloin tuomittuja oli seitsemän.

Suomessa suurimmasta osasta sananvapausrikoksia rapsahtaa sakkotuomio. Vuodesta 2014 lähtien vain törkeistä tekomuodoista on voitu tuomita vankeutta.

Helsingin Yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari näkee maamme sananvapausrangaistusten olevan linjassa muun suomalaisen rangaistustason kanssa.

Hänen mielestään ongelmat muhivat internetissä, missä riehuu aggressiivinen ja jopa vihamielinen verkkokeskustelu.

”Osa ihmisistä, joilla olisi tärkeää tai mielenkiintoista sanottavaa, ei enää rohkene käyttää sananvapauttaan. Näin yleisö menettää mahdollisuuden saada mielenkiintoista tietoa tai mielipiteitä”, Korpisaari sanoo.

”Tällä tavalla laaja sananvapaus toimii osittain myös itseään vastaan.”

Asiaa vaikeuttaa alhainen kiinnijäämisriski. Korpisaaren mukaan poliisi ei välttämättä halua käyttää rajallisia resursseja kunnianloukkausten selvittämiseen.

Korpisaari mainitsee median talousvaikeudet toisena sananvapauteen liittyvänä ongelmana.

”Ne voivat johtaa faktapohjaisen sisällöntuotannon vähenemiseen ja siihen, että resursseja laajempien ilmiöiden tutkimiseen ja selittämiseen on aiempaa vähemmän.”

Kimmo Nuotion mielestä sananvapausrikosten sääntely on Suomessa suhteellisen hyvällä mallilla.

”Sananvapausrikoksissa on olennaisempaa sallitun ja kielletyn välinen rajankäynti kuin rangaistuksen ankaruus sinänsä. Varsinainen rikosoikeudellinen puoli on eräänlainen jäävuoren huippu. Kiinnostavaa on se, mitä tapahtuu käytännön tasolla.”

”Tässä on kyse oppimisprosessista. Voi olla ettemme ole vielä ihan ymmärtäneet, miten sosiaalisessa mediassa toimitaan. Etiketti on vielä kehittymättä”, Nuotio sanoo.

Korpisaaren mielestä vihapuhetta voitaisiin vähentää muun muassa sivustojen ylläpitäjien suorittamalla moderoinnilla sekä koulujen mediakasvatuksella.

”Yleisen asenneilmapiirin muuttuminen olisi luultavasti lainsäädännön kiristämistä tehokkaampi vihapuheen vähentäjä”, Korpisaari sanoo.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailmaa vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  3. 3

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  8. 8

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  9. 9

   Sofia ja Onni tekivät paluun suosituimpien nimien kärkeen – nyt annetaan uusvanhoja varhaissuomalaisia nimiä

  10. 10

   Kesäaika-aloitteen alullepanija ehti jo menettää toivonsa – ”Ajattelin, että ei tällä ole mitään mahdollisuuksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Mahdollisuus oli vielä isompaankin tulipaloon”

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää