Lehdistönvapaus

Tutkijat joutuvat yhä useammin vihapuheen kohteiksi Suomessa

Helsingin Kirjamessuilla pohdittiin syitä ja seurauksia sille, miksi myös tutkijoita joutuu vihapuheen kohteeksi.

Suomessa puhutaan yhä enemmän toimittajien, poliitikkojen ja jopa kirjailijoiden vastaanottamasta vihapuheesta. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) viime vuonna toteuttaman kyselyn mukaan myös tutkijoihin kohdistuva vihapuhe on voimistunut ja tullut yleisemmäksi.

”Nouseva ilmiö on tutkijoiden saama vähättelevä, kielteinen ja jopa voimakkaasti uhkaava palaute. Pahimmillaan se voi johtaa tai on jo johtanut itsesensuuriin ja tutkijoiden vetäytymiseen pois kansalaiskeskustelusta”, kertoi akateemikko ja TJNK:n puheenjohtaja Risto Nieminen.

Teemaa pohdittiin sananvapausjärjestö Penin ja TJNK:n paneelikeskustelussa lauantaina Kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Niemisen mukaan voimakkainta ja välitöntä palautetta tulee terveyteen ja ravintoon liittyville tutkimusaloille. Asiantuntijuuden kyseenalaistamista vastaanottavat myös muun muassa geenitutkijat sekä energia- ja maankäyttöpolitiikkaa tutkivat.

”Tutkimuslaitokset on saatava tulemaan paremmin tutkijoiden tueksi näissä tilanteissa. Siihen tarvitaan erilaisia kriisiviestinnän välineitä ja vertaistukea. Tutkijoita ei tulisi jättää yksin kokemaan nettikeskustelun ryöppyä”, Nieminen sanoi.

Kirjailija Jarkko Tontin mukaan itsesensuuri on sananvapauden rajoittamisen tehokkain muoto, sillä se on ihmisen itse tekemä vaikenemisen päätös. Hänen mielestään sosiaalisen median aikaansaama kommunikointiteknologian muutos entistä välittömämmäksi on omiaan edesauttamaan tätä haittaa.

”Tutkijat eroavat toimittajista ja poliitikoista siten, että he eivät ole koko ajan julkisuudessa. He ovat tottuneet työssään rauhalliseen ja pohdiskelevaan tieteelliseen debaattiin. Jos tutkija kertoo tutkimuksistaan mediassa ja saa alamittaista palautetta, niin shokkivaikutus on varmasti erilainen kuin poliitikolla”, Tontti pohti.

Toimittaja Johanna Korhosen mukaan vihapuheongelmat johtuvat siitä, että viestinnän tekninen evoluutio on edennyt nopeammin kuin kulttuurinen.

Tämän takia tarve tutkitulle tiedolle on Korhosen mukaan suuremmassa asemassa kuin koskaan. Julkisessa keskustelussa mielipide nostetaan hälyttävän useasti faktojen rinnalle ikään kuin tasavertaisena.

”Tutkittu mielipide on arvokkaampi kuin sellainen, minkä joku on sohvalla maatessa ja googlaillessa keksinyt”, Korhonen sanoi.

Korhonen haastaa tutkijat itse tutkimaan vihapalautetta lähettäviä ihmisiä.

”Vihaviestintä ei ole luonnonvoima jota satelee taivaalta. Vihaviestejä lähettävät ihmiset pitäisi ottaa tutkimuskohteeksi, koska heistä tiedetään kummallisen vähän siihen nähden, miten paljon heistä aiheutuu riesaa. Journalistina pystyy haastattelemaan ja analysoimaan johonkin rajaan asti, mutta tieteellistä tukimusta tarvittaisiin”, sanoi Korhonen.

Suomen Pen ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ilmoittivat tällä viikolla tiivistävänsä yhteistyötä tutkijoiden ja kirjailijoiden kesken vihapuhetta vastaan.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailmaa vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihapuhe
 • Helsingin kirjamessut 2016
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi vaatii kaikkia Turun puukotuksesta epäiltyjä vangittaviksi – poliisi oli saanut vihjeen pääepäillyn radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää