Helsingin opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) tekemä virhe uhkasi johtaa opiskelijan lentämiseen ulos opiskelija-asunnostaan, kun säätiö ei suostunut korjaamaan virheestä seurannutta vuokrasopimuksen irtisanomispäätöstä.

Hoas ei uskonut opiskelijaa itseään tai edes tämän koulun rehtoria tai opinto-ohjaajaa. Vasta opiskelijan palkkaaman asianajajan haastehakemus sai säätiön reagoimaan.

Tapaus sai alkunsa kun Hoas päätti irtisanoa opiskelijan vuokrasopimuksen saatuaan tiedon opiskelijan tutkinnosta. Opiskelija oli hyväksytty suorittamaan vaatetusalan ammattitutkintoa Omnian aikuisopistoon Espooseen, ja Hoas oli tarjonnut hänelle loppukesästä asuntoa.

Vuokrasopimuksen ehtona oli, että opiskelijan piti toimittaa läsnäolotodistus koulustaan syyskuun puoliväliin mennessä tai hän joutuisi lähtemään asunnosta kolmen kuukauden kuluttua sopimuksen solmimisesta. Vuokrasopimukseen siis sisältyi jo valmiiksi irtisanomisilmoitus, joka peruttaisiin läsnäolotodistusta vastaan.

"On joitain ihmisiä, jotka saavat hyväksymistodistuksen ja ottavat sillä vastaan asunnon, mutta sitten he eivät kirjaudu läsnäoleviksi opiskelijoiksi, vaan jatkavat esimerkiksi päätoimisesti töissä. Sen takia kysymme läsnäolotodistusta", Hoasin asiakkuuspäällikkö Liina Länsiluoto perustelee käytäntöä.

Opintotoimistossa suoritettava tutkinto oli määritelty näyttötutkinnoksi. Vuokrasopimusta ei pelastanut edes korjattu läsnäolotodistus, jossa sanottiin, että kyseessä on ammattitutkinto. Se edellyttää täysipäiväistä opiskelua.

"Meillä on läsnäolopakko neljä päivää viikossa. Se on päätoimista opiskelua, ja saan siitä ammatillisen tutkinnon", opiskelija kuvaa.

Opiskelija yritti vedota myös siihen, että samaa tutkintoa suorittavat luokkatoverit asuvat Hoasilla ongelmitta.

Hoas ei voi ottaa kantaa muiden opiskelijoiden tilanteeseen, mutta Länsiluoto kertoo säätiön täsmentäneen kesällä ohjeitaan, joiden mukaan opiskelu työn ohessa ei kelpaa asumisperusteeksi Hoasille.

Asiaa mietitään kuitenkin parasta aikaa uudestaan, koska epätyypillinen opiskelu, kuten aikuisopinnot tai työn ohessa opiskelu, lisääntyvät koko ajan.

"Tästä on ollut epäselviä tapauksia, kuten erityisesti tämä tapaus, joten ollaan otettu asia hyvin huolelliseen tarkasteluun", Länsiluoto kuvaa.

Hoas aikoo käydä läpi omia perusteitaan esimerkiksi opetushallituksen, Kelan ja ARA:n määritelmien kautta.

Kuuden viikon ajan opiskelija kirjoitti sähköpostia Hoasin kanssa, asioi toimistossa ja toimitti todistuksia. Hän kuvaa viikkoja rankoiksi.

"Koko ajan joutui stressaamaan siitä, pitääkö muuttaa pois, mistä saan asunnon ja rahaa muuttoon."

Lopulta myös opiskelijan opinto-ohjaaja ja rehtori ottivat yhteyttä Hoasiin. Sekään ei auttanut.

Vasta juristin lähettämä haastehakemus sai Hoasin pyörtämään päätöksensä. Opiskelija sai sähköpostia, jossa kerrottiin, että irtisanominen on peruttu.

"Meillä tapahtui virhe", Länsiluoto pahoittelee.

Opiskelijalla on nyt toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.

"Oli kyllä kummallista, että ne eivät voineet opiskelijaa uskoa, vaan piti mennä lakimiehen puheille asti", hän summaa.

Aiheesta kirjoitti ammattikorkeakoulu Metropolian opettaja Vesa Linja-aho blogissaan.

Korjaus 29.11. klo 16.37 Toisin kuin jutussa kerrottiin, kaikki ammattitutkinnot ovat näyttötutkintoja. Opiskelija ei siis ollut menettämässä asuntoaan opintotoimiston lomakevirheen vuoksi vaan Hoasin tekemän virheen takia.