Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvella saaristoon? – Ei niin hullua kuin äkkiseltään luulisi

Talvella on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Suomen rannikon omalaatuisiin saariin. Nyt ne ovat rauhallisimmillaan.

Matka
 
Heidi Rostén
heidi rostèn
Ulkosaaristossa sijaitsevan Jurmon kylämaisemaa hallitsevat harmaat kalastajamökit.
Ulkosaaristossa sijaitsevan Jurmon kylämaisemaa hallitsevat harmaat kalastajamökit. Kuva: heidi rostèn

Jurmon karu kauneus pysäyttää Kun M/S Eivor kiinnittyy laiturin kylkeen illan pimeydessä, ensimmäisenä laivan valokeilaan osuvat pikkuruisen sataman punaiset mökit.

Meri lyö laituriin, ja sataman valot luovat himmeää valoa ympärilleen.

Jääkaudella syntynyt, noin viiden kilometrin pituinen ja kilometrin levyinen oudonkaunis Jurmo kohoaa merestä kolmannen Salpausselän kauimmaisena jatkeena.

Ainutlaatuisen saaren rantamaisemaa hallitsevat loputtomat kivipellot. Niissä talsiminen voi olla paikoitellen hidaskulkuista.

Satamasta Jurmon kylään vievä hiekkapolku kiemurtelee matalan maiseman halki. Taskulampun valo paljastaa tuuhean kanervamaton reunustavan tietä. Jykevät katajapensaat puskevat kasvuston läpi.

Lunta ei nyt ole, ja tummanviolettina hohtava kanervanummi levittäytyy silmänkantamattomiin. Kun pimeyteen hiljalleen tottuu, taskulampun uskaltaa napsauttaa pois päältä. Täällä ei valosaaste tähtitaivasta himmennä.

Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalla Jurmon saarella asuu vakituisesti kymmenen ihmistä.

Kesällä asukkaita on reippaasti enemmän. Vaikka saaristomatkailu on kiihkeimmillään kesäisin, mökeille on kysyntää myös talvella.

Matkalla kylästä saaren itäkärkeen avautuvat upeat näkymät kohti merta. Tuuli puskee järkkymättömällä voimallaan. Tällä karulla saarella sitä ei pääse karkuun.

Pienet, aallokon silottamat kivet kuljettavat kohti vähitellen kapenevaa niemenkärkeä. Lopulta metrin levyiseksi kutistunut "itäinen häntä" sukeltaa mereen ja katoaa.

Tammikuisena viikonloppuna saarella on seitsemän matkailijaa. Eniten liikehtivät Jurmon lintuaseman ornitologit, jotka harppovat saarta ristiin rastiin valtavat kaukoputket olallaan.

Lapin pakkasia paenneita tunturipöllöjä on kuulemma bongattu viereiseltä niityltä. Havaintoja on myös harvinaisista merisirreistä.

Yli 50 laulujoutsenen parvi lahden poukamassa saa maallikonkin haukkomaan henkeään.

heidi rostèn
Saaristossa kun ollaan, kalastusteema näkyy verhoissakin.
Saaristossa kun ollaan, kalastusteema näkyy verhoissakin.

Näin Jurmoon pääsee

Yhteysalus M/S Eivor lähtee Nauvon Pärnäisistä. Matka Jurmoon kestää 3–4 tuntia. Ilmoita laivan henkilökunnalle jääväsi pois Jurmossa, muuten laiva saattaa pyyhkäistä saaren ohi. Laiva noutaa matkustajia Jurmosta vain pyynnöstä, ja matka on ilmainen. Auto jätetään Nauvon Pärnäisiin.

Jurmossa ei ole kauppaa, ota siis reilusti ruokaa mukaan. Pakkaa taskulamppu sekä lämpimiä, vedenpitäviä vaatteita.

Perinteistä saaristolaisruokaa tarjoava ravintola Jurmo Inn palvelee talviviikonloppuisin tilauksesta. Ennakkovaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoissa.

Jurmossa voi yöpyä saaren vuokramökeissä, jotka ovat vuokrattavissa ympäri vuoden. Majoituksesta vastaa Klas Mattsson.

Lisätietoja saaren palveluista: www.jurmo.com

 

Utön majakkasaarta ympäröi hiljaisuus

heidi rostèn
Vuonna 1814 rakennettu Utön majakka kylpee talvisessa auringossa.
Vuonna 1814 rakennettu Utön majakka kylpee talvisessa auringossa.

Amerikkalainen Park Victory haaksirikkoutui Utön edustalla jouluna 1947. Raivoava meri viivästytti pelastustöitä, ja miehistö pelastautui läheisille kallioluodoille.

Kun Utön pelastusveneet pääsivät paikalle, oli kymmenen miehistön jäsentä jo kuollut. Koko saaren väki kiiruhti auttamaan myrskyävän meren keskeltä pelastettuja. Utöläiset ottivat miehet koteihinsa.

"Isoäitini kertoi, kuinka yksi pelastuneista avasi yhtäkkiä silmänsä. Tuvan joulukuusen nähdessään mies ymmärsi selvinneensä hengissä ja hän hihkaisi kovaan ääneen "Merry Christmas", opas Martin Öhman kertoo.

Laivan 48 hengen miehistöstä pelastui 38.

Ulkosaaristo on ollut ankara paikka elää, erityisesti talvella. Nyt sitä ei juuri huomaa. Suomen eteläisin asuttu saari kylpee auringossa, ja taivas on kirkas. Tällaisena päivänä on vaikea uskoa, miten kaunis päivä voi hetkessä muuttua uhkaavaksi.

1700-luvulta saarta asuttaneeseen luotsisukuun kuuluvan Martin Öhmanin opastuskierroksella on kolme osallistujaa. Mukulakivipolku puikkelehtii viehättävien punaisten puutalojen ja venevajojen vieressä. Laineet liplattavat lempeästi laituria vasten.

Kierroksen kohokohta on 24 metriin kohoava Utön majakka. Mäen huipulta avautuva ulkomeri kimaltelee hopeisena ja hentoinen lumipeite peittää paikoitellen maata.

Ehkei maailman, mutta ainakin Pohjoismaiden ainoa majakan sisälle rakennettu kirkko löytyy Utöstä.

"Kirkko ollut toiminnassa alusta alkaen. Talvella täällä ei ole juhlittu häitä, mutta se on kyllä järjestettävissä. Tätä saa mainostaa!" Öhman innostuu.

Kun reilun 80 hehtaarin saari on kierretty, voi piipahtaa lämmittävälle kaakaolle Hannas Caféseen. Pikkuruisen kahvilan hyllyt notkuvat saaristoaiheisia kirjoja. Naapuripöydässä puhutaan tuulista ja linnuista.

Iltaa kohden alkaa sataa lunta ja tuuli voimistuu. Vaikka vaakasuora räntäsade iskee kasvoille ja hallitseva lounaistuuli puhaltaa jo 17 metriä sekunnissa, on majakalle vielä päästävä.

Pimeässä majakka heittää valokeilansa lähes 50 kilometrin pituudella meren yli. Näky on lumoava.

Saari liitettiin sähköverkkoon vuonna 1996, mutta nyt Utö pimenee. Sähkökatkos vie saaren valot mennessään, ja ympärille laskeutuu hiljaisuus. Hotellin suojissa ei ole hätää, mutta hetken voi kuvitella, miltä pimeys saarella on ennen vanhaan tuntunut. Tähän on hyvä nukahtaa.

heidi rostèn
Venevajalle johtava laituri on saanut ylleen hennon lumipeitteen.
Venevajalle johtava laituri on saanut ylleen hennon lumipeitteen.

Näin Utöhön pääsee

Yhteysalus M/S Eivor lähtee Nauvon Pärnäisistä ja matka kestää 4–5 tuntia. Laivamatka on ilmainen. Autoa ei saa viedä saareen.

Pärnäisiin pääsee joko linja-autolla tai omalla autolla. Linjaliikennettä hoitaa Vainion Liikenne.

Utössä voi yöpyä Utö Havshotellissa ja Hannas Horisontissa. Molemmat ovat auki ympäri vuoden.

Päivittäistavarakauppa Utö Handel on sunnuntaita lukuun ottamatta auki muutamia tunteja joka päivä. Utö Havshotellin ravintola on auki ympäri vuoden. Hannas Café on auki satunnaisesti ympäri vuoden.

Lisätietoja saaren palveluista: www.uto.fi.

 

Kasnäs on kylpylä saaressa

heidi rostèn
Kasnäsin satamassa on talvisin hiljaista.
Kasnäsin satamassa on talvisin hiljaista.

Lumi narskuu kenkien alla ja poskissa nipistelee. Yhtä miestä ja laituria kohti lipuvaa venettä lukuun ottamatta Kemiönsaaren eteläkärjessä sijaitsevan Kasnäsin satama on autio. Talviaurinko saa hiljaiseen satamaan eloa luomalla kimalletta valkoiselle lumipeitteelle. Rannalla tönöttää muutama pastellinsävyinen uimakoppi, mutta juuri nyt uimareita ei näy.

Kylpylän hotellipäällikkö Tarja Granlund kertoo ihmisten pulahtelevan mereen talvellakin.

"Rantasaunasta on rannalle matkaa vain parikymmentä metriä, ja uimaranta ja sauna ovat käytössä ympäri vuoden."

Ja niin on Kasnäsin kylpylähotellikin.

"Mikään viihdekeskus tämä kylpylä ei ole, vaan tänne tullaan ennen kaikkea itseään huoltamaan. Kasnäs on rauhallinen lomavaihtoehto, täällä mieli ja keho lepäävät", Granlund sanoo.

Rauhan takaamiseksi iltaohjelmaa järjestetään kylpylässä harkiten, eikä lasten liukumäkiä ole. Kaikenikäiset vieraat ovat kuitenkin ihan yhtälailla tervetulleita. Kylpylän simpukanmuotoisista rivitaloasunnoista on näköala merelle ja rantaan kävelee muutamassa minuutissa. Ravintolassa tarjoiltu kala on kotisataman liepeillä kalastettua. Pieni, 60 asukkaan Kasnäs on hetkessä nähty, joten kiirettä mihinkään ei ole.

Lossi- tai lauttaylityksiä Kasnäsiin mantereen suunnalta matkustavan reitille ei osu, sillä vuodesta 2011 lähes 500 metrin pituinen Lövön silta on yhdistänyt kylän mantereeseen.

Merimatkaa kaipaava voi kuitenkin hypätä kylpylän vieressä sijaitsevasta satamasta esimerkiksi Rosalaan vievään lauttaan. Päiväretki naapurisaareen on vain 25 minuutin merimatkan päässä.

heidi rostèn
Vierasvenesataman konttori.
Vierasvenesataman konttori.

Näin Kasnäsiin pääsee

Helsingistä on Kasnäsiin matkaa noin 180 kilometriä. Kasnäsiin voi ajaa joko Tammisaaren tai Salon kautta. Perniöstä jatketaan kohti Kemiönsaarta.

Saaristokylpylä Kasnäs tarjoaa perinteisiä kylpyläpalveluja vuoden ympäri. Kylpylän yhteydessä on hotelli, ravintola ja kahvila.

Päivittäistavarakauppa Kasnäs Handel on talvella auki arkipäivisin.

Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukka on helmikuussa auki maanantaista lauantaihin. Maalis-huhtikuussa keskus on auki sopimuksen mukaan avausmaksua vastaan.

Lisätietoja: www.kasnas.com

 

Korppoossa on rutkasti pikkukylän charmia

heidi rostèn
"Pirtulinna" Hjalmar's on korppoolaisten ylpeydenaihe.
"Pirtulinna" Hjalmar's on korppoolaisten ylpeydenaihe.

Hjalmar's nimisen majatalon nurkkapöydässä kuhisee. Koko pöytäseurueella tuntuu olevan tarina kerrottavanaan, ja useimmat niistä päätyvät samaan aiheeseen.

Hjalmariin.

Vuonna 1935 pirturahoilla rakennettu talo oli pidetyn ja omalaatuisen korppoolaisen suurmiehen Hjalmar "Pirtu" Mäkelän projekti.

"Olihan hän jonkin sortin kylähullu ja pioneeri", majatalonemäntä Minna Österlund sanoo lämpimästi.

"Mäkelä osti urheiluauton ja toi ensimmäisen linja-auton Korppooseen, vaikka teitä täällä ei silloin juuri ollutkaan. Hän myös rakensi talonsa takapihalle pyöräilyvelodromin", Österlund kertoo.

Hjalmar Mäkelälle oli ehdottoman tärkeää saada rakennukselleen enemmän kokoa kuin mitä kylän vaaleanpunaisella Korpo Gård -kartanolla oli.

Ja saihan hän. Pituuskilpailussa "pirtulinna" voittaa kartanon metrillä.

Korppoon pääsaarella, Kyrklandetilla, sijaitseva talo toimii nykyään hotellimajoitusta tarjoavana ravintolana ja kylän keskuksena ympäri vuoden. Tänne tullaan vaihtamaan kuulumisia ja keskustelemaan päivän polttavista aiheista. Nyt puhututtaa talvimatkailu.

"Kesällä saaristo on kuin muurahaispesä, se ei ole minun juttuni. Nautin saariston talvesta paljon enemmän", kertoo 35 vuotta merimiehenä työskennellyt, syntyjään korppoolainen Kimmo Solander.

Vaikka Korppoo on talvellakin eläväinen pikkukylä, siellä saa siitä huolimatta olla halutessaan rauhassa. Kun asukasluvuksi nousee kesäkaudella komeat 10 000, talvisaikaan 2000 saaresta ja luodosta muodostuvaa Korppoota asuttaa vain noin 700 asukasta.

"Parasta talvessa on hiljaisuus. Eilen kymmenen kilometrin matkalla vastaan taisi tulla yksi vanhus, joskus vastaan tulee traktori. Onhan tämä tällainen pappapäiväkoti", 20 vuotta Korppoossa asunut Harry Lindholm naureskelee.

"Rauhaa Korppoosta tullaan talvisaikaan hakemaan. Jo pelkkä lautan odottaminen satamassa rauhoittaa. Täällä kaikki tapahtuu omalla ajallaan", Minna Österlund sanoo.

Talvella lossijonoja ei tarvitse pelätä, mutta metsissä vilisevät peurat loikkivat tien yli usein. Ilveksiäkin on nähty. Keskustassa jopa kahdesti, pöytäseurue huomauttaa.

heidi rostèn
Hotellin ikkunasta näkyy naapurin hevoshakaan.
Hotellin ikkunasta näkyy naapurin hevoshakaan.

Näin Korppooseen pääsee

Korppooseen ajaa Helsingistä runsaassa kolmessa tunnissa.

Ravintola-hotelli Hjalmar's on avoinna ympäri vuoden. Sen huoneista avautuvat näkymät Korppoon kartanon hevoshakaan. Lisätietoja: www.hjalmars.fi.

Tuoretta leipää ja leivonnaisia myyvä leipomo Bagar Bengt on auki kuutena päivänä viikossa.

Korppoon keskustassa sijaitseva K-lähikauppa on auki maanantaista lauantaihin.

Lisätietoja: www.parainen.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!