Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saimaalla treenataan, miten jääkarhu väistetään hiihtovaelluksella

Matka
 
Alli Metso
Arktinen hiihtovaellus vie perusasioiden äärelle: ruokaa, liikettä, unta
Arktinen hiihtovaellus vie perusasioiden äärelle: ruokaa, liikettä, unta
Eräopas Jaakko Heikka kertoo, miten retkeilijä pärjää arktisissa oloissa lumen ja jään keskellä. Teltassa ei tarvitse palella, jos sinne ottaa keittimen sisälle. Tämä on vastoin suosituksia, mutta lisää mukavuutta huomattavasti. Lämpötilaero teltan ja ulkoilman välillä voi olla jopa 50 astetta. Kuvaaja: Alli Metso, toimittaja: Arja Kivipelto

Arktinen hiihtovaellus vie jylhiin ja hyisiin maisemiin. Jotta sellaista voi edes harkita, pitää ensin treenata helpommissa oloissa. Muutkin hiihtovaellukset ovat nyt suosittuja.

Taipalsaari. Etukäteen pelottaa niin että paleltaa. Ajatuskin siitä, että hytisee viluissaan ja yrittää nukkua, kylmää.

Tarkoitus on hiihtää tammikuisena lauantaina Saimaan jäällä lyhyen päivän mittainen matka, yöpyä ulapalla teltassa ja palata sunnuntaina samaa reittiä takaisin.

On alkamassa arktisen hiihtovaeltamisen peruskurssi, vaikkei Saimaata millään ilveellä arktiseksi alueeksi voikaan kutsua. Viikonlopun aikana 12 osallistujaa opettelee tällä kurssilla selviämistä seuduilla, joilla on vain lunta, jäätä, kiveä ja miltei aina paljon pakkasta.

Aamiaisella keskustellaan – jääkarhuista. Kurssilainen Riikka Puustinen on purjehtinut kesällä Grönlannin vesillä ja kuullut, ettei ilmaan ampuminen auta, jos valkoinen peto lähestyy. Varoituslaukaukset eivät juuri hätkäytä jään paukkeeseen tottunutta eläintä.

Jääkarhuihin on syytä varautua, kun lähtee retkelle Huippuvuorille tai Grönlantiin. Arktisen hiihtovaelluksen harrastajia innostavat myös Ruotsin ja Norjan suurtunturit, Islannin jäätiköt, Arktinen Kanada, Alaska, Euraasian tundra, Pohjoinen jäämeri sekä Antarktis.

Pitkään noilla kaukaisilla alueilla kävi vain tutkijoita, laskuvarjojääkäreitä tai muita seikkailijoita. 2000-luvulla retkikuntiin on alkanut liittyä tavallisia suomalaisia, jotka tahtovat lomallaan jylhään luontoon.

Tavallista parempi kunto heillä toki täytyy olla. Grönlannin-vaelluksiin on suositeltavaa valmistautua kiskomalla edeltävällä kesäkaudella sata tuntia autonrengasta perässään. Jos haluaa ottaa itsestään kaikki irti, menee hiekalle. Siinä kuorma kyntää syvällä ja painaa ainakin 40 kiloa.

Nyt ollaan kuitenkin Saimaalla ja vedetään ahkioita, jotka liukuvat sujuvasti tasaisella pinnalla. Jäällä lepää luminen täkki, sellainen untuvapeiton paksuinen.

Olot eivät ole kovin karut: kahdeksan astetta pakkasta ja aavistus viimasta. Horisontti on yhtä siniharmaata soiroa, josta muutama saari ja mäki yrittää erottua.

Tässä kohti, kun on juuri lähdetty hiihtämään, ei saa olla lämmin. Sen sijaan vilunväreet osoittavat, että on pukeutunut sopivan kevyesti. Liian tukeva vaatetus panee hikoilemaan, ja "hiki tappaa". Tämä on inuiittien vanha viisaus, tietää Antti Haataja.

Useimpien kurssilaisten tapaan hän on Saimaalla treenaamassa maaliskuun vaellusta varten. Se suuntautuu sadan jäätikön ja jyrkkien vuorten erämaahan, Pohjois-Ruotsin Sarekiin.

Letka matelee eteenpäin. Nekin, joilla on nousukarvat suksenpohjissaan, ehtivät tallustaa joukon mukana. Karvat estävät suksia lipsumasta – ja luistamasta.

Ensimmäisen legin, eli 50 minuutin hiihdon, jälkeen huilataan kymmenen minuuttia.

Ohjaaja, eräopas Jaakko Heikka huutaa väliaikatietoja: "Kolme minuuttia." Jokainen tietää, että lepohetki on kohta ohi eikä kannata kaivaa suklaapatukkaa esiin.

"Minuutti", kuuluu pian, ja kurssilaiset virittelevät valjaita harteilleen. "Kärki liikkuu!" kaikaa lähtökäsky.

Seuraavaksi 50-minuuttiseksi ladun avaajat vaihtuvat. Paksussa umpihangessa ja oikein keljulla kelillä vuorot kiertäisivät viiden minuutin välein, niin raskasta on lykkiä ensimmäisenä.

Päivä jatkuu samanlaisena: legi, tauko, legi, tauko. . . Puolivälissä nautitaan lounas, josta tulee suoriutua 40 minuutissa.

Jämptiys on laskuvarjojääkärien hyväksi havaitsema käytäntö. Vaativa vaellus ei onnistu ilman kurinalaisuutta, ei ainakaan silloin, kun matkalla on neljää isompi ryhmä. Jos jokainen lähtö viivästyisi siksi, että jonkun pitää vielä käydä pisulla, päivämatkat lyhenisivät rutkasti.

"Rutiinit helpottavat kiirettä ja lisäävät turvallisuutta. Sitä paitsi suurin osa ihmisistä pitää niistä", uskoo Heikka.

Yksi arktiselle retkelle osallistujan tärkeimmistä välineistä onkin – rannekello.

Jonossa hiihtäminen on yksitoikkoista – tai rauhoittavaa, kuten kurssilainen Kaisa Sirén väittää ja puhuu meditatiiviseen tilaan vaipumisesta. Yhden legin aikana taittuu 3,5 kilometriä. Se kuulostaa löntystelyltä mutta on ihan kelpo vauhti – sama kuin vaikkapa Grönlannin yli hiihtäneillä retkikunnilla on ollut.

Kuinkahan puuduttavaa meno on silloin, kun ei näe mitään muuta kuin edessä sauvovan selän? Niin käy, jos arktisella retkellä sattuu white out, maitokeli. Siinä sumu tai lumisade syö näkyvyyden. Taivaanranta ja kontrastit katoavat ympäriltä, ja liikkuminen muuttuu vaaralliseksi.

Myös rajuilma voi pakottaa pysähtymään. Esimerkiksi Islannissa Vatnajökullin jäätiköllä saattaa tuulla jopa 40 metriä sekunnissa. Vielä hurjempi on Grönlannin Pitteraq-myrsky, joka riehuu pahimmillaan yli 70 metriä sekunnissa ja vie taloja mukanaan. Häijy myräkkä saattaa yllättää, vaikka hiihtäisi Suomen Lapin lempeillä tuntureilla kimmeltävien keväthankien aikaan.

Silloin on osattava suojautua. Maastosta ja lumen laadusta riippuu, millainen lumimajoite on paras rakentaa. Jos lunta on vain nimeksi, kuten nyt, ei synny kuoppaa eikä kammia eli quinzeetä, saati luolaa tai iglua.

Kun teltat on pystytetty, lämmitetään keitin. Bensaa polttava koje saattaa pakkasessa aluksi leiskauttaa metrisiä liekkejä. Siksi se siirretään telttaan vasta, kun tuli palaa nätisti.

Teltassa onkin lämmin! Siellä pikemminkin hikoilee kuin palelee. Sisälämpötila nousee hetkessä +20 asteeseen, vaikka ulkona olisi –30.

Eikö ole vaarallista pitää teltassa tulta?

"Se on suositusten vastaista, mutta lisää mukavuutta huomattavasti", Heikka vastaa. Turvallisuuden vuoksi keitintä säilytetään alumiinisessa laatikossa, jonka kannen saa suljettua. Lisäksi se on sammutettava ja vietävä ulos ennen kuin makuupussit otetaan sisään. Jos teltta roihahtaisi, pussit ehtisi pelastaa.

Illasta tulee pitkä. Se kuluu keitintä vahtiessa. Samalla voi vaikkapa jutella, venytellä, pelata korttia, lukea, kuunnella musiikkia – ja sulattaa lumesta vettä.

Kolmen hengen telttakunnalta vie kolme tuntia saada tarpeeksi kuumaa vettä kunkin illallista ja termospulloja varten.

Arktisille retkille haikailevan sopii muuten viihtyä teltassa. Myrskyn iskiessä sinne saattaa jumittua päiviksi.

Ja sitten syödään. Jokainen lusikoi omaa pussimuonaansa. Kotioloissa kukaan tuskin riemastuisi kaupan valmispakkausten mössöistä, mutta kyllin nälkäinen hotkii mitä vain.

Niinpä retkiruuasta ei kannata tehdä ongelmaa. Yksinkertaisinta on varata noin kilo mahdollisimman epäterveellistä syötävää päivää kohti, neuvoo Heikka, kookas mies. Arktisella hiihtovaelluksella energiaa kuluu tuhottomasti. Niin paljon eväitä ei edes viikon retkelle pysty pakkaamaan, ettei laihtuisi.

Ruuan lisäksi on pakattava melkoinen keko muita tavaroita. Heikan luettelo Sarekin-vaelluksella tarvittavista varusteista täyttää neljä a-nelosta.

Kaikkien niiden hankkiminen on vaivalloista ja kallistakin, mutta palkinto on ruhtinaallinen, lupaa Heikka.

"Retkikunnan mukana pääsee mielettömän hienoon ympäristöön, koskemattomaan luontoon. Siellä saa kokea illuusion riippumattomuudesta ja omillaan pärjäämisestä, kun kaikki välttämätön kulkee ahkiossa. Elämä yksinkertaistuu, ihminen palaa perusasioiden äärelle: hiihtää, syö, juo, nukkuu."

  

http://korpijaakko.com/

Jos lunta on vähän, parijonossa hiihtäminen onnistuu. Syvässä umpihangessa on edettävä yhtenä pitkänä letkana.
Jos lunta on vähän, parijonossa hiihtäminen onnistuu. Syvässä umpihangessa on edettävä yhtenä pitkänä letkana.
Tunneliteltta on helppo pystyttää silloinkin, kun tuulee. Sen voi myös pakata ahkioon rullalle niin, että puolet joka kaaresta on pujotettu valmiiksi paikoilleen.
Tunneliteltta on helppo pystyttää silloinkin, kun tuulee. Sen voi myös pakata ahkioon rullalle niin, että puolet joka kaaresta on pujotettu valmiiksi paikoilleen.
Eräopas Jaakko Heikka on vetänyt retkikuntia muun muassa Huippuvuorille ja Islannin Vatnajökull-jäätikölle.
Eräopas Jaakko Heikka on vetänyt retkikuntia muun muassa Huippuvuorille ja Islannin Vatnajökull-jäätikölle.
Talvivaelluksella tarvitaan lapiota, hakkua ja jääruuveja.
Talvivaelluksella tarvitaan lapiota, hakkua ja jääruuveja.
Juha Ylitalo hakkaa jäähän naulaa, johon kiinnittää teltan haruksen.
Juha Ylitalo hakkaa jäähän naulaa, johon kiinnittää teltan haruksen.
Paljon retkeillyt Antti Haataja tunnistaa naapuriteltan ilta-aterian tuoksusta: italianpataa.
Paljon retkeillyt Antti Haataja tunnistaa naapuriteltan ilta-aterian tuoksusta: italianpataa.
Miten kävi naparetkeilijöille, joiden ahkiota jääkarhuemo nuuhki?
Miten kävi naparetkeilijöille, joiden ahkiota jääkarhuemo nuuhki?
Utelias jääkarhuemo poikasineen tallustaa tutkimaan norjalaisen Børge Ouslandin ja sveitsiläisen Thomas Ulrichin varusteita. Video on herättänyt keskustelua siitä, onko vastuutonta päästää vaarallinen peto noin lähelle. Tapaus on taltioitu vaellukselta, jolla kaksikko seurasi tutkimusmatkailija Fridtjof Nansenin yli sata vuotta sitten kulkemaa reittiä pohjoisnavalle. Lähde: www.ousland.com
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!