Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurin joulukuusi on 85-metrinen kelluva jättiläinen

Ja toki jännittäviä kuusia on muuallakin. Malesiassa tehtiin kuusi 400 000 legopalikasta.

Matka
 
colourbox
Kuva: colourbox

1. Ensimmäinen julkinen joulukuusi nousi pystyyn vuonna 1605 nykyisessä Euroopan unionin kakkospääkaupungissa Strasbourgissa, joka vielä tuolloin kuului Saksaan. 1800-luvulla saksalaiset levittivät kuusiperinteen Englannin hoviin, Pohjoismaiden aatelisperheisiin ja Yhdysvaltoihin. Maanviljelijä Mark Carr käynnisti kuusikaupan New Yorkissa vuonna 1851.

 

2. Ikivihreä puu kuvasti elämän jatkuvuutta jo muinaisissa kulttuureissa. Varsinaisen joulukuusiperinteen uskotaan silti syntyneen Saksassa 1500-luvulla, jolloin koteja koristeltiin joulun aikaan kuusenoksilla. Oksat roikkuivat aluksi katosta tai olivat pöydällä kuin kukkaset. Myöhemmin kokonaiset kuuset korvasivat oksista tehdyt kimput.

 

3. Suomalaiskodeissa joulukuusi yleistyi tunnelmanluojana 1900-luvulla, mutta varakkaammalla väellä niitä oli jo aiemmin. Helsingissä ihmiset saivat ihastella joulukuusta ensi kerran vapaaherra Otto Wilhelm Klinckowströmin kemuissa vuonna 1829. Hän oli hankkinut peräti kahdeksan kuusta. Tarinan mukaan joulukuusi oli niin suosittu porvariston keskuudessa, että metsien jopa pelättiin katoavan.

 

4. Yli puolet suomalaisista kotitalouksista hankkii joulukuusen koristamaan kotiaan. Se tarkoittaa, että joulupalloja, kynttilöitä ja erilaisia hörhelöitä ripustetaan Suomessa vuosittain noin puoleentoista miljoonaan joulukuuseen.

 

5. Joulukuusen oksilla killuvat joulupallot symboloivat paratiisin puun omenoita, kynttilät taas viittaavat Jeesuksen syntymään. Enää joulukuusi ei kuitenkaan kuulu vain kristittyjen perinteisiin, vaan koristeellisesta kuusesta on tullut osa joulua Aasiassa ja Afrikassa asti.

 

6. Kuuseen kiedotut jouluvalot räpsähtivät päälle ensi kerran New Yorkissa vuonna 1882. Kuusen 80 sähkölamppua oli valmistanut kuuluisan keksijän Thomas Edisonin liikekumppani Edward Johnson. Suomessa valaistua kuusta pääsi ihmettelemään Tampereen keskustorilla vuonna 1894. Yhdysvaltojen presidentti on sytyttänyt valot Valkoisen talon pihalla seisovaan joulukuuseen vuodesta 1923.

 

7. Tänä vuonna suurimman joulukuusen voi bongata Dortmundin joulutorilla Saksassa. Todistetta suurimman tittelistä ei ole, mutta kuusen pystyttäneet puuhamiehet väittävät, että näin on. 45 metriä korkea puu tosin koostuu paristatuhannesta pienemmästä kuusesta, joissa hehkuu 48 000 lamppua. Maailman suurin tekokuusi on Rio de Janeirossa Brasiliassa. Vedessä kelluva 85-metrinen jättiläinen painaa yli 540 tonnia. Se pystytettiin vuonna 1996, minkä jälkeen siitä on tullut suosittu turistimagneetti.

 

8. Jännittäviä joulukuusia on muuallakin. Aasian korkein, yhdeksänmetrinen joulupuu löytyy Malesiasta, ja se on rakennettu 400 000 legopalasta. New Yorkin Rockefeller Centerin joulukuusi on koristeltu 45 000 led-valolla, ja huipulla kimaltelee kolmemetrinen Swarovskin kristallitähti. Charlottessa Yhdysvalloissa on nähty 8 000 macaron-leivoksesta tehty kuusi. Lontoossa joulukuusi on kasattu lähes tuhannesta lasten keräämästä muovipullosta, ja Roomassa joulupuu on koristeltu luksuslaukuilla.

 

Lähteet: CNN, HS-arkisto, Joulupuuseura, Metsäntutkimuslaitos, Museovirasto, Suomalaisen Työn Liitto, The Guardian, Tiede-lehti ja Tilastokeskus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!